TVdags listar film- och tv-året 2015

Mattias Dahlström om årets mest minnesvärda scen

Alla har sina egna sätt att hantera motgångar. Ta det här med att ens före detta hittat en ny, till exempel. Tufft. Man vill inte visa hur mycket det betyder, hur jobbigt det känns att bli ersatt. Antagligen, dessutom, av någon som passar den man en gång betytt så mycket för ännu bättre.

Är man impulsiv fullblodsnarcissist kan resultatet av att ex-kexet smular med någon annan få direkt hälsovådliga effekter. Och fruktansvärt roliga. Med betoning på fruktansvärt.

Bland de frostiga resterna av tidigare äktenskapliga middagar ser hon sin chans: Pauls fyllda kondom från återfallet. Kanske kan ett barn förändra allt?

Lindsay i You’re the Worst är inte den som tänker först och agerar sedan i liknande situationer, vilket givetvis är helt fantastiskt. För oss som tittar.

När den oundvikliga skilsmässan till slut blir ett faktum i fjärde avsnittet av andra säsongen, All About That Paper, slår något bara slint i Lindsay. Man vet inte riktigt vad man har förrän det är borta och när Lindsay får skilsmässan på papper, att underteckna, kommer desperationen krypande. Äktenskapet – det äktenskap hon spenderade stora delar av seriens första säsong att anmärka på eller till och med förlöjliga – med tråkmånsen Paul ska till varje pris räddas. Varför? Det förstår bara Lindsay. Att hon och Paul haft ett återfall för ett par veckor sedan – kan det användas på något sätt? Nej, tydligen inte, Pauls nya förhållande verkar klara det mesta. Vad kan hon göra? Hon måste knyta Paul närmare sig. På något sätt. Till varje pris.

Till slut står Lindsay där ensam i sitt stora tomma kök. Hon hasar ledsamt och hopplöst fram till frysen för att ta en tröstande isglass och hittar lösningen. Bland de frostiga resterna av tidigare äktenskapliga middagar ser hon sin chans: Pauls fyllda kondom från återfallet. Kanske kan ett barn förändra allt?

Det säger givetvis väldigt mycket om You’re the Worsts emotionellt omogna karaktärer i allmänhet och bortskämda vuxenbarnet Lindsay i synnerhet att hon resonerar så – att ett barn inte blir mer än en extremt självupptagen åtgärd för att Lindsay ska få det hon, för tillfället, vill ha. Men det kan man lägga åt sidan för tillfället. För det som följer är den mest absurda humor jag har sett sedan Silicon Valleys ökända onaniuträkning förra året. Lindsay slänger in gummit i mikron, motar bort Edgar som kommit för att proklamera sin kärlek vid dörren, går tillbaka in i köket och upptäcker att kondomen exploderat, skrapar ut Pauls säd ur mikron ner i en skål med en slickepott, använder en kalkonpipett för att inseminera sig själv med det enda (skållheta) minne som är kvar av Paul och tvingas sedan kyla sig med den halvätna isglassen. Vid varje nytt moment tänker man »nej, inte kan hon väl?« – och varje gång gör hon något ännu mer desperat än man inbillat sig.

I kombinationen mellan avgrundsdjup, becksvart sorglighet och närmast vansinnig over-the-top-komik är det årets mest minnesvärda tv-serie-scen.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel