Kommentar

Makalös Laurie Metcalf när Louis C.K. ändrar spelplanen igen i Horace and Pete

Louis C.K. har visat om och om igen att han inte följer samma spelregler som andra tv-kreatörer. I Louie bryter han ständigt ramarna han för tillfället satt upp för sig själv, om det så är genom att ignorera komedietiketten och göra renodlat drama till att anlita en svart skådespelerska för att spela sina ljushyade barns biologiska mor.

För ett par veckor sedan vände han upp och ner på planen ännu en gång när han släppte Horace and Pete på sin egen hemsida. Helt utan förvarning, utan teasers och trailers eller ens minsta hint om att något var på gång låg det bara där en lördag. Även formmässigt apart, en filmad teaterpjäs full av motsägelser: old school och hyperaktuellt på samma gång, lågbudgetproduktion men med absoluta gräddan av skådespelare: Alan Alda, Edie Falco, Jessica Lange, Steve Buscemi…

Inte förrän senare fick vi lite mer information. Jo, det är en serie. Man betalar per avsnitt, (men i sann C.K.-anda är det såklart tre olika belopp för de första tre delarna). Andra avsnittet kom och fördjupade rollfigurerna och huvudkonflikten: striden om familjebaren, krocken mellan tradition och progression. Vi fick också ett fint samspel mellan Louis C.K.:s Horace och hans dotter spelad av SNL:s Aidy Bryant.

Majoriteten av avsnittet är The-Laurie-Metcalf-Show. Och vilken show sen. Hon är makalös, fullkomligt trollbindande.

Här kunde man tänka att man hade fått grepp om produktionen. Men då glömmer vi vem det är vi har att göra med. I helgen kom nämligen avsnitt 3, och när man tror att han inte kan bryta konventionerna ännu mer så finner man vad som i allt väsentligt är en 45 minuters monolog. Visserligen är det rent tekniskt ett samtal mellan Horace och hans ex-fru, gestaltad av Laurie Metcalf (Getting On), men majoriteten av avsnittet är The-Laurie-Metcalf-Show. Och vilken show sen. Hon är makalös, fullkomligt trollbindande. Från första rutan har hon fångat mig, trasslat in mig i ett uppnystande av häpnadsväckande utsagor, försiktigt framtecknande bilden av en krackelerande familjeidyll. Omväxlande ömsint och burdust tråcklar sig det som måste vara ett delvist improviserat manus framåt, mot den nalkande undergången. Allt vi har som stöd är Metcalfs ansikte, ett ansikte så transparent och uttrycksfullt att det ger tusen historier parallella till den vokala.

Det hade kunnat bli billigt. Hennes berättelse tangerar dam- och veckotidningarnas erotiska noveller som man slukade i tidiga tonåren, de som berättades ur kvinnlig synvinkel men ofta var skrivna av män och handlade om kyska hemmafruar som gav tvetydiga signaler till diverse hantverkare men som självklart ville innerst inne. Men tack och lov är Metcalf allt annat än en passiv fasad-Madonna som tränger maskulint resolut frigörelse. Hon är bara lika svag som folk är mest, som Horace konstaterar. Jag älskar att C.K. tar in 12 år äldre Metcalf som sin ex-fru, och att han låter henne vara så luststyrd och komplex. Och hon tar utrymmet och springer med det, för att stjäla ett amerikanskt uttryck. Tv-året är visserligen ungt, men här är den starkaste insatsen hittills i min bok.

Nu väntar vi på Horace and Pete avsnitt 4. Bli inte förvånad om det är en nycirkusföreställning eller en politisk tv-debatt. Allt är möjligt.

Horace and Pete kan köpas på LouisCK.net.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel