Recension

Louis CK överraskar alla med stjärnspäckade dramat Horace and Pete

Han kan det där med hemlighetsmakeri, Louis CK. På lördagseftermiddagen svensk tid dök det upp ett kortfattat (för att vara CK extremt kortfattat) mail med rubriken »A brand new thing from Louis CK«. Bara sådär. Den där saken visade sig vara något som heter Horace and Pete, »episode one« dessutom. För den numera etablerade avgiften fem dollar kan man ladda ner eller strömma avsnittet från CK:s hemsida. Mig veterligen hade ingenting läckt om detta nya projekt tidigare; själv trodde jag CK hade fullt upp med Baskets, Louie och allt annat han håller på med.

Framförallt ger Horace and Pete sina skådespelare flera fina ögonblick. Steve Buscemi är fantastisk, och såväl han som Alan Alda och Edie Falco får sina stora tal, då strålkastaren står riktad mot dem och de kan släppa loss i känslosamma monologer.

Men det här är inte ett fristående Louie-avsnitt. Horace and Pete är något så ovanligt som ett gammaldags TV-drama, en filmad pjäs med en helt annan form och stil än den Louie har. Det är en vemodig, tragikomisk historia som utspelas på en gammal, sliten bar i Brooklyn, Horace and Pete's. Där jobbar Horace (Louis CK) och Pete (Steve Buscemi) men också »den gamle« Pete (Alan Alda). Baren har nedärvts i flera generationer från en Horace till en Horace, från en Pete till en Pete. Men nu står en kris för dörren – affärerna går inget vidare, den gamle Pete skrämmer bort nya kunder med sin rasism och bitterhet, och de få stamgäster stället fortfarande har består mestadels av lokala alkisar. Denna prekära situation blir utgångspunkten för en uppslitande konflikt mellan Horace, Pete, Pete och Horaces syster Sylvia (Edie Falco).

Det finns mycket att gilla här – melankolin som infinner sig på en sylta som sett sina bästa dagar, de små mötena vid bardisken mellan udda existenser – men framförallt ger Horace and Pete sina skådespelare flera fina ögonblick. Buscemi är fantastisk, och såväl han som Alda och Falco får sina stora tal, då strålkastaren står riktad mot dem och de kan släppa loss i känslosamma monologer. De tackar och tar emot. Framförallt Falco har ett blixtrande brandtal som särskilt måste applåderas. För övrigt blinkas det till Steve Buscemis underbara regidebut Trees Lounge här – både vad gäller den sjaskiga barmiljön och närvaron av Falco. Det är säkerligen ingen slump.

Idel välbekanta ansikten dyker upp i baren – Jessica Lange och Steven Wright är stammisar, Rebecca Hall spelar CK:s flickvän, och så vidare. (Men var är Todd Barry?) Jag väljer även att tro att Louis skickar iväg en hälsning till sorgligt avlidne Harris Wittels när han låter en av barens tidigare ägare heta Horace Witells. Fint.

Det är (såklart) just nu oklart om eller när det kommer fler avsnitt av Horace and Pete, men jag är redo. Denna timslånga premiär känns som en utmärkt introduktion till en plats och ett persongalleri som jag gärna skulle vilja se mer av i framtiden.

(En olycklig sak med produktionen är att det tycks ha slarvats lite med ljudet. Nästan hela speltiden plågas av ett lågt, men hörbart, surrande, möjligen missljud från någon eller några av skådespelarnas myggor. Åtminstone när jag tittar. Dessutom måste jag säga att 1080p-versionen, som jag laddade ner, inte verkar optimalt komprimerad – det pixlas lite väl mycket för att det ska kännas helt OK.)

Horace and Pete kan köpas på LouisCK.net.

Just nu på TVdags

Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020
Kommentar

HBO Nordics I May Destroy You – mer information än underhållning?

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel