När Harry träffade Sally… på TV4 Film

Lördagsfilmen: Klassisk romantisk komedi firar 25 år

I år är det 25 år sedan När Harry träffade Sally… gjordes, något som inte gått fans av filmen förbi. Det har ordnats specialvisningar av den firade romantiska komedin i New York, gjorts intervjuer med skådespelare och regissör, skrivits spaltmeter med hyllningar. I kväll visas den på TV4 Film.

I Rob Reiners varsamma regihänder blir filmen också en så skamlöst skimrande förförisk hyllning till New York att man nästan hör Woody Allen invända: »Kom igen, kanske tona ner det lite grann?«

Jag såg om filmen för inte så länge sedan, för första gången på många år. Den håller glatt nog måttet. Nog för att ytliga saker som mode och frisyrer är härligt daterade, men Nora Ephrons berättelse om två diametralt olika personer, cyniske och defensive Harry (Billy Crystal) och öppna och positiva Sally (Meg Ryan), som lär känna varandra under en samkörning från Chicago till New York och nästan motvilligt utvecklar en mångårig vänskap samtidigt som de försöker hitta lycka och kärlek på Manhattan, är fortfarande mycket smart och fyndig. Även om den centrala knäckfrågan i filmen – kan män och kvinnor verkligen bara vara vänner?! – kändes ganska passé redan 1989. I Rob Reiners varsamma regihänder blir filmen inte bara en av de stora romantiska komedierna – brett och okomplicerat filmad, men elegant och med konsekvent känsla för komisk tajming – utan också en skamlös hyllning till New York, som bitvis framställs så skimrande förförisk att man nästan kan höra Woody Allen invända »Kom igen, kanske tona ner det lite grann?«.

Rollbesättningen var också väldigt lyckad. Meg Ryan, i dag nästintill helt försvunnen från filmvärlden, inledde i och med filmen en fantastisk period som leading lady i huvudsakligen romantiska komedier, så till den milda grad att hon bitvis framstod som galjonsfigur för hela genren. Som den romantiska, optimistiska Sally är hon utmärkt. Billy Crystal av i dag är en tråkig gubbspillra av sitt forna jag, en svåruthärdlig nostalgiker med ett ohälsosamt förhållande till baseball, men i När Harry träffade Sally… är han perfekt som surkarten Harry.

Den mest kända scenen från När Harry träffade Sally…, i vilken Sally övertygar Harry om kvinnors förmåga att fejka orgasm (detta oerhörda avslöjande!), utspelas på Katz's Delicatessen vid Bowery på Lower East Side i New York. Detta anrika smörgåshak ser exakt likadant ut nu som det gjorde i filmen, och är väl värt ett besök om man gillar filmturism. Mackorna är dock hiskeligt dyra, även om pastramin är god. Men idag kan jag inte titta på den berömda scenen utan att tänka på hyllningen av den som Maria Bamford, Zach Galifianakis och Jon Glaser gjorde för ett par år sedan i samband med The Comedians of Comedy.

När Harry träffade Sally… går på TV4 Film i kväll kl 21. 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel