Premiär 2017

Lystring alla trekkers! Ny Star Trek-serie på gång

Trekkers rejoice! I januari 2017 är ökenvandringen slut och Star Trek återigen på plats där det egentligen hör hemma – i våra tv-apparater.

Eller ja, i CBS egen streamingtjänst i alla fall. Den nya serien, som glädjande nog inte behöver gå genom något pilotförnedrande nålsöga utan beställts in som direct to series, ska bli pilotprojekt i ett annat avseende – det blir den första serien som görs exklusivt för CBS All Access, en amerikansk streamingtjänst som lever i skymundan av jättar som Netflix och Hulu och hittills mest varit en plattform bestående av aktuellt samt arkiverat CBS-material, som tv-bolaget dessutom haft mage att ta sex dollar i månaden för. Ungefär som om SVT skulle få för sig att ta ut 50 spänn per månad för att vi ska få tillgång till SVT Play och Öppet Arkiv (okej, vi betalar visserligen tv-avgift och det gör inte CBS kunder, men nu blev det visst lite sidospår).

Bakom serien står välmeriterade producenten Alex Kurtzman, som likt långtida arbetskamraten JJ Abrams kom in i Star Trek-världen i och med filmrebooten 2009 och därefter producerade och var med och skrev uppföljaren Star Trek Into Darkness från 2013 samt även ska ha ett finger med i den ännu obetitlade fjärde filmen planerad till 2019 (men inte nästa års Star Trek Beyond). I övrigt är detaljerna ännu knapphändiga.

Nästa år är det 50 år sedan original-Star Trek hade premiär i USA, som dock visades på NBC och inte CBS, och möjligen är det en liten nesa för bolaget att den nya serien inte hinner bli klar i tid för jubileet, premiären skedde i september 1966, och den ännu obetitlade nya serien börjar visas i januari 2017.

picardriker

Att låta en ny Star Trek-serie agera dragplåster för en i dagsläget sömnig streamingtjänst låter kanske inte så lovande för oss trekkers, men värt att ha i åtanke är att även Star Trek: The Next Generation, som var avstampet för den mycket Star Trek-intensiva period under slutet av 80-talet och hela 90-talet med tre parallella tv-serier igång (nästan) samtidigt, också var ett distributionsmässigt experiment som aldrig visades på rikstäckande tv i USA, utan gick direkt till syndikering via avtal som förhandlades fram direkt mellan produktionsbolaget Paramount och över 200 lokala amerikanska tv-stationer.

Om den nya Star Trek-serien blir lika populär som The Next Generation återstår att se, men jag blev i alla fall extremt upplivad av den här nyheten, och räknar kallt med att någon streamingtjänst köper de svenska visningsrättigheterna. Visst då?

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ni gav väl inte upp Gangs of London?

7 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Heja Clara Klingenström!

6 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel