TVdags listar tv-året 2013

Magnus Blomdahl rankar årets »njaigaste« seriestarter

2013 har varit fullt av serier som varken varit bra eller dåliga, men som man ändå fortsatt titta på. Varför? För att de är bäst så klart! Men kom igen nu, kanske ni säger, varpå jag replikerar: mest underhållning per sekund. Ett betyg som räcker utomordentligt långt ibland.

1. Vikings (History Channel)
Kanske lite för pretentiös för den här listan, men bara nästan. För även om Vikings avancerar i naturromantik ju längre den fortgår innehåller den ändå tillräckligt med sex, våld och flugsvamp för att upprätthålla mitt intresse. Dessutom allas vår Gustaf Skarsgård som Floki båtbyggaren. Spelar han över? Ehh, ja, skulle det vara dåligt?

2. Cult (CW)
Meta in i absurdum när journalisten Jeff och researchern Skye undersöker kultserien Cult och dess mystiga, mordiska sektfölje. Vad är på riktigt och vad är på TV? Blandar generöst mellan Wicker Man, Beverly Hills och Arkiv X utan att för den delen nå upp till opassande höga kvalitetshöjder. Någonting att se i julbadet?

3. Bates Motel (A&E)
Att göra en prequelserie till Hitchcocks bästa film, Psycho, kändes lite märkligt och resultatet anammar samma känsla: Märkligt. Alltså inte dåligt. Freddie Highmore gör ett bra jobb som unge Norman Bates, enerverande osäker, känslomässigt störd, men ändå bara en »vanlig« pojke med taxidermi och mamma som huvudintressen. Vera Farmiga som Norma Bates är oslagbar!

4. The Following (Fox)
Jag älskar seriemördare på film och skar in ett litet pentagram per dag i min mage från att jag hörde talas om The Following tills dess att den hade premiär. Sammanlagt blev det 666 stycken. Nu så här efteråt kan det tyckas idiotiskt och jag är väl benägen att hålla med, för så bra är inte The Following. Storyn läcker som himlen i 7even och seriemördarna är inte vidare obehagliga, ibland står de till och med och spelar biljard! Skamlöst underhållande är det i alla fall.

5. Siberia (NBC)
Mockumentär dokusåpa där 16 deltagare ska överleva i Sibirien, vinnaren får en halv miljon dollar. Lite som The Blair Witch Project, lite som The River. Kul idé som flippar ut efter ett par avsnitt och aldrig riktigt återhämtar sig. Det skall dock tilläggas att historier med Tunguska-händelsen som fond har en extremt hög lägstanivå.

6. Under the Dome (CBS)
Efter ett klassiskt pilotavsnitt går det dessvärre utför för denna något barntillåtna Stephen King filmatisering. Men varför klaga, det är lättsamt, småspännande och i viss mån även nostalgiskt. Hade det här varit 1988 så hade nämligen Under the Dome släpps på en dubbel VHS-kassett och jag stått först i kön på Statoil, förberett mig för ännu ett King-maraton.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen TV-året 2013!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel