Nyhet

Marvels Inhumans blir tv-serie – kommer att ha IMAX-premiär!

En spännande och överraskande nyhet för oss Marvel-fans är att Inhumans, som enligt tidigare planer skulle bli långfilm om några år, istället blir en tv-serie med premiär redan hösten 2017! Den banbrytande grädden på moset är att de två första avsnitten kommer filmas helt och hållet med IMAX-kameror och ha premiär på IMAX-biografer. Serien kommer sen att fortsätta visas ett avsnitt i veckan på amerikanska kanalen ABC och vi får hoppas att något liknande kan ordnas för oss i Sverige. I nuläget så är det ju ingen svensk kanal som visar ABCs nuvarande Marvelserie, Agents of SHIELD, men denna nyhet kanske kan få fart på avtalsförhandlingarna.

Jag tycker att det är en briljant idé att låta serien ha premiär på bio eftersom det blir lite som att man får det bästa av båda världarna: storslaget äventyr på bioduken och sen fortsätta berättelsen i serieform.

Konceptet »inhumans« har redan introducerats i Marvels film- (och tv-) universum i Agents of SHIELD där vi fått träffa flera av dessa övermänskliga karaktärer under de senaste två åren. De skapades av den utomjordliga rasen Kree för tusentals år sedan som ett experiment, och resultatet var människor med alla möjliga sorters förmågor. Inhumans har hållit sig gömda från oss människor, men sedan de introducerades i Agents of SHIELD så har världen fått veta att de lever ibland oss, och inhumans har kunnat ta över lite av den rollen som mutanter och X-Men spelar i serietidningarna (eftersom Marvel inte har rättigheterna till att göra X-Men-filmer).

De främsta och viktigaste inhumans-karaktärerna från serietidningarna, den kungliga familjen, har vi dock inte fått se än så länge i Agents of SHIELD. Tanken var väl att de sparades till den stora filmen som först skulle ha premiär 2018 innan det ändrades till 2019 och till sist togs bort från schemat tidigare i år. En del trodde då att Marvel inte var nöjda med hur SHIELD hanterat inhumans-introduktionen och därför bestämt sig för att skippa filmen, men nu vet vi att planen istället ändrades för att göra plats åt något mycket bättre!

Inhumans kungafamilj dök först upp i Fantastic Four 1965
Inhumans kungafamilj dök först upp i Fantastic Four 1965

Detta är det perfekta tillfället för en Inhumans-serie att komma ut. Om det istället hade gjorts en film om två, tre år (eller ännu längre) så hade Agents of SHIELD troligtvis varit nerlagd sen en tid tillbaka och allt de gjort för att etablera konceptet skulle kännas irrelevant. Som det ligger till nu är serien inne på sin fjärde säsong och fortsätter att imponera (med karaktären Ghost Rider som jag nyligen skrev om), men tittarsiffrorna har fortsatt att falla och det känns osäkert om SHIELD kommer att förnyas för fler säsonger. Gabriel Luna som är Ghost Rider i serien har nyligen snackat om att han hoppas kunna få sin egen Ghost Rider-serie på Netflix, vilket det ska finnas preliminära planer för, och det känns som att Inhumans kan bli ett sätt för vissa SHIELD-karaktärer och berättelser att fortsätta i någon form om serien skulle läggas ner efter fjärde säsongen.

Jag tycker även att det är en briljant idé att låta serien ha premiär på bio eftersom det blir lite som att man får det bästa av båda världarna: storslaget äventyr på bioduken och sen fortsätta berättelsen i serieform. Vi vet förstås inte ännu vilka skådespelare som kommer vara med i Inhumans, men Vin Diesel har länge uttryckt intresse för att spela inhumans monark Black Bolt. Vin Diesel spelar visserligen redan rösten till Groot i Guardians of the Galaxy, men det är det som gör honom så perfekt som Black Bolt som nämligen aldrig pratar eftersom hans röst är så mäktig att bara en viskning kan rasera byggnader. Det blir intressant att se om Vin Diesel fortfarande är intresserad när det nu blir en serie istället för film.

Om någon tycker det är ologiskt att inhumans skulle ha en kungafamilj som vi inte sett eller hört någonting om i Agents of SHIELD så finns det en logisk förklaring som de lätt kan använda sig utav. Majoriteten av inhumans, inklusive kungafamiljen, bor nämligen i den uråldriga staden Attilan. I serietidningarna kan inhumans gömma staden från oss människor och den har legat både på Himalayabergen och på månen(!). De inhumans vi haft kontakt med i SHIELD har mestadels varit vanligt folk som inte ens vetat om att de är inhumans förrän de fått sina förmågor, så om staden Attilan är gömd någonstans så är det förståeligt att vi inte hört någonting om det.

Jag kan rekommendera dvd:n Marvel Knights: Inhumans om man vill lära sig mer om inhumans och kan få tag på den. Det är en »motion comic«-adaption av den kanske bästa Inhumans-serien som först kom ut 1998. Den har en speltid på ca 2 timmar och ger en bra inblick i karaktärerna och de teman som tv-serien förmodligen kommer utforska.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel