Giamatti & Rudd är Almost Friends

Lördagsfilmen: Ett bistert julkort från Phil Morrison

Tycker du fortfarande det känns som vinter, trots att det snart är april? Går du ännu med mössa och vantar på dig? Känner du för en sista kylig vindpust innan du ställer om klockan till sommartid? Då rekommenderas dramakomedin Almost Friends, ett bistert julkort signerat Phil Morrison, vars långfilmskarriär gick i stå efter genombrottet Junebug (2005) men som här visar att han fortfarande är en bra regissör.

Hans fru är ihop med hans bästa kompis, dottern tror han är död, han är pank, har ingenstans att ta vägen, det är kallt och jävligt. Det är helt enkelt inte så roligt att vara Dennis.

Vi befinner oss i Québéc. Det närmar sig jul. Paul Giamatti spelar småtjyven Dennis som efter ett par år i fängelse blir villkorligt frigiven. Han har en fru som inte vill veta av honom, en dotter som tror han är död, och en gammal kompis, Rene, spelad av Paul Rudd, som under Dennis fängelsevistelse gängat sig med frugan. Dennis är pank, har ingenstans att ta vägen, det är kallt och jävligt. Det är helt enkelt inte så roligt att vara Dennis. Men han råkar veta att Rene planerar fylla en lastbil med kanadensiska granar och åka ner till New York och kränga dem till rika stadsbor inför julhelgen, så efter lite känslomässig utpressning lyckas Dennis övertala Rene att få slå följe och ta del av den förmodade vinsten.

Almost Friends floppade i USA, trots Giamatti och Rudd, som bägge är utmärkta som vanligt. Dock inte jättesvårt att se varför den inte gjorde större avtryck på biograferna, med tanke på dess mörka, osentimentala ton och lite genreobundna stil, den pendlar (ibland lite väl hejvilt) mellan humor och hård realism, och har mer gemensamt med en buddy movie från sjuttiotalet som Scarecrow än någon nutida bromancerulle. Tankarna går också åt Mike Leigh-hållet, vilket förstärks av närvaron av Sally Hawkins. Filmen är därtill deppig, bitvis rejält eländig, och deppiga julfilmer är inte direkt kända för att slå några kassarekord. Men för oss som under helgsäsongen letar efter något nytt stående inslag jämte typ Bad Santa, något som har lite svärta och melankoli som kan utgöra motpol till allt fluff och socker julen bjuder, är Almost Friends ett gott alternativ.

(Observera att Almost Friends är filmens »svenska« titel. I original heter den All is Bright. Men ibland dyker den även upp under namnet Almost Christmas.)

Almost Friends är en nyhet på Headweb.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel