Lördagsfilmen

Mansdejter, Hulken och älskvärde Paul Rudd i komedin I love you, man

Hur skaffar man nya vänner när man är över 30? Går man på kompis-dejt? Vad exakt säger man när man ringer upp första gången?

Peter Klaven (Paul Rudd) ska gifta sig med Zooey Rice (Rashida Jones) och medan hon har ett stort gäng polare så har Peter… tja, ingen direkt. Han har i hela sitt liv gått från flickvän till flickvän och aldrig riktigt behövt några vänner. Nu måste Peter snabbt hitta ny killkompis som kan bli hans best man på bröllopet. Efter ett antal misslyckade mansdejter och försök att passa in i grabbiga grabb-gäng träffar han äntligen Sydney (Jason Segel). Pete blir omedelbart kompis-förälskad, ni vet som man kan bli ibland när man träffar nya vänner!

Det här känns som en klassisk Judd Apatow-film trots att det inte är det. Regissör är John Hamburg som regisserade ett par avsnitt av Undeclared (härlig komediserie skapad av Judd Apatow, och det är också så Hamburg lärde känna Jason Segel som var en av skådisarna, aha, ni ser hur alla hänger ihop) och Hamburg har bland annat skrivit manus till första och andra Zoolander, Meet the Fockers och Along came Polly.

Förutom de redan uppräknade är det ett riktigt göttigt skådisgäng, inklusive många som när I love you, man kom, 2009, inte riktigt slagit genom, som Aziz Ansari, Nick Kroll och Andy Samberg. Komediveteranerna Jane Curtin och J.K. Simmons spelar Petes föräldrar och Lou »Hulken« Ferrigno är med som sig själv! Paul Rudd spelar den han är bäst på: gullig, älskvärd och lite bortkommen.

Om man orkar vara lite intellektuell så här på lördagskvällen är det intressant att fundera på hur den önskvärda maskuliniteten ser ut. I den här filmen är det Sydneys avslappnade och uppriktiga mansroll som är den åtråvärda, i motsats till Petes gå på:iga kollega Tevin med sina blekta slingor och förkärlek för snuskiga Youtube-klipp eller den fruktansvärt otrevlige och snubbige Barry (den annars så mysige Jon Favreau).

Syd vet hur man lever det goda livet: han vet var man hittar den bästa fisk-tacon och har en man cave med såväl runk-hörna som trumset – men han pratar samtidigt mer än gärna om förhållanden och känslor. När Pete träffar Sydney försöker han till en början att utan koll leva upp till vad han tror är en »cool kille«, genom att hitta på knasiga smeknamn och använda märkliga slangord som ingen yttrat högt på trettio år:

»See you in a jiff!«
Tystnad.
»I don’t know why I said that. I’ve never used that expression in my life.«

Det är faktiskt det roligaste i filmen: när Pete ska spela tuff och avslappnad. Hans första, plågsamma telefonsvararmeddelande till Sydney:

Jag är allergisk mot höhö-grabbskämt och mäns vänskap är från Mars där man gillar porr och sport och kvinnors vänskap från Venus där man äter glass med fötterna uppdragna i soffan, men jag har faktiskt inte några problem med den här filmen. Det är ju en amerikansk mainstream-komedi så det är klart att det finns lite stereotyper. Men inget förfärligt. De kvinnliga birollerna är dessutom roliga och är varken trista gnällspikar eller madonnor på piedestal.

Det konstiga är inbyggt i filmens premiss och går inte att göra något åt, men det är faktiskt märkligt varför Peter måste ha killkompis till varje pris, när han kommer så bra överens med alla tjejer?

Det konstiga är inbyggt i filmens premiss och går inte att göra något åt, men det är faktiskt märkligt varför Peter måste ha killkompis till varje pris, när han kommer så bra överens med alla tjejer? Har han försett sig på när Harry mötte Sally?

Accepterar man bara det är I love you, man en skojig komedi, där man mys-skrockar och till och med flabbar högt då och då, med en härlig rollbesättning och många välkända ansikten!

I love you, man går på TV4 i kväll 21.30, men finns även på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ni gav väl inte upp Gangs of London?

7 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Heja Clara Klingenström!

6 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel