TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Hiphop-knockout, Gardell-kampsång & Göteborgspop

Ja, vad ska jag säga om förra veckans deltävling? Att SVT:s sätt att hantera förra årets fiaskoshow var att inte göra någon show alls. Det verkar inte ha funnits ett manus överhuvudtaget. David Lindgren läste mest om bidragen rakt och upp och ner och Fab Freddie, som är underbar i sina barnprogram, kändes helt malplacerad där han gick runt i publiken skrikandes hoodeladi.

Kommer Jonas Gardell lyckas beröra folket med sin allvarliga pampiga kampsång? Kan bli flopp eller final.

Det är för mig helt obegripligt att SVT inte satsar mer på att skapa skarpa manus och betalar superproffs till programledare att leverera det. Det behövs personer som Gina Dirawi och Petra Mede för att leda den här sortens program. De har humorn och den unika förmågan att bli bättre i livesändning. Som tur var gick i alla fall rätt bidrag vidare. Benjamin Ingrosso känns som en given vinnarkandidat och det är alltid kul när debutanter som John Lundvik slår igenom. Dessutom slapp vi Edward Blom i finalen.

Kvällens startfält är lite roligare tycker jag, men också extremt svårtippat. Kommer Jonas Gardell lyckas beröra folket med sin allvarliga pampiga kampsång? Kan bli flopp eller final. Är svenska folket trötta på Samir & Viktor? Fattar folk grejen med coola Ida Redig? Kommer LIAMOO gå direkt till final? Det är bara det sistnämnda jag är någorlunda säker på.

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Samir & Viktor: Shuffla

Betyg: 3
Samir & Viktor har skapat sin egen genre, för det här låter exakt som allt annat de har gjort. Det är hittigt och riktigt effektivt. Frågan är dock om folk fortfarande tycker det är lika kul tredje gången. Men jag diggar grabbarna och deras valpiga utstrålning och förvånansvärt koordinerade dance moves, men de kanske måste ta vägen förbi Andra chansen. Igen.

2. Ida Redig: Allting som vi sa

Betyg: 4
Ida Redig är en skitcool singer/songwriter som jag har haft ögonen på några år. Här dyker hon upp med en Göteborgspoppig Hellström/Maggio/Laleh-hybrid som är riktigt härlig. Dock brukar inte den här sortens låtar funka i Melodifestivalen och jag tror hon behöver en jävla massa med energi på scenen för att klara sig vidare.

3. Jonas Gardell: Det finns en väg

Betyg: 2
Jonas Gardell kanaliserar Rikard Wolff och bjuder på en allvarlig trudelutt med en allvarlig text. Det är inget större fel på den och den växer ju sig stark på slutet med pampig retro-Eurovision-kör. Men det är så svårt att sia om svenska folket kommer att bli berörda och rösta på grund av att det är Gardell, eller om det kommer komma sist för att det är ganska boring.

4. Margaret: In My Cabana

Betyg: 3
Margaret vill vara Camila Cabello och Rihannas blonda kärleksbarn. Det är glatt, hittigt och helt i linje med det mesta på Spotify. Jag tycker om det! Samtidigt är det kanske ett för rörigt nummer och det faktum att Margaret inte direkt har charmat på scen gör inte detta till en given finalist. Kall utstrålning funkar sällan i Melodifestivalen.

5. Stiko Per Larsson: Titta vi flyger

Betyg: 0
Jag vet inte vad detta är och vill inte heller veta. Plastigt Peps Persson-gung för den fulla Bo Kaspers-publiken. Värdelöst.

6. Mimi Werner: Songburning

Betyg: 2
Mimi Werner försöker sitt bästa för att bli nya Jill Johnson, och jag är inte helt såld. Det är dock en ganska rak låt med en stark refräng, som om den hade framförts av just Jill hade seglat till final. Nu känns det lite som en axelryckning. Men om Gardell floppar är denna självklart vidare.

7. LIAMOO: Last Breath

Betyg: 4
Om Benjamin var överlägsen förra veckan så är Liamoo det nu. Även om hiphop aldrig funkat särskilt bra i tävlingen förut så är detta en så snygg och lyxig låt att det lätt måste gå till final. Det är tveklöst det mest lyckade hiphop-bidraget i tävlingens historia. Även om Liam är grym känns dock själva showen ganska menlös. Det här behöver en mer originell inramning för att kännas som en slutvinnare.

Så hur kommer det att gå?

Final: LIAMOO och Samir & Viktor.
Andra Chansen: Margaret och Mimi Werner.

Melodifestivalens andra deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Recension

Premiär för HBO Nordics klart hyggliga originalserie Beforeigners

21 augusti, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019
Recension

1980-talsmysiga Scary Stories to Tell in the Dark: »En skräck-inkörsport!«

9 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel