Sport-doku-mästarna Nils Byrfors & Anders Bewarp slår till igen

Måste-se för MFF-fans! Unik dokumentär i världsklass på TV10 Play

Nu är det dags att återuppleva stämningen, känslan, rysningarna och de redan klassiska bilderna som vi MFF-supportrar fick vara med om i höstas. I lördags började TV10 visa den tvådelade Framåt Malmö: Ett Champions League-äventyr, en bakom kulisserna-dokumentär om spelarna, tränarna och ledningen men också om supportrarna som förberedde tifon och reste på matcherna.

Ett genidrag för att få ett bredare perspektiv är att även skildra Champions League-hösten ur rehab-tränande Guillermo Molins perspektiv.

Viasats sändningar av MFF:s matcher hade tittarsiffror i nivå med finalen, men detta är verkligen inte ett hastverk för att mjölka på det intresset utan en väldigt genomarbetad, välgjord produktion med höga ambitioner – internationell klass, helt enkelt: Nils Byrfors (Blågula drömmar) står för regin och mästerklipparen Anders Bewarp (med rutin från många av SVT:s sportårskrönikor) har redigerat. Det ligger mycket hantverkskunskap bakom den här filmen.

Det första avsnittet fokuserar på kvalmatchen hemma mot Salzburg, med öppenhjärtiga intervjuer med spelare, tränare och ledning. Det är fantastiskt att se ett svenskt fotbollslag bjuda på sig och öppna upp sig på det här sättet och släppa in kamerorna. Del två är om gruppspelet, om bortaresorna till Torino, Madrid och Aten, och hur klubben och spelarna tog sig an dessa matcher och utmaningar.

Ett genidrag för att få ett bredare perspektiv är att även skildra hösten ur Guillermo Molins perspektiv. Han rehabtränade samtidigt som lagkamraterna spelade stora Champions League-matcher. Han pratar om känslan om att stå utanför, om Champions League, om Malmö och MFF och om sin roll i laget. Det ger de båda avsnitten både ett bredd och ett större djup. Gische öppnar verkligen upp och bjuder till. Jag älskar framför allt när han säger att han avskyr när fotbollsspelare tar med sig kamerorna in på arenan för att ta bilder, som han uttrycker det: »Då är man inte där för matchen, då är man där för att sight see.« Något många idrottare bör ta till sig.

Vi har inte fått någon uppföljare till Blådårar-filmerna, men vi fick den här och det ska vi verkligen inte klaga över. Filmen lyckas återskapa de känslor och rysningar man kände så många gånger i höstas. Det som är meningen med den här filmen.

Jag finner även anledning till att ta upp vad jag nämner redan i denna texten. Varför finns inte TV10 i HD? Det måste ni fixa, Viasat! Omedelbums. Ett sådant här program förtjänar högsta tekniska sändningskvalitet.

Framåt Malmö: Ett Champions League-äventyr del 1 finns att se på TV10 Play.

Just nu på TVdags

Recension

Säsong 2 av Jägarna på C More: förutsägbart & tråkigt men Lassgård briljerar

9 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ni gav väl inte upp Gangs of London?

7 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Heja Clara Klingenström!

6 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel