TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Kylie-schlager, en monsterrefräng & årets värdiga vinnare


Det är något mysko med Melodifestivalen i år. Förra året var ett totalt haveri, men då försökte de i alla fall göra något som liknade en show. I år gör de ingenting. Absolut ingenting. De inledde förra veckan med att låta David Lindgren strippa. Why? Ingen aning. De låter Fab Freddie gå runt i blindo utan manus så att halva befolkningen stänger av ljudet när han är i bild. Why? Ingen aning.

Det här är Euphoria 2018. Det vill säga om tittarna fattar grejen.

Dessutom är tävlingen i år en fullständig grabbfest. Fem grabbar till final hittills. Men som Schlagerprofil-Ken så effektivt visar har mansdominansen varit stor de senaste 15 åren. Det är ett riktigt underbetyg för Christer Björkman. Och han visar ingen större fingertoppskänsla i år heller.

Efter två svaga veckor är tredje delfinalen full av potentiella favoriter. Jessica Andersson ställer upp med en Kylie Minogue-modern schlager som Charlotte Perrelli skulle döda för. Mendez återvänder efter 15 år för att rida på Despacito-vågen med årets starkaste refräng.

Och så har vi blivande superstjärnan Dotter som blandar Loreen-mystik med Issues-hit för att leverera årets bästa bidrag. Det här kan bli en Eurovision-vinnare om allt sitter. Det här kan vara Euphoria 2018. Det vill säga om tittarna fattar grejen. Känns som att appjäveln kommer att ställa till det. Eller att tråkiga gubbar som Kalle Moraeus eller Martin Almgren ställer sig i vägen. Fucking move!

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Martin Almgren: A Bitter Lullaby

Betyg: 2
Hygglig och safe gitarrcountrypop med arenarefräng. Det vill säga exakt vad en annan Idol, Chris Kläfford, kommer att ställa upp med i nästa års tävling. Det här är så förväntat, men samtidigt så äckligt effektivt att det kommer att gå direkt in i hjärtat hos den tilltänkta målgruppen. Vi får hoppas att de inte fattar hur appen funkar, för detta är alldeles för boring för årets final.

2. Barbi Escobar: Stark

Betyg: 2
Hm, tycker det här är en ganska trevlig poplåt, men samtidigt är den så harmlös att den helt förtvinar i konkurrensen. Den äts liksom upp av Jessicas och Mendez betydligt mer blingade upptempo-låtar. Men fint med bilden på Barbis bortgångne far i slutet.

3. Moncho: Cuba Libre

Betyg: 1
Det är väldigt märkligt varför denna Markoolio-pastisch är i samma startfält som Mendez, då de är i typ samma genre. Det här känns som en låt gjord av en högstadieklass för en skolavslutning. De hade väl dock döpt den till Red Bull Vodka.

4. Jessica Andersson: Party Voice

Betyg: 4
Jessica ställer upp med en snyggt moderniserad schlager som blandar Madonnas Hung Up och allt Kylie Minogue har gjort på 2000-talet. Det här kommer att gå varmt på schlagerklubbarna och jag älskar det. Men kommer svenska folket att älska det? Om Jessica hade ställt upp första veckan hade detta definitivt gått vidare, nu är jag rädd för en snöplig femteplats.

5. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän: Min dröm

Betyg: 0
Usch, det här är min mardröm. Det är som en aggressiv nationalromantisk version av förra årets Himmel och hav med Roger Pontare – en låt som Kalle Moraeus först skulle ha gjort – och på scen är det midsommar med blomrabatter och skit. Fullständigt avskyr detta. Blir galen om detta slår ut Dotter eller Jessica Andersson.

6. Dotter: Cry

Betyg: 5
Åh, Dotter krossar allt motstånd hittills. Det här borde vinna allt – inklusive Eurovision. Det är en snygg Lorde-ig Issues, men ändå med en så stark refräng att den kan vinna över även Mellosvenssons. Frågan är dock om folket i dessa app-tider kommer att fatta grejen eller om det blir Loreens Statements all over again.

7. Mendez: Everyday

Betyg: 3
När jag läste att Mendez skulle ställa upp efter 15 års frånvaro tänkte jag: magplask. Men shit vad fel jag hade. För det här är en hyfsat modern, men ändå schlagervänlig, poplåt som sätter sig på tre sekunder in i refrängen. Det är en monsterrefräng som kommer att ta Mendez direkt till final. Det vill säga om inte den lökiga showen och det faktum att Mendez har låtit riktigt illa på repen sätter stopp för det.

Så hur kommer det att gå?

Final: Mendez och Dotter.
Andra Chansen: Martin Almgren och Jessica Andersson.

Melodifestivalens tredje deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Klipp

Hur gulligt? Kit Harington provspelar för roll i Draktränaren 3

14 december, 2018
Recension

Animerade Spider-Man – en fin & rörande superhjältefilm du inte visste att du saknade

14 december, 2018
Recension

Aquaman-premiär! Fantastiska specialeffekter – fruktansvärd dialog

14 december, 2018
Klipp

Ajajaj … århundradets hockeymål & jobbigaste pungskott på samma gång

13 december, 2018
Nyhet

Den gliiider in i mål-känslan nu! SVT gör dokumentärserie om svensk ishockeys historia

13 december, 2018
Streamingtips

Nytt & kommande på Netflix i januari – Sexutbildning med Gillian Anderson & städhjälp av Marie Kondo

13 december, 2018
Premiär

Nu på C More: John Le Carrés smarta & snillrika The Little Drummer Girl

13 december, 2018
Nyhet

Trump träffade Christian Bale – trodde han pratade med Bruce Wayne

13 december, 2018
Kommentar

Det förväntade nejet – om Baby It's Cold Outside & Nashville

13 december, 2018
Streamingtips

Hobbybakare pysslar på vinterhögtidstema – Nailed It firar helgerna!

12 december, 2018
Streamingtips

Får män sörja sitt hår? Tack för ännu ett berörande avsnitt, Edit

11 december, 2018
Kommentar

Här är alla anledningar till att På spåret spårat ur – går det att rädda?

9 december, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel