Missa inte Det 13:e tillägget på Netflix – dokumentär om en mörk och skrämmande verklighet
USA:s fängelsepopulation 1970 var 357 292 personer. 2014 hade siffran stigit till skrämmande 2 306 200. Ava DuVernay undersöker i dokumentärfilmen Det 13:e tillägget hur det har kunnat bli så och avslöjar en skrämmande, medveten rasism med ursprung i slaveriet.
Hela fängelsevärlden har blivit en miljardindustri, med privata fängelser och alla deras leverantörer.
Det trettonde tillägget i USA:s konstitution avskaffade slaveriet 1865, men med ett undantag: dömda fångar kan dömas till straffarbete. Det betydde att svarta burades in för lösdriveri och allt möjligt trams, dömdes till straffarbete och slaveriet kunde därmed fortgå ända fram till idag då straffarbete är en del av USA:s ekonomi. Hela fängelsevärlden har dessutom blivit en miljardindustri, med privata fängelser och alla deras leverantörer. Och dessa privata företag vill ju göra vinst så det gäller att ha många, välfyllda fängelser vilket fixas genom att ändra en och annan lag då och då. Och givetvis är det den svarta delen av befolkningen som sätts dit.
Visst låter det lite som en konspirationsteori, men Ava DuVernays dokumentär visar i detalj hur det gått till, från trettonde tilläggets finurliga lilla bisats om straffångar, via Jim Crow-eran, Richard Nixons Law and Order-kampanj, Ronald Reagans war on drugs och Bill Clintons three strikes-lagar. Dagen efter jag såg Det 13:e tillägget kollade jag på Quarry, som utspelar sig just under Nixons presidentperiod, där en vit man misshandlat och nästan slagit ihjäl en svart 13-åring men släpps i brist på bevis varpå det blir utegångsförbud i de svarta kvarteren. »Det är inte rättvist« tycker 13-åringens kompis, och där är grundtemat i Det 13:e tillägget.
Det är inte rättvist, det är för jävligt.
Det 13:e tillägget finns att se på Netflix.