TVdags-krönikan, 22 april

Leif GW & Lotta Lundgren sensationellt bra i SVT:s nya jaktserie

I På jakt med Lotta och Leif möts hipsters och svenssons för första gången i svensk tv-historia. Jag säger inte att Lotta Lundgren är hipster, men de är överrepresenterade i målgruppen – människor som ställer ovanligt många frågor om maten de äter.

Men först. Att börja jaga. Varför ska man? Lotta Lundgren anser att vägen från levande djur till kotlett i kyldisken är bortglömd och vill att Persson ska guida henne mot jägarexamen.

»Enkelt uttryckt går det ut på att döda djur«, säger GW. »Och det får konsekvenser för dem och för dig. Det kommer att förändra dig. Det gör att du blir en annan i huvudet, där du bor.«

Jag är själv i färd med att ta samma examen och har egna frågor att brottas med. En sak som jag däremot har fått klart för mig är att jakten, och därmed jägare, är föremål för ständig missuppfattning. Här kliver GW och viltmästaren och yrkesjägaren Inhwan Svensson in och utbildar de klentrogna, stereotypa storstadsfnissisarna i vad som gäller. Naturen, djuren och döden. Viskningar hellre än manliga rop i skogen. Tro inte att det blir lätt.

Leif GW Persson har jagat i 60 år, enligt egen utsago. Han känner till polisarbete och jakt, sen tar det stopp. Lotta Lundgren är rikskänd matjournalist efter medverkan i bland annat Historieätarna.

TVdags har fått ta del av första avsnittet av den säkerligen mest emotsedda 15-minutersserie SVT har producerat. Genast framträder styrkan med ett erfaret public service-företag. Bort med frossandet i klassiska dokusåpeklipp. Lotta anländer till gården och Leif säger åt henne att gå och sätta sig i ladan så kommer han snart. Sedan direkt klipp till det köttigaste köttiga i deras inledande diskussion. Och det är GW själv som med sedvanlig släpig precision levererar själva programförklaringen när han förklarar för Lotta Lundgren att det inte är vad som helst hon ger sig in på.

»Det här med att jaga det är ju en hobby, va. Det är inte som att plocka svamp eller fågelskåda eller sådär utan det får ju konsekvenser. Enkelt uttryckt går det ut på att döda djur. Och det får konsekvenser för dem och för dig. Det kommer att förändra dig. Det gör att du blir en annan i huvudet, där du bor.«

Sedan sitter de och vakar i ett jakttorn. Sedan skjuter Leif ett vildsvin.

Det är enklast möjliga berättande men samtliga inblandade förstår att ämnet är starkt, suget efter kunskap stort och att man inte behöver göra sig till det minsta lilla dugg. Så avslappnat suveränt beter sig bara SVT i sina bästa stunder. På jakt med Lotta och Leif är en blivande folkbildarklassiker.

På jakt med Lotta och Leif går att se på SVT:s nya tjänst Flow.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel