TVdags listar film- och tv-året 2015

Mattias Dahlström rankar årets bästa fotbollsklipp

Årets lag

IFK Norrköping hämtade hem ett par veteraner, skickade in ett gäng purunga egna talanger och lät Allsvenskans mest underhållande tränare arbeta i lugn och ro. Det ledde till ett närmast chockartat överraskande SM-guld ett år då alla giganterna hade rustat.

Årets landslag

Chile gick in i sommarens Copa América med en bokstavligt talat krschad superstjärna i Arturo Vidal, men kom ut på andra sidan hemmaturneringen som vinnare. Tack vare ett komplett lag, med både trofasta lagspelare och matchavgörande storstjärnor.

Till och med Beyyan imponerades:

Årets presskonferens

Ibland behövs det en Kim Källström för att verkligen bryta ned världsläget till de allra enklaste, sannaste och mest humanistiska orden.

Årets frispark

Rätt många andra saker har kanske varit ännu mer frustrerande med Erik Hamréns vilsna, förlorade och deprimerande riktningslösa landslag 2015, men Zlatans frisparkar har tveklöst varit en liten del av problemet. Sällan har man väl sett sådant slöseri med talang som när den store gång på gång drämt in ännu ett bra läge rätt in i en stackars försvarsmur.

Det förlösande frisparksmålet mot Danmark var därför inte bara estetiskt fulländat (Knorren! Placeringen! Glädjen efteråt!), utan också en påminnelse om att vår viktigaste spelare i sommarens kommande EM faktiskt kan göra mål på det här sättet också:

Årets snedtändning

John Guidetti är väldigt mycket ett barn av sin tid. Snabb i käften, instinktivt underhållande, extremt tv-mässig. På gott och ont.

Ge honom huvudrollen han förtjänar och han tar sina lagkamrater i handen och springer rakt igenom alla hinder. Låt honom fira framför en hejaklack och han får ett ungdomsmästerskap att brinna. Ställ honom vid en intervjumikrofon, hög på adrenalin, några minuter efter en avgörande fotbollsmatch i en U21-turnering och – se honom explodera utan egentlig anledning:

På sätt och vis är Guidettis vansinnigt underhållande post-match-intervju – och den ursäktande tonen i TV4:s tillbakablickande krönika häromveckan då Guidetti pudlade lite och menade att han missförstått danskarna – talande också för hela det moderna debattklimatet. Ryggmärgsreaktion och mer eller mindre medveten missuppfattning på en (inbillad) trigger leder till en rejäl överreaktion och – i bästa fall – en skamsen ursäkt långt senare.

Å andra sidan: även om Guidetti möjligen hade fel var missuppfattningen uppenbarligen precis rätt tändvätska.

Årets bragd

Ibland behövs inga ord:

Årets tackling

En gång en lös kanon, alltid en lös kanon. Felipe Melo kom fram som den elakaste jäveln som någonsin gått i ett par kulörta fotbollsskor. Den typen av lätt galen mittfältsterrier som man alltid är tvungen att räkna bort ett antal matcher för varje säsong på grund av avstängningar. Det var väl därför han försvann från Juventus för ett antal år sedan: man kan inte ha en spelare som på egen hand kan sabba ett antal matcher per säsong genom idiotutvisningar.

Den här hösten såg Melo, nu 33 år gammal, ut att ha hittat lugnet och behärskningen till slut. Brassen har funnit sin roll som destruktiv, bollvinnande kraft på Roberto Mancinis defensiva mittfält i Inter, och gjort sin bästa säsong på mycket, mycket länge. Man hade nästan glömt hur han kan vara.

Och sen gjorde Felipe Melo det här:

Årets avsked

Herrfotbollsspelare slutar aldrig på riktigt nu för tiden. Det finns ju alltid ett sinnessjukt lukrativt förtidspensionskontrakt i MLS eller arabvärlden som väntar en Xavi, Didier Drogba eller Steven Gerrard.

Så i stället säger vi adjö till Abby Wambauch, som avslutade sin karriär med en oglamorös träningsmatchförlust i höstas. En av damfotbollens allra, allra största. All respekt.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2015. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel