Recension

Lena Dunhams-serien Camping är inte helt oäven – både parodisk & småskruvad

Betyg 3 av 5

Låga förväntningar, älskade skådespelare och en klar fördjupning i avsnitt 4, det sista jag fått se i förväg, hjälper till att göra Camping till en sevärd, om än något absurd, bagatell.

Om jag vet att jag ska recensera en serie så läser jag aldrig andra recensioner i förväg. Jag vill inte blir påverkad. Rubriker är däremot svåra att undvika och jag har inte sett en enda som visade på att någon njutit speciellt av camping-utflykten Lena Dunhams och Jenni Konners bjuder på som sitt nya gemensamma projekt efter Girls. Jag vill verkligen den ska vara bra, flera gamla favoritkådisar från bästa filmfantast-tiden är ju med, Juliette Lewis (Gilbert Grape) och Ione Skye (Gas Food Lodging), och Jennifer Garner är alltid sevärd. Med förväntningarna satta på lägsta nivå började jag titta.

Första avsnittet påminner om en lätt absurd teaterpjäs med en bunt lindrigt knäppa typer som det är omöjligt att relatera till och man undrar varför de ska ut och campa tillsammans över huvudtaget. Det är Garners Kathryn som bestämt att en fyra dagars utflykt i skogen är hur maken Walts (David Tennant) födelsedag ska firas. Senare förstår jag att det är tre av männen som har gått på college tillsammans, men det känns avlägset att dessa karaktärer skulle vara bästisar sen studenttiden. Det är inte vardagsrealism, det här, stöpt i lite komisk form – det känns snarare som ett parodiskt verk.

När jag läste om rollen Lewis skulle spelar tänkte jag genast typisk typecasting. Hon är den bohemiska, oförskräckta, lite galna kvinna och jag oroade mig för att hon skulle spela över. Men de fördomarna kom på skam och och hon gör ett riktigt nyanserat porträtt av DJ:n och healern Jandice, kanske den mest normala och sympatiska av karaktärerna där.

805917_3797679_5196x3464-800x800Jandice pratar med de andra karaktären som de barn de verkar vara. Hon fungerar som den upplysta kvinnan som berättar för andra kvinnor (Skyes Carleen) att hon inte tar vara på sina möjligheter i livet. Lite identitetspolitik får man tugga i sig – kvinnor uppfostras till att vara offer, vita män är rasistiska. Men någonting händer i avsnitt fyra. Dialogen skärps till och de ömkliga figurerna vaknar till liv vilket resulterar i att Camping plötsligt berättar något äkta.

När männen börjar prata på fisketuren de tvingats i väg på, efter att outsidern Joe (Chris Sullivan) tagit ton,  blir det rätt bra. Carleens mjukt tjatiga röst är inte bara vansinnig irriterande längre, hon visar plötsligt att hon inte är den hunsade kvinnan man trodde. Walt, som man faktiskt skrattar åt bara man ser, kan inte hålla sig lugn längre och låter i alla fall lite passiv aggressivitet pysa ut.

Camping fishingJag gillar Lewis bäst, hur hon olikt de andra låter sin karaktär stanna inom realismen, trots att hon ska vara den excentriska. Garners oerhört gnälliga, överbeskyddande och narcisistiska kontroll-freak blir lite för mycket, men jag är samtidigt imponerad över hur hon lyckas få de där blodådrorna vid tinningarna att börja pulsera sådär på order.

Avsikten är otydlig. Ska det vara en parodi med vuxna som beter sig som 20 istället för 40?  Jag vet inte, men faktum är att jag gillar den trots den lite avigt småskruvade tonen och att jag inte vet vad den vill berätta. Den känns opretentiös, skådespelarna kan hantera sina roller och jag har ganska roligt.

Camping har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Recension

Njutbar McAvoy räcker inte hela vägen för Glass

18 januari, 2019
Recension

Blod, våld & mer blod i spännande andrasäsong av The Punisher

18 januari, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: tv-våren & Ralph Breaks the Internet

17 januari, 2019
Trailer

Vad sägs om nya Spider-Man: Far From Home-trailern? Två tummar upp!

15 januari, 2019
Premiär

Synd! Finans-knasiga Black Monday är alldeles för ojämn

14 januari, 2019
Nyhet

Slutet är nära! Då är det premiär för Game of Thrones sista säsong

14 januari, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: 7 veckor med Mahershala Ali i True Detective

13 januari, 2019
Hyllning

Från fabulös Baker Boy till The Dude – Tora Liliedahl om favoriten Jeff Bridges

13 januari, 2019
Klipp

Här försöker bedragaren Trump få folk att bygga en mur – i ett tv-avsnitt från 1958

11 januari, 2019
Recension

Netflix ungdomsserie Sex Education inleder tramsigt – men växer

11 januari, 2019
Nyhet

Stellan Skarsgård blir genomond rymdbaron i Villeneuves Dune

10 januari, 2019
Trailer

Hurra! Snart dags för mer Grace and Frankie!

9 januari, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel