Kommentar

#MeToo är för viktigt för att urarta till lynchmobb – kvällens Uppdrag Granskning är ren public service!

I kvällens specialedition av Uppdrag granskning granskas den våldtäktsanklagelse mot journalisten Fredrik Virtanen som kom ut i offentligheten i höstas. Med undertiteln #metoo och Fredrik Virtanen ges denna programbeskrivning:

»Fredrik Virtanen är inte dömd eller åtalad för något av de brott han anklagats för. Men under hösten 2017 publicerades hans namn och bild på löpsedlar, i tv och på nätet. Stämmer uppgifterna om honom? Uppdrag granskning har gått till botten med de etablerade mediernas agerande i fallet Fredrik Virtanen.«

Den stora frågan är: borde de etablerade medierna ha hoppat på? Delar av Metoo-rörelsen verkar tro att Uppdrag gransknings agenda är att sänka både Cissi Wallin och #metoo. Men agendan är tvärtom djupt demokratisk och public service-trogen.

Huvudansvarig grävande reporter är den mångåriga SVT-journalisten Lina Makboul. I ett längre Facebook-inlägg delat med vänners vänner skrev hon häromdagen:

»Det pågår ett drev mot mig just nu. En hatkampanj mot mig som person. På grund av ett program jag i min yrkesroll gjort och som ännu inte sänts. Jag har granskat gängkriminella, politiker, terrorister och extremister tidigare. Men aldrig har jag utsatts för så mycket hat som när jag inledde min granskning av mediernas hantering av #metoo hösten 2017.«

Cissi Wallin, den som anklagade Virtanen, har lagt ut Makbouls intervju och det är inget snack om saken, Makboul ställer tuffa frågor och är brysk i tonen. Men knappa sex minuter in i intervjun säger Wallin något som verkar har gått rätt många av hennes backare förbi:

»Ni vet ju inte vad som har hänt, ni var ju inte där – i mitt fall.«

din brorAtt #metoo rörde upp och fortsätter röra upp känslor är självklart – och med upprörda känslor och orättvishetskänslor kommer dreven. Men vad som egentligen hände mellan dem vet bara Wallin och Virtanen. Trots det är det många som »står upp« för Wallin, så även om Virtanen inte är dömd enligt svensk lag, har många tagit Wallins ord för sanning och bestämt sig för att han är skyldig.

Och nu ger »de« sig på SVT-journalisten Lina Makboul och insinuerar både att Uppdrag granskning har en agenda och att Makboul är kompis med Virtanen (klicka på bilden) … eller om det är brodern? Just denna historia, om vem som varit på fest med vems bror någon gång för fem år sedan, säger skrämmande mycket om hur sådana här drev nästan alltid spårar ur i besinningslöst skvaller.

2011 polisanmälde Cissi Wallin Fredrik Virtanen, fem år i efterskott, för våldtäkt och för att ha drogat henne någon gång under 2006. I mitten av oktober 2012 lägger åklagaren ner förundersökningen mot Virtanen med standardfrasen att »det inte går att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott«.

Och Virtanen? Han har sagt att han burit sig »tölpigt och skitstövligt« åt. Men har han våldtagit och drogat Cissi Wallin? Det vet vi inte. Det vet bara de två. Är han värd att hängas ut när rättsväsendet så att säga har misslyckats (om det nu har det)? Det tyckte pöbel-Sverige.

Men den stora frågan är: borde de etablerade medierna ha hoppat på?

Delar av Metoo-rörelsen verkar tro att Uppdrag gransknings agenda är att sänka både Cissi Wallin och #metoo. Men agendan är tvärtom djupt demokratisk och public service-trogen. En granskning är uppenbart befogad och rentav nödvändig.

Även om intervjun går hårt åt Wallin så är det primära att ifrågasätta de etablerade mediernas hantering av Virtanen-fallet och hur snabba medierna var att hänga ut honom, trots att »bevisen« var en nedlagd förundersökning och gamla uppgifter om olika sextrakasserier. Jag känner varken Wallin eller Virtanen och har ingen aning om hennes anklagelser är sanna eller falska. Det jag vet är att ingen annan än de två vet – ingen enda av alla tusentals människor som deltagit i dreven.

Så gjorde de etablerade medierna fel som publicerade? Well, när tre stora influencers redan har delat inlägget till flera hundra tusen följare så kan man nog säga att just den nyheten är ute. Den publiceringen känns inte konstig. Men de efterföljande publiceringarna om Fredrik Virtanen är en svårare femma. Se programmet för att skapa din egen bild.

Och att dra stora växlar på vilka som har eller inte har lajkat Wallins inlägg i sociala medier, så som Uppdrag granskning gör, är ju inte vetenskapligt – ingen kan säga vad någon annans tumme upp betyder på Facebook. Men när stora influencers delar Wallins inlägg är det svårt att tolka det på annat sätt än att de gör det för att de tror att det är sant. Och det kanske det är, men hur var det nu Cissi själv sa? Jo, »ni vet ju inte vad som har hänt, ni var ju inte där«.

Lina Makbouls text i sin helhet

Det pågår ett drev mot mig just nu. En hatkampanj mot mig som person. På grund av ett program jag i min yrkesroll gjort och som ännu inte sänts. Jag har granskat gängkriminella, politiker, terrorister och extremister tidigare. Men aldrig har jag utsatts för så mycket hat som när jag inledde min granskning av mediernas hantering av #metoo hösten 2017.

Jag har försökt att behandla alla jag kontaktat på samma sätt. Jag har ifrågasatt allting.
Ja, även dom som menar att dom blivit utsatta av huvudpersonen i min granskning, – Fredrik Virtanen, men också Virtanen själv.
Jag anser att det är min roll som journalist. Att våga ifrågasätta och kritiskt granska alla inblandade i en historia. Om bara alla medier hade gjort det från början så hade detta program aldrig ens behövts göras.

Jag började i februari. Jag skrev brev till flera av dom män som figurerat under metoo-hösten. Sen kontaktade jag dom som anklagat männen och även dom som spridit anklagelserna. Jag vill ha förstahandsinformation. På grund av detta har jag smutskastats i feministiska forum och på en rad kända kvinnors sociala medier. Jag har anklagats för att jag jagar och skuldbelägger brottsoffer så fort jag ställer en fråga till dem. 
Jag har anklagats för att jaga brottsoffers barn trots att det enda jag gjort är att ringa ett nummer som var listat på en vuxen kvinna men hennes barn svarade.
Jag har stött på motstånd hela tiden. Jag har blivit kontaktad av flera personer som sagt att jag ska lägga ner. Att granska mediernas agerande under metoo-hösten 2017 är ett angrepp på hela metoo-rörelsen sa man till mig. Att jag understödjer ett hat mot kvinnor och att jag istället borde granska alla dem som utsätter kvinnor för sexuella övergrepp. 
Medvetet verkar man ha glömt att Uppdrag granskning har en lång historia av reportage om sexualbrottsoffer. Det har handlat om alltifrån våldtäkten i Bjästa till näthat mot kvinnor till sexuella övergrepp mot unga tjejer inom ridsporten till pedofiler som utnyttjat luckor i lagstiftningen för att begå nya övergrepp.
Själv har jag intervjuat kvinnor som blivit utsatta för gruppvåldtäkter och granskat våldtäktsmän och rättsväsendet.
Men ingenting av detta har spelat roll. 
Jag är slutkörd, nu flödar hatet mot mig som person. Människor skriver till mig hela tiden. Att jag borde skämmas och att jag borde säga upp mig som journalist.
På onsdag sänds programmet. Jag hoppas ni vill titta.
Detta har aldrig handlat om exempelvis Cissi Wallin som många påstått.
Ingen kan ta ifrån henne den upplevelse hon har av den där kvällen. 
Men mediernas grundläggande roll är att ta fram sanningen och gräva så djupt som möjligt för att veta vad som egentligen stämmer i en historia. Därefter publicera. 
Eftersom flera medier inte gjorde det under hösten 2017 har jag varit tvungen att ställa en hel del känsliga och obehagliga frågor men det har också gjort att jag avslöjat lögner och felaktigheter i de publiceringar som förändrade hela pressetiken i Sverige.
Men - bedöm själva. Uppdrag granskning om #metoo och Fredrik Virtanen sänds 30 maj. Från 06.00 SVT Play och 20.00 på SVT1.
Dela om ni vill.

Uppdrag granskning visas på SVT 1 i kväll kl 20 & finns redan nu på SVT Play.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Present till fansen i nya Room 104-premiären

15 september, 2019
Kommentar

Filip & Fredrik levererar – SVT sjunker som en sten

14 september, 2019
Recension

Netflix-premiär för drabbande våldtäktsdramat Unbelievable

13 september, 2019
Nyhet

Fantasynytt! Terry Pratchetts The Watch har fått skådespelare

12 september, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: kvinnorna bakom gripande Netflix-serien Unbelievable

11 september, 2019
Nyhet

Apples drag för att locka tv-kunder: Lågt pris och friår

11 september, 2019
Podcast

Filmfrossa! TVdags-podden från Malmö filmdagar

9 september, 2019
Kommentar

I säsong 6 av Younger får Diana lysa – medan annat luktar blöt filt

8 september, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Från sylvass satir till syskonkram i Succession

8 september, 2019
TVdags listar

Plötsligt ser man dem! Stjärnorna du inte visste var med i storfilmen

7 september, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Mindhunter-producenten & manusförfattaren Liz Hannah

4 september, 2019
Recension

»Heder«? Nej, en enda stor skam, tyvärr

3 september, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel