Recension

Missa inte Master of Nones kärleksförklaring till människan i periferin

Betyg 4 av 5

Med andra säsongen av Master of None på Netflix har Aziz Ansari och Alan Yang utvecklat det episodiskt fristående berättandet från första säsongen. Visst finns en ramberättelse – även denna gång om Devs trassliga kärleksliv – men överlag är detta kortfilms-tv på hög nivå. Om det så är en svartvit hommage till italiensk film (»Allora!«) eller ett parallellklippt multidejt-avsnitt. Ärligt talat förhåller jag mig relativt sval till frågan om Dev och den italienska skönheten Francesca ska få varandra eller inte, det som ska fungera som röd tråd genom de 10 nya avsnitten. I stället är det avsnitten som har minst med huvudpersonen att göra som lyser allra starkast, något som visar på en ovanlig generositet hos Ansari & Yang i det annars relativt självupptagna komiker-i-egen-serie-skrået.

Avsnitt 8, Thanksgiving är exempelvis en riktig pärla. Lena Waithe som spelar Denise har medförfattat denna odyssé över gångna högtider, där hennes rollfigur får tackla utvecklandet av en egen identitet i en stram och komplicerad (men i botten djupt kärleksfull) familjekontext. Denise mamma spelas av en strålande Angela Bassett, och det dyker även upp en del andra namnkunniga gästskådisar över säsongen. Vi får se Bobby Cannavale som en oberäkneligt magnetisk figur i en återkommande roll. Ändå är det avsnitt 6, New York, I Love You, och de helt okända huvudfigurerna där som verkligen står ut i bruset. Vilken makalös tv-halvtimme.

Det är roligt, rörande och imponerande intimt på så kort speltid. En kärleksförklaring till en stad – men framför allt till människorna som utgör den.

Precis som i filmen med samma namn och i ursprungsinspirationen Paris, je t'aime får vi följa några olika stadsbors vardag. I det här fallet portvakten Eddie som har en strulig dag på jobbet, döva Maya som är missnöjd med sitt sexliv och burundiern Samuel som hatar spoilers och bara vill komma in på en bra nattklubb. Alla tre är icke-vita arbetare i serviceyrken, vilket såklart inte är en slump. Personerna som vanligtvis är i centrum för tv-dramaturgin: den rike mannen som är i ett triangeldrama med fru och älskarinna, de snygga it-girlsen som diskuterar vilka »bowls« man ska äta eller charmören som försöker ragga upp kassabiträdet med taffligt teckenspråk är här bara förbipasserande spelpjäser för våra hjältar att ta spjärn mot. Ombytta roller. Lägg därtill egensinniga berättargrepp, som att låta avsnittet bli helt ljudlöst under Mayas del. Det är roligt, rörande och imponerande intimt på så kort speltid.  En kärleksförklaring till en stad – men framför allt till människorna som utgör den.

Har du ännu inte upptäckt Master of None? Känns det för betungande att se ikapp en hel säsong för att sedan kunna sätta tänderna i denna? Oroa dig inte. De flesta av de nya avsnitten går att avnjuta som fristående verk. Och ska du bara se ett – se till att det blir New York, I Love You.

Master of None finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel