Äppelföretaget står för över 60% av alla betal-tv-starter

Medvind för Apple i kampen om den strömmande tv-publiken

Det är kraftig medvind för Apple i kampen om strömmad betal-tv just nu. Enligt en på torsdagen nysläppt rapport från Adobe startades under årets tre första månader 62 procent av all internetströmmad betal-tv på någon sorts Apple-enhet, en siffra som framöver väntas stiga ytterligare. Rapporten baseras på drygt 200 miljarder videostarter under 2015 års första kvartal, och inkluderar såväl amerikansk som internationell data, om än med viss USA-övervikt. Marknaden för strömmad betal-tv har överlag gått framåt mycket kraftigt, med en nästan 300-procentig ökning jämfört med antalet videostarter för ett år sedan.

Företagets lilla puck Apple TV har fördubblat sin marknadsandel på bara ett kvartal.

Apple plockar inte marknadsandelar i någon överväldigande hastighet, sista kvartalet 2014 stod de för 60 procent av alla starter och nu alltså 62, men det som sticker ut är hur företagets lilla puck Apple TV på bara ett kvartal lyckats fördubbla sin marknadsandel. Genom att gå från 5 till 10 procent av alla strömningsstarter gick Apple TV om Roku och blev största enskilda enhet inom det så kallade OTT-segmentet (Over The Top), dit även enheter som Xbox, Playstation, Chromecast och smart-tv-apparater räknas. Vad som gör detta anmärkningsvärt är att Apples tv-puck rent hårdvarumässigt inte uppdaterats på tre år och enligt de senaste rapporterna inte heller vid Apples utvecklarkonferens i San Francisco nästa vecka kommer att få sin länge omryktade relansering.

Så vad ligger bakom uppsvinget? Dels ett sänkt pris – sedan några månader kostar Apple TV 69 dollar jämfört med tidigare 99 – men främst det stadigt växande utbudet av strömmade premiumtjänster. HBO har i USA länge hårdnackat vägra släppa ett abonnemangsalternativ enkom för strömning – för att kunna ta del av deras utbud på nätet har man varit tvungen att även ha ett kabelabonnemang – men i mars tilläts till sist även amerikaner göra det vi i Sverige kunnat göra länge med HBO Nordic, det vill säga prenumerera på HBO via internet. I sommar får därtill HBO:s premiumkabelkonkurrent Showtime premiär som streamingtjänst i USA, vilket kommer att ge företagen som jobbar för en strömmad tv-framtid ytterligare vind i seglen.

Även i Sverige har Apple flyttat fram sin position på tv-marknaden på sistone. Såväl SVT, TV4 som Viaplay återfinns i dag i Apple TV, och att C More efter den kommande nylanseringen dyker upp i utbudet är ingen högoddsare då de delar ägare med TV4. HBO Nordic saknas än så länge, men har också de på sistone närmat sig Apple genom utökat stöd för företagets trådlösa Airplayteknik.

Även Android går enligt Adobes rapport framåt, och har det senaste kvartalet ökat sin del av kakan från 14 till 17 procent. De stora förlorarna som uppspelare av strömmad bildmedia är traditionella datorer, som på bara tre månader minskat sin marknadsandel från 20 till 10 procent.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel