Streamingtips

Lost Soul – den bästa dokumentären om den sämsta film du aldrig fick se

En av mina favorit-subgenrer är dokumentärer som handlar om filmer som aldrig blivit av. Det finns en hel del vid det här laget. Bäst är kanske fortfarande Jodorowsky's Dune, men David Gregorys Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley's Island of Dr. Moreau kommer nära, riktigt nära.

Den som tog över efter att Stanley gått in i väggen var den stenhårde John Frankenheimer, känd för att köra över bångstyriga skådespelare och ro iland halvfärdiga produktioner med hyfsat resultat. Tills han stötte på Marlon Brando.

Den handlar om regissören Richard »Hardware« Stanleys drömprojekt The Island of Dr. Moreau och hur drömmarna infiltrerades av vakenhet tills att bara fragment av det fantastiska existerade. Dessa fragment fångar Gregory genom skisser, artwork, intervjuer, castings och testfoto.

Precis som i Jodorowsky's Dune kan man se filmen, som aldrig blev av, framför sig. Och den ser fantastiskt ut, men frågan är om det hade blivit lika fantastiskt. Bilden av Richard Stanley som säregen maniker med sociala fobier och auktoritetsproblem – alltså att han inte var vidare auktoritär – talar för det motsatta. Att sedan ha oturen att få tampas med Val Kilmers arrogans – Kilmer som bitvis tog över som regissör – som ung, färsk regissör kan inte ha varit lätt. Lite av ett rent djungelhelvete faktiskt.

På många sätt påminner inspelningen av The Island of Dr. Moreau om Coppolas inspelning av Apocalypse Now. Vildmarken, de tropiska regnen och Marlon Brando. Visserligen hann Stanley få sparken från projektet innan Brando anlänt, men ändå.

Den som tog över efter att Stanley gått in i väggen var den stenhårde John Frankenheimer, känd för att köra över bångstyriga skådespelare och ro iland halvfärdiga produktioner med hyfsat resultat. Tills han stötte på Marlon Brando… Historierna om Brandos manér och respektlösa inställning till sitt egna yrke är minst sagt underhållande. Hur han på eget bevåg spacklar ansiktet vitt, begär en portabel ishink på huvudet, sparkar en av skådespelarna för att istället anställa världens kortaste människa som sidekick/betjänt/skådespelarkollega. Brando som föraktade sig själv för att han mot slutet valde hopplösa filmprojekt, som föraktade allt som hade med filmbranschen att göra, som vägrade lära sig sina repliker utantill.

Lost Soul är både upplyftande och magvärksframkallande på samma gång. Efteråt minns man mest den lovande mästerregissören bakom Hardware, förkrossad, nedbruten, iklädd hundmask som en av statisterna, för att undercover spionera på sitt drömprojekt. Stanley har sedan dess aldrig återhämtat sig, ett par kortfilmer har det blivit men inget mer.

Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley's Island of Dr. Moreau finns att hyra på Viaplay, SF Anytime och Plejmo. Dokumentären dyker upp hos C More 30 mars.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel