TVdags betygsätter tolkningarna

Modern, muskulös & knäckande gospelsoul i kvällens Så mycket bättre

I kvällens avsnitt är Tomas Andersson Wij i fokus. Här är våra betyg!

Anders Wendin – Tommy och hans mamma

1.ep6Per: TAW:s stillsamt episka låt får den känsliga rockmans-tolkningen med fiol som krydda. Wendin får feeling och har hjärtat på kavajslaget men det är för mycket känslig rockman för mig,
Betyg: 3/5

Sara: Det är sympatiskt att se hur komplett närvarande Tomas Andersson Wij är i Wendins tolkning, hur han spegelgrimaserar sig igenom varje fras. Det är fint framfört, och här får vi en spänstig stegring också, den där musikaliska dynamiken som jag brukar efterfråga. Kanske är det en smula överteatraliskt för att falla mig helt på läppen.
Betyg: 3/5

Linus: Jag har ingen större relation till Tomas musik, så jag kan bara utgå från om jag tycker versionerna låter bra och känns i hjärtat. Anders var bäst förra veckan efter att ha varit svagast de första avsnitten. Om jag ser förbi hans överdrivna jag-har-feeling-grimaser så är detta fint. Han passar bättre på svenska och med texter där han bottnar.
Betyg: 3/5

Kikki Danielsson – Hälsingland

2.ep6Per: En av Wijs allra mest omedelbara pophits blir i Kikkis nerpitchade version en trivsamt vemodig men småsömnig countryballad. Alla i programmet blir supereggade så det känns nästan kallhjärtat att ge den en tvåa. Men det gör jag.
Betyg: 2/5

Sara:  Det går ju inte att förbli oberörd av Tomas reaktion, och det här är helt klart Kikkis styrka: en ren och vacker melodi med skör svensk text som hon är fullkomligt grundad i. Lägg till det några stiliga stråkar och man ser vilket proffs hon är.
Betyg: 4/5

Linus: Kikki gör Tomas hyllning till Hälsingland även till en hyllning till sina barn som inte alltid haft det lätt med henne. Hon gör den personlig, öm och varm, och visar varför hon borde sjunga från hjärtat på svenska. Det är hennes största stund hittills.
Betyg: 4/5

Icona Pop – The City We Call Home (Landet vi föddes i)

3.ep6Per: Icona Pop bjussar på långsamt stegrande arenapop med Kent-doftande allsångsrefräng. Det funkar!
Betyg: 3/5

Sara: Det blir lite platt med översättningen, den starka texten får liksom en sval hinna över sig som distanserar den från lyssnaren. Det är synd, för rent musikaliskt är det nog det Icona-arr jag gillat bäst. Men svajar inte rösterna lite väl mycket? De brukar vara tonsäkrare.
Betyg: 3/5

Linus: Icona Pop lämnar partyt för mer allvar i en låt Tomas skrev efter att ha sett nyheten att någon satt eld på ett dagis i Rosengård där barn med föräldrar som invandrat till Sverige gick. De gör den i sin style, till atmosfärisk anthempop på engelska. Hade önskat att de hade behållit den svenska texten, men gillar ändå versionen skarpt.
Betyg: 3/5

Uno Svenningsson – Ett slag för dig

4.ep6Per: En lätt Cure-vibbig gitarrslinga är det enda oväntade inslaget i en sympatisk och stabil men tyvärr också ganska anonym Uno-dänga.
Betyg: 2/5

Sara: Inte mycket att fästa sig vid i den här kompetenta men flyktiga versionen. En ännu gitarrigare Uno, allt är snyggt och slickt men det griper aldrig tag.
Betyg: 3/5

Linus: Nice touch att Uno tar in sin gamla Freda-kompis. På något sätt gör det soundet mer självklart. Det är ingen himlastormande version, men den har ett flow få av Unos tidigare tolkningar har haft.
Betyg: 2/5

Sabina Ddumba – Orden i vinden

5.ep6Per: Plötsligt händer det! Sabina Ddumba skapar modern, muskulös och helt knäckande gospelsoul av TAW:s försiktigt tassande originallåt. Mästerligt! Ingen skugga över det skillade studiobandet, men hade Ddumba haft med sig sina vänner i Tensta Gospel Choir på kör hade detta varit en fullödig femma. Kvällens bästa låt med hästlängder.
Betyg: 4/5

Sara: Tungt! Skön orgel! Här kommer hon in med en svulstig dramatisering, lite musikal-känsla nästan? Det köttiga arret gör att hennes röst försvinner lite i inledningen, hon blir en smula tunn. Men sen lyfter det rejält, går från musikal till Bond-låt och rösten sväller till Shirley Bassey-nivå. Ljuvligt.
Betyg: 4/5

Linus: Shit, sjung bara på svenska, Sabina! Denna bluesiga och dramatiska version känns så raw som ett popess som Sabina kan bli. Det är något förlösande över det mäktiga arrangemanget som bara stegrar sig. Det visar att Sabina borde ta ut svängarna mer. För det låter så jävla bra.
Betyg: 5/5

Eric Saade – Där får du andas ut (Där får jag andas ut)

6.ep6Per: Eric Saade gör sitt bästa men slutresultatet blir mjäkigt och tjatigt. Det här funkar inte alls för mig.
Betyg: 2/5

Sara: Mja. Det finns någon sorts pålagd popaffektion i rösten som stör, och refrängen blir lite tjatig, men annars är det en stabil popifiering av en visa. Svårt att klaga.
Betyg: 3/5

Linus: Måste fan ge Eric att han är den som har överraskat mest positivt på mig i år med sin musikaliska mognad. Han gör sin pop med en helt annan finess än tidigare. Han gör en electroballad av Tomas glada begravningslåt. Det är snyggt och modernt, och han lyckas för första gången beröra mig.
Betyg: 3/5

Mer Så mycket bättre-läsning: De 15 bästa tolkningarna genom åren.

Så mycket bättre visas på TV4 och finns på TV4 Play.

Just nu på TVdags

Streamingtips

The Cry på C More – isande drama om föräldraskapets värsta prövningar

21 oktober, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Den självklara oberäkneligheten i One Dollar

21 oktober, 2018
TVdags betygsätter tolkningarna

Bäst i kvällens Så mycket bättre: Albin Lee Meldaus inlevelse & quirky charm

20 oktober, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: svenske succé-filmfotografen Linus Sandgren

20 oktober, 2018
Recension

Daredevils nya skurk gör tredje säsongen fantastisk trots en långsam start

19 oktober, 2018
Kommentar

I Bonde söker fru: bonniga bönder, en lookalike & kärlekssnyftande Lindorff

17 oktober, 2018
Streamingtips

Muppdiggare, kolla in Christine McConnells skräckdelikatesser

17 oktober, 2018
Premiärrecension

Filmisk kvalitet men ytligt tempo i nya Kristina Ohlsson-noir-deckaren Sthlm Rekviem

17 oktober, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om Bernard Butler, Mother Goose & prällesex

16 oktober, 2018
Kommentar

Nu på HBO Nordic – estetiskt & aptitligt fluff i A Discovery of Witches

16 oktober, 2018
Nyhet

Dracula ska bli Netflix-serie i händerna på Sherlock-skaparna

15 oktober, 2018
Recension

Lena Dunhams-serien Camping är inte helt oäven – både parodisk & småskruvad

15 oktober, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel