Kommentar

Makalös Laurie Metcalf när Louis C.K. ändrar spelplanen igen i Horace and Pete

Louis C.K. har visat om och om igen att han inte följer samma spelregler som andra tv-kreatörer. I Louie bryter han ständigt ramarna han för tillfället satt upp för sig själv, om det så är genom att ignorera komedietiketten och göra renodlat drama till att anlita en svart skådespelerska för att spela sina ljushyade barns biologiska mor.

För ett par veckor sedan vände han upp och ner på planen ännu en gång när han släppte Horace and Pete på sin egen hemsida. Helt utan förvarning, utan teasers och trailers eller ens minsta hint om att något var på gång låg det bara där en lördag. Även formmässigt apart, en filmad teaterpjäs full av motsägelser: old school och hyperaktuellt på samma gång, lågbudgetproduktion men med absoluta gräddan av skådespelare: Alan Alda, Edie Falco, Jessica Lange, Steve Buscemi…

Inte förrän senare fick vi lite mer information. Jo, det är en serie. Man betalar per avsnitt, (men i sann C.K.-anda är det såklart tre olika belopp för de första tre delarna). Andra avsnittet kom och fördjupade rollfigurerna och huvudkonflikten: striden om familjebaren, krocken mellan tradition och progression. Vi fick också ett fint samspel mellan Louis C.K.:s Horace och hans dotter spelad av SNL:s Aidy Bryant.

Majoriteten av avsnittet är The-Laurie-Metcalf-Show. Och vilken show sen. Hon är makalös, fullkomligt trollbindande.

Här kunde man tänka att man hade fått grepp om produktionen. Men då glömmer vi vem det är vi har att göra med. I helgen kom nämligen avsnitt 3, och när man tror att han inte kan bryta konventionerna ännu mer så finner man vad som i allt väsentligt är en 45 minuters monolog. Visserligen är det rent tekniskt ett samtal mellan Horace och hans ex-fru, gestaltad av Laurie Metcalf (Getting On), men majoriteten av avsnittet är The-Laurie-Metcalf-Show. Och vilken show sen. Hon är makalös, fullkomligt trollbindande. Från första rutan har hon fångat mig, trasslat in mig i ett uppnystande av häpnadsväckande utsagor, försiktigt framtecknande bilden av en krackelerande familjeidyll. Omväxlande ömsint och burdust tråcklar sig det som måste vara ett delvist improviserat manus framåt, mot den nalkande undergången. Allt vi har som stöd är Metcalfs ansikte, ett ansikte så transparent och uttrycksfullt att det ger tusen historier parallella till den vokala.

Det hade kunnat bli billigt. Hennes berättelse tangerar dam- och veckotidningarnas erotiska noveller som man slukade i tidiga tonåren, de som berättades ur kvinnlig synvinkel men ofta var skrivna av män och handlade om kyska hemmafruar som gav tvetydiga signaler till diverse hantverkare men som självklart ville innerst inne. Men tack och lov är Metcalf allt annat än en passiv fasad-Madonna som tränger maskulint resolut frigörelse. Hon är bara lika svag som folk är mest, som Horace konstaterar. Jag älskar att C.K. tar in 12 år äldre Metcalf som sin ex-fru, och att han låter henne vara så luststyrd och komplex. Och hon tar utrymmet och springer med det, för att stjäla ett amerikanskt uttryck. Tv-året är visserligen ungt, men här är den starkaste insatsen hittills i min bok.

Nu väntar vi på Horace and Pete avsnitt 4. Bli inte förvånad om det är en nycirkusföreställning eller en politisk tv-debatt. Allt är möjligt.

Horace and Pete kan köpas på LouisCK.net.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Den stukade storheten i Succession

25 augusti, 2019
Recension

Premiär för HBO Nordics klart hyggliga originalserie Beforeigners

21 augusti, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel