Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

Förra veckan var en bra start för årets tävling, om än inte bländande. Danny kartongfunk blir tråkigare för varje gång jag ser den. Jag blir nästan förbannad över hur en av senare års största Melodifestivalen-comebacker inte visade upp mer än daterad funkpop och ett fult soprum till nummer. Och ovanpå det gick Lillasysters brölrock också vidare. Herregud.

Denna vecka är ännu svårare att tippa. Dotter är i sin egen liga med ett starkt bidrag som både känns coolt, annorlunda och tillgängligt. Risken är dock att många som älskade Bulletproof i förra årets tävling blir besvikna och Dotter är fortfarande så pass ny att hon inte har ett automatiskt folkligt stöd. Men jag blir galen om hon inte går direkt till final.

De som fajtas om de andra platserna är Anton Ewald som gör ett snyggt Anton Ewald-nummer, som borde vara given i topp 4. Frida Green kan utmana med sin countryballad om hon sätter tonerna. Wahl feat. SAMI kommer nog tampas om kidsens röster med de härliga damerna Eva Rydberg och Ewa Roos. Är det inte dags att tanthumor går vidare eller är det reserverat för gubbar och grabbar?

Min personliga favorit ikväll är dock Patrik Jean. Hans sorgsna poplåt är så innerligt sjungen att jag också vill gråta på dansgolvet. Dessutom med årets hittills vackrast koreograferade nummer. Jag tror tyvärr han får svårt att gå vidare, men heja!

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Anton Ewald: New religion

Betyg: 3
Anton Ewald gör Anton Ewald. Fast feat. körsnubben, som är den som faktiskt sjunger det mesta. Det är en snygg Katy Perry-poplåt med bra driv och en enkel men snygg lasershow. Det som dock gör skillnaden från magplasket Natural 2015 är just att Anton har fattat att han inte är någon storsångare och därmed låter en körsnubbe sjunga refrängen medan han dansar järnet. Smart. Och såklart topp fyra.

2. Julia Alfrida: Rich

Betyg: 2
Jaha, här har Julia tagit Lorde och försökt göra något eget med det, men ingenting gnistrar eller bränner till. Det är inget större fel på varken låten eller Julia, och numret har väl sin poäng, men det känns lite för identitetslöst för att funka för mig.

3. Wahl feat. Sami: 90-talet

Betyg: 3
Fan, jag tycker det här är lite härligt. Nostalgiskt både i text och på scen, även om jag känner att det mer osar 80-tal än det 90-tal jag växte upp med… De har The Weeknd/A-ha-beatet som alla diggar numera och om de hade haft lite mer utstrålning på scenen hade jag skrivit skrällvarning, men topp 4 känns ganska troligt.

4. Frida Green: The Silence

Betyg: 3
Jag är ju väldigt svag för fina countrypopballader. Att Anna Bergendahl har skrivit den känns inte alls förvånande. En stilig låt och Frida har både fin röst och utstrålning. Numret är dock lite väl enkelt och på repen har Frida tyvärr inte tagit de höga tonerna i slutet särskilt bra. Men om hon sätter dem kan hon ha chans på Andra chansen.

5. Eva Rydberg & Ewa Roos: Rena rama ding dong

Betyg: 4
Åh, jag tycker det här är alldeles underbart! Det här är ett bidrag som vet exakt vad det är: dagissväng som gjord för småkids att dansa ikapp till. Jag älskar det av den anledningen och i detta svala startfält kan de gärna få gå vidare. För jag menar: om gubbe efter gubbe kan sjunga om skogar och korvar och charma Sverige, varför kan inte två rutinerade damer få göra det?

6. Patrik Jean: Tears run dry

Betyg: 5
Jag älskar det här. Årets hittills vackraste nummer. En utmärkt poplåt i Will Youngs sadpop-anda sjungen med sån känsla och säkerhet av Patrik Jean att jag blir helt berörd. Och så numret… Fyra manliga dansare i kjolar, korsetter och blommor med rosa skimmer. Fantastiskt queert, fantastiskt välgjort in i minsta detalj. Jag har ingen aning om detta har en chans, men detta är min personliga favorit i år.

7. Dotter: Little tot

Betyg: 5
Förra årets rättmätiga vinnare återvänder och visst är det nivåskillnad mot resten av startfältet. Det är inte en lika direkt låt som Bulletproof eller en lika originell scenshow, men det är fortfarande riktigt riktigt bra. En mer dansant poplåt med oväntade vändningar. På scenen känns Dotter som en krigare med blått neonljus och coola dansare. En given finalist? Tveklöst. Slutvinnare? Nja?

Så hur kommer det att gå?

Final: Dotter & Wahl feat. Sami.
Andra Chansen: Anton Ewald & Eva Rydberg & Ewa Roos.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel