Recension

Love, Simon – en modern ungdomsklassiker om bögkärlek

Betyg 4 av 5

Love, Simon är en speciell film. Den är både revolutionerande och familjär på en och samma gång. Och mycket av filmens styrkor ligger just i detta. Som den första ungdomsfilmen från en större filmstudio med en bögkaraktär i centrum för en kärlekshistoria bryter den ny mark. Det gör den till mer än bara ännu en high school-film om kärlek, tonårsångest och att hitta sig själv, samtidigt som den i övrigt faktiskt är ännu en high school-film om kärlek, tonårsångest och att hitta sig själv.

Filmen handlar om Simon (Nick Robinson), som lever ett till synes vanligt tonårsliv med bästa kompisarna Leah (Katherine Langford), Abby (Alexandra Shipp) och Nick (Jorge Lendeborg Jr). Det ingen vet är att han är bög. Han börjar mejla med en annan tonårskille på skolan som också är i garderoben, men han vet inte vem det är förutom att han kallar sig för Blue. Allt blir ännu mer komplicerat när en klasskamrat upptäcker att Simon är bög och använder det för att utpressa honom. Plötsligt måste Simon välja mellan att utnyttja sina vänner eller stå upp för sig själv. Gissa vad han väljer!

Som tur är har vi fått se allt fler filmer visa upp andra sorters berättelser där själva homosexualiteten inte är det drivande problemet i filmen.

Själva storyn utöver komma ut-berättelsen i centrum är väldigt klassisk. Det är kärleksbekymmer, svek och tonårsfyllor. Men att filmen funkar så bra beror mycket på att den känns så kärleksfullt gjord. Det sitter i detaljerna, i soundtracket, i den ömma regin, i valet av skådespelare. Nick Robinson i huvudrollen har trovärdighet och en sorts torr humor som ger Simon liv bortom alla stereotyper. Katherine Langford, lysande i 13 Reasons Why, är utmärkt som bästa kompisen Leah och Jennifer Garner och Josh Duhamel är älskvärda som de förstående och öppna föräldrarna. Tony Hale och Natasha Rothwell bidrar med komik i biroller som rektor respektive lärare på skolan.

En viktig del att diskutera om filmen är hur homosexualiteten skildras. När det gäller bögfilmer så har nämligen återkommande teman varit det som är verkligheten för många hbtq-personer: svårigheten att acceptera sig själv, omgivningens hat och det ständiga hotet om våld. Det är viktigt att skildra, då det pekar på de normer och orättvisor som präglar hbtq-personers liv, men det är minst lika viktigt att med fiktionens hjälp visa andra möjliga verkligheter.

Som tur är har vi fått se allt fler filmer på senare år visa upp andra sorters berättelser där själva homosexualiteten inte är det drivande problemet i filmen. Call Me By Your Name och God’s Country är två nutida lysande exempel på det. Nysläppta Alex Strangelove på Netflix ett annat, även om den är betydligt tråkigare high school-film än Love, Simon.

Jag tänker på mitt 15-åriga jag och hur mycket det hade betytt för honom att kunna se en bög vara i fokus i en high school-film.

Love, Simon bidrar också med något nytt till denna bögfilmskanon, för här är inte det faktum att Simon är bög problemet, utan snarare vad det skulle innebära att leva öppet. Även om Simon vet att vänner och familj skulle ta hans komma ut väl, så finns ändå rädslan där för att de ska se honom på ett annat sätt – att föräldrarna ska oroa sig mer, att vännerna ska behandla en på ett annat sätt, att en inte ska leva upp till förväntningarna. Den aspekten, som hbtq-ungdomar så väl känner igen, har sällan skildrats så bra som i Love, Simon.

Jag blir faktiskt helt överrumplad över hur berörd jag blir. Tårarna bara rinner i många scener. Jag tänker på mitt 15-åriga jag och hur mycket det hade betytt för honom att kunna se en bög vara i fokus i en high school-film. Att kunna se att det är möjligt att bli omfamnad för den en är. Att slippa översätta ännu en heteroromans och faktiskt se någon som liknar en själv på bioduken. Det är därför filmen är viktig. Den kommer att förändra liv. En modern ungdomsklassiker för en ny generation.

Love, Simon har svensk biopremiär i dag

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Detaljrikedomen i Better Call Saul

23 september, 2018
Nyhet

Ryktena var sanna: Veronica Mars återkommer!

20 september, 2018
Podcast

Äntligen tillbaka! TVdags-podden från Malmö filmdagar

20 september, 2018
Tablåtips

Kvällens måste-tv! Mia Skäringers berörande serie Kroppshets

20 september, 2018
Tips

Conner O'Malley på djupt vatten – se världens första flodbaserade talkshow

19 september, 2018
Kommentar

Kontrovers på barnens bästa gata – klart Bert & Ernie kan vara homo

19 september, 2018
Pop Culture Confidential

Mer podd: vi pratar Emmy & intervjuar skaparna av Netflix-aktuella Maniac

18 september, 2018
Klipp

Trailerfest! Här är Brie Larson som Captain Marvel

18 september, 2018
Lista

Vann din favorit? Här är alla Emmy-vinnare

18 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Skaparna av nya Amazon Prime-serien Forever

18 september, 2018
Trailer

Mary Poppins kommer till jul – med Blunt som värdig arvtagare

17 september, 2018
Trailer

Snart dags för mörka Sabrina-rebooten!

17 september, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel