TVdags tippar & betygsätter finalens startfält

Melodifestivalen 2019: Gospelpower vs powerduo vs årets genombrott

Så är vi framme vid finalen. Vid det här laget förra året var jag förbannad och trött på en Melodifestival-turné som hade sjabblat bort det mesta. Dålig programledare, usel show, obefintliga manus, en märklig app och en blaha final. I år känner jag inte alls samma sak. Sarah, Eric, Marika och Kodjo har skött sig alldeles utmärkt, showmässigt har allt lunkat på bra (även om allt inte har bländat mig) och jag tycker faktiskt att finalfältet är ganska bra. Det känns som att de i år gick tillbaka till vad som har gjort programmet så framgångsrikt på 2000-talet. Bra!

Men vem fan kommer att vinna då? Ja, för några veckor sedan kändes Hanna Ferm & Liamoo självklara. Men sedan kom Bishara och John Lundvik in i bilden. Och Jon Henrik Fjällgren. Och det går inte heller att räkna bort Mohombis tråkiga poplåt, Wiktorias vattenfallsballad eller Anna Bergendahls Svensktoppen-etta. Det är de sju som kommer att stå på den övre halvan. Resterande deltagare kan chilla.

I slutändan tror jag att John Lundvik vinner på grund av att han får poäng hos flest målgrupper plus går bäst hos internationella juryn.

Segern tror jag att John Lundvik, Hanna Ferm & Liamoo och Bishara slåss om. Här blir det spännande hur de olika målgrupperna röstar och hur det påverkar resultatet. John Lundvik kommer nog att gå sämre hos de allra yngsta, men bra i alla andra, plus säkerligen hos internationella juryn. Hanna Ferm & Liamoo funkar nog både hos yngre och äldre, även om de kanske inte toppar hos någon, och Bishara lär vinna över både kids och äldre, men kanske inte 20-30åringarna.

I slutändan tror jag att John Lundvik vinner på grund av att han får poäng hos flest målgrupper plus går bäst hos internationella juryn. Det vore toppen! Jag tror han skulle ha bäst chans i Eurovision. Bishara, hur gullig och duktig han än är, har inte tillräckligt bra låt eller scenshow, plus att Europa inte har samma känslomässiga koppling till honom som vi har. Jag är även rädd för att Mohombis daterade poplåt går bättre än väntat. Det vore pinsamt att skicka något så omodernt och dessutom med en scenshow vi har sett förut. Så heja John, Hanna och Liamoo!

Här är mina betyg:

1. Jon Henrik Fjällgren: Norrsken 

Betyg: 4
Jon Henrik är ju folkkär som få och i år känns det som att han är in it to win it. Det är en skamlös stöld av melodierna från Aviciis Without You och Sun is Shining med Axwell & Ingrosso, men samtidigt så smart och hittigt att folk kommer skita i det. Hans aktie har sjunkit lite, men topp 5 känns inte långt bort.

2. Lisa Ajax: Torn 

Betyg: 2
Om Loreen hade gjort denna låt, som det har ryktats om, hade den vunnit allt. Men Lisa är ingen Loreen, de är snarare motsatser. Hon är fortfarande en gapig och opersonlig sångerska som tyvärr gör att denna snygga och dramatiska ballad blir alldeles för generisk. I konkurrens med Hanna Ferm & Liamoos och Wiktorias ballader har den ingen chans.

3. Mohombi: Hello

Betyg: 1
Mohombi kallas världsstjärna trots att ingen i Sverige vet vem han är. Och de kommer inte heller minnas honom efter detta. Totalt personlighetslös och tråkig poplåt som trots bitvis snygg produktion känns som en reject från valfri Bosson-skiva från år 2000. Och att sno Måns videoprojektioner utan att göra det lika snyggt känns bara billigt. Dock känns det som att svenska folket diggar detta, så varning härmed utfärdad.

4. Lina Hedlund: Victorious 

Betyg: 2
Lina gör Jessica Andersson-schlager som försöker låta modern, men mest blir behaglig nostalgidisko. Jag tycker att det är en ganska härlig låt, men samtidigt lite anonym. Det är kul att schlagergenren lever, men detta lär hamna sist.

5. Bishara: On My Own 

Betyg: 3
Bishara är tveklöst en blivande storstjärna och låten är klassisk Jackson 5-soul. Sverige älskar begåvade 16-åringar och detta ä'r tveklöst årets stora genombrott. Låten är egentligen ganska svag, men Bishara kan charma sig ända fram till segern.

6. Anna Bergendahl: Ashes To Ashes

Betyg: 5
Anna återvänder med riktigt tjusig countrydoftande gitarrpop som är riktad till en mognare publik. Annas röst har så tydligt id att detta sticker ut direkt. Låten spelas flitigt på radio och toppar Svensktoppen. Troligtvis gynnades hon bara av att gå via Andra chansen.

7. Nano: Chasing Rivers 

Betyg: 4
En logisk, men inte lika hittig, uppföljare till Hold On. Det är mycket Hozier, gospeldrama och Nanos känslofyllda sång. Det är snyggt, fastnar direkt och scenshowen är starkare denna gång med Nanos son på scen och en gospelkör som kommer in och höjer pulsen.

8. Hanna Ferm & Liamoo: Hold You

Betyg: 5
Årets oddsfavoriter Hanna Ferm och Liamoo gör en modern snygg midtempoballad liknande alla som Zayn har gjort med olika sångerskor. Det är ingen knockout vid första lyssningen, men den växer sig riktigt stark och med en scenshow som är snygg (men förvånansvärt billig lookmässigt, vad är det för duschdraperier?) och en sprakande kemi mellan de två är detta en av kvällens storfavoriter.

9. Malou Prytz: I Do Me 

Betyg: 2
Det är härligt med unga poptjejer i tävlingen. Tyvärr får de allt för ofta flortunna låtar som de försöker få liv i. Så är även fallet här. Malou är duktig, och låten har ett skönt Katy Perry-driv, men det händer liksom ingenting. Jag märker inte ens när vers går över till refräng. Kul genombrott, kom tillbaka nästa år med en bättre låt.

10. John Lundvik: Too Late For Love 

Betyg: 5
Soulgospel möter Avicii i Johns uppföljare till förra årets genombrott. Modernt, hittigt och varmt. Jag tycker detta är riktigt snyggt och upplyftande. När gospelkören kommer in känns det som ännu en topp 10-placering i Eurovision. Han har segern i sin hand.

11. Wiktoria: Not With Me

Betyg: 3
Wiktorias ballad är hyfsat fin, men den saknar helt personlighet. Dock växer den riktigt mycket live tack vare Wiktorias starka röst och utstrålning och ett snyggt vattenfall som dränker henne i slutet. Jag tror detta kan få en riktigt fin placering, men vinner gör den inte.

12. Arvingarna: I Do 

Betyg: 2
Arvingarna gör gladdansband och i sin målgrupp kommer detta att gå hem ordentligt. För det går inte att säga något om att detta är en medryckande låt, som till och med kidsen kan gilla. Chanslösa ikväll, men fortsatta kungar i Dansbandssverige.

 

 

Så hur kommer det att gå?

1. John Lundvik
2. Hanna Ferm & Liamoo
3. Wiktoria
4. Bishara
5. Anna Bergendahl
6. Jon Henrik Fjällgren
7. Mohombi
8. Lisa Ajax
9. Arvingarna
10. Malou Prytz
11. Nano
12. Lina Hedlund

Finalen i Melodifestivalen sänds på SVT1 ikväll kl 20.

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel