TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Hiphop-knockout, Gardell-kampsång & Göteborgspop

Ja, vad ska jag säga om förra veckans deltävling? Att SVT:s sätt att hantera förra årets fiaskoshow var att inte göra någon show alls. Det verkar inte ha funnits ett manus överhuvudtaget. David Lindgren läste mest om bidragen rakt och upp och ner och Fab Freddie, som är underbar i sina barnprogram, kändes helt malplacerad där han gick runt i publiken skrikandes hoodeladi.

Kommer Jonas Gardell lyckas beröra folket med sin allvarliga pampiga kampsång? Kan bli flopp eller final.

Det är för mig helt obegripligt att SVT inte satsar mer på att skapa skarpa manus och betalar superproffs till programledare att leverera det. Det behövs personer som Gina Dirawi och Petra Mede för att leda den här sortens program. De har humorn och den unika förmågan att bli bättre i livesändning. Som tur var gick i alla fall rätt bidrag vidare. Benjamin Ingrosso känns som en given vinnarkandidat och det är alltid kul när debutanter som John Lundvik slår igenom. Dessutom slapp vi Edward Blom i finalen.

Kvällens startfält är lite roligare tycker jag, men också extremt svårtippat. Kommer Jonas Gardell lyckas beröra folket med sin allvarliga pampiga kampsång? Kan bli flopp eller final. Är svenska folket trötta på Samir & Viktor? Fattar folk grejen med coola Ida Redig? Kommer LIAMOO gå direkt till final? Det är bara det sistnämnda jag är någorlunda säker på.

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Samir & Viktor: Shuffla

Betyg: 3
Samir & Viktor har skapat sin egen genre, för det här låter exakt som allt annat de har gjort. Det är hittigt och riktigt effektivt. Frågan är dock om folk fortfarande tycker det är lika kul tredje gången. Men jag diggar grabbarna och deras valpiga utstrålning och förvånansvärt koordinerade dance moves, men de kanske måste ta vägen förbi Andra chansen. Igen.

2. Ida Redig: Allting som vi sa

Betyg: 4
Ida Redig är en skitcool singer/songwriter som jag har haft ögonen på några år. Här dyker hon upp med en Göteborgspoppig Hellström/Maggio/Laleh-hybrid som är riktigt härlig. Dock brukar inte den här sortens låtar funka i Melodifestivalen och jag tror hon behöver en jävla massa med energi på scenen för att klara sig vidare.

3. Jonas Gardell: Det finns en väg

Betyg: 2
Jonas Gardell kanaliserar Rikard Wolff och bjuder på en allvarlig trudelutt med en allvarlig text. Det är inget större fel på den och den växer ju sig stark på slutet med pampig retro-Eurovision-kör. Men det är så svårt att sia om svenska folket kommer att bli berörda och rösta på grund av att det är Gardell, eller om det kommer komma sist för att det är ganska boring.

4. Margaret: In My Cabana

Betyg: 3
Margaret vill vara Camila Cabello och Rihannas blonda kärleksbarn. Det är glatt, hittigt och helt i linje med det mesta på Spotify. Jag tycker om det! Samtidigt är det kanske ett för rörigt nummer och det faktum att Margaret inte direkt har charmat på scen gör inte detta till en given finalist. Kall utstrålning funkar sällan i Melodifestivalen.

5. Stiko Per Larsson: Titta vi flyger

Betyg: 0
Jag vet inte vad detta är och vill inte heller veta. Plastigt Peps Persson-gung för den fulla Bo Kaspers-publiken. Värdelöst.

6. Mimi Werner: Songburning

Betyg: 2
Mimi Werner försöker sitt bästa för att bli nya Jill Johnson, och jag är inte helt såld. Det är dock en ganska rak låt med en stark refräng, som om den hade framförts av just Jill hade seglat till final. Nu känns det lite som en axelryckning. Men om Gardell floppar är denna självklart vidare.

7. LIAMOO: Last Breath

Betyg: 4
Om Benjamin var överlägsen förra veckan så är Liamoo det nu. Även om hiphop aldrig funkat särskilt bra i tävlingen förut så är detta en så snygg och lyxig låt att det lätt måste gå till final. Det är tveklöst det mest lyckade hiphop-bidraget i tävlingens historia. Även om Liam är grym känns dock själva showen ganska menlös. Det här behöver en mer originell inramning för att kännas som en slutvinnare.

Så hur kommer det att gå?

Final: LIAMOO och Samir & Viktor.
Andra Chansen: Margaret och Mimi Werner.

Melodifestivalens andra deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel