TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Patrick Swayze-pop, Ingrosso-kross & en riktig matpajas

Schlagersäsongen är här! Yay! Och det positiva är ju att det omöjligt kan bli sämre än förra årets gigantiska magplask. Eller? Ingenting funkade, varken programledarna, pausunderhållningen eller startfältet. Av någon outgrundlig anledning, eller det faktum att Gina Dirawi och Petra Mede har flytt till TV4, så ska David Lindgren leda tävlingen själv. Han var fruktansvärt dålig förra året, men varför laga det som är sönder, SVT?

Christer Björkman har sagt att han vill bjuda på mer show i år. Gärna! Jag är helt för mer knas och skruvat i tävlingen, men jag är inget fan av rena pajasbidrag, som det verkar bli var och varannan deltävling i år. Ikväll kommer troligtvis Edward Bloms superfåniga bidrag gå vidare. Nu finns det väl ingen slutvinnare i det här startfältet som han kan sno den platsen ifrån, men det är ingen bra utveckling för tävlingen när det blir för många clowner och för få Eurovision-vinnarkandidater.

Benjamin Ingrossos hittiga låt och sjukt snygga show gör honom fullständigt självklar som finalist.

Vad gäller resten av startfältet så är det en klassisk blandning av gamla Idoler, schlagerveteraner och anonyma grymma sångare. Det är så jämntjockt att det är smått omöjligt att sia om hur detta ska gå. Benjamin Ingrossos hittiga låt och sjukt snygga show gör honom fullständigt självklar som finalist. Därefter kan både Kamferdrops, Renaida, John Lundvik och Sigrid konkurrera om de sista platserna vidare. Själv tycker jag Renaidas Spotify-anpassade hit känns härlig på grund av hennes attityd och raspiga röst och Kamferdrops show är ju som gjord för barnklick.

Frågan är just hur mycket kidsen kommer att få bestämma i år. SVT har gjort om reglerna efter att Nano, som blev folkets etta, blev berövad på segern av Robin Bengtssons mediokra bidrag. Det gör att tittarna tar tillbaka makten lite från juryn i finalen. Det är välkommet, men appen får leva kvar precis som den är vilket fortfarande ger kidsen lite väl mycket makt. Men vi får se, kanske kan Kikki skrälla, konstigare saker har hänt!

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Sigrid Bernson: Patrick Swayze

Betyg: 2
Let’s Dance-Sigrid gör en smått omodern Icona Pop-möter-I Got a Feeling-dänga om Patrick Swayze. Snacka om nutida referens! Det är en stark refräng, men det är något med produktionen som känns lite mossig och daterad. Det är en habil fyllnadslåt som passade bättre 2012, men kan gå vidare av eten folklighet.

2. John Lundvik: My Turn

Betyg: 3
John Lundvik, som bland annat skrivit låten When You Tell the World You’re Mine till kronprinsessans bröllop, gör en urtjusig och pampig pianoballad. Han sjunger grymt och det är riktigt riktigt fint, men minuset är att vi har hört det tusen gånger i de här sammanhangen. Samtidigt sticker den ut bland allt knas och folk gillar alltid en duktig debutant.

3. Renaida: All The Feels

Betyg: 3
Glädjepillret Renaida gör Zara Larsson-dopad pop som låter som exakt allt annat på Spotify-topplistorna, vilket både är en för- och nackdel, men Renaidas raspiga röst och starka utstrålning gör att den växer. Den lär kanske inte tilltala många över 35 år, men jag hoppas den kan utmana om avancemang.

4. Edward Blom: Livet på en pinne

Betyg: 0
Det här kommer säkert att gå till final. Med Edward Bloms stora popularitet bland kidsen och det faktum att en löjlig varmkorvsboogie gick till final förra året gör det till en no brainer. Tyvärr. Det här hade kanske varit småkul som pausnummer, för det är en galen show på scen med animerade räkor och dansare utklädda till vindruvor och ostar, men som bidrag drar den ner tävlingen till en dagisnivå. Värdelöst.

5. Kikki Danielsson: Osby Tennessee

Betyg: 3
En av årets bästa låttitlar och Kikki i sitt countryesse gör detta till en personlig och fin visa, som säkert träffar rätt både hos country- och dansbandspubliken. Det är som en bättre version av hennes Så mycket bättre-tolkningar med helt countryband på scen och självaste Idde Schultz på piano. Men jag tror att den får svårt att gå vidare trots Kikkis folklighet.

6. Kamferdrops: Solen lever kvar hos dig

Betyg: 3
Kamferdrops gör en mer chill och melankolisk version av sin Jag trodde änglarna fanns-cover. Det är poppigt, småtrevligt och med ett saxofonsolo. Dessutom med en högst barnvänlig show med enhörningsmasker, såpbubblor, rosa träd och Tobbe Trollkarl (!) som sågar henne itu. Minuset är att det  tyvärr är lite för likt hennes kända låt för att verkligen kännas superfräscht.

7. Benjamin Ingrosso: Dance You Off

Betyg: 5
Benjamin står lite i en klass för sig själv med en snygg Bruno Mars-inspirerad poplåt som påminner om hans bidrag förra året. Det känns modernt och Benjamin är ett proffs på scen. Och vilken snygg show det är med ljusrör som blixtrar i blått, rött och vitt, signerat Zain Odelstål, som bland annat gjort Robin Bengtssons rullbandsshow och Mariettes gummibandskoreografi i fjol. Detta skriker topp tre i Friends.

Så hur kommer det att gå?

Final: Benjamin Ingrosso och John Lundvik.
Andra Chansen: Edward Blom.och Sigrid Bernson.

Melodifestivalens första deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Analys

Vem är Holly Gibney? TVdags reder ut kopplingarna mellan The Outsider & Mr Mercedes

21 januari, 2020
Nyhet

Äntligen besked: Disney+ kommer till Sverige i sommar

21 januari, 2020
Nyhet

Jaaa! Studio Ghiblis mysiga filmskatt samlad – Netflix visar (nästan) alla filmer

21 januari, 2020
Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020
TVdags listar tv- och film-året 2019

Ingen koll på vad du ska kolla på? Checka in våra årslistor för 2019

1 januari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel