Sport

Laurén vs Svensson – äntligen dags för årets svenska boxningsmatch

När både Mikaela Laurén och Klara Svensson vann sina matcher på en gala i april sa Paolo Roberto i Viasats studio att det måste bli en match mellan dem, nu när vi har två boxare i världsklass.

Matchen har piskats upp som rivalmöte och hatmatch men jag har dock aldrig förstått riktigt vad Laurén haft emot Svensson. Men det är tydligt att de inte gillar varandra.

Nu är vi där, men sakta i backarna, vi ska inte överdriva. Varken Svensson eller Laurén är i riktigt yttersta världsklass. De är bra i sina respektive viktklasser och kompetenta boxare, men de räcker inte till mot de allra bästa. Laurén har under sin karriär mött en boxare av riktig klass, när hon mötte norskan Cecilia Braekhus för ett antal år sedan. Då var hon chanslös. Förvisso är Laurén en mycket bättre boxare nu, men hon skulle fortfarande vara chanslös mot norskan.

Förra året gick Svensson en titelmatch mot duktiga argentinskan Erica Farias. Hon hade heller ingen chans. Laurén har WBC-bältet i superweltervikt, men hon tog titeln när den var vakant, konkurrensen i viktklassen är usel och hon har försvarat den mot skräpboxare. Det borde inte ens fått kallas titelmatcher. Motståndarna har varit för dåliga. Vinnaren i den här matchen kommer att få möta Braekhus, eller kanske närmare bestämt åka på stryk. Ingen av dem har en realistisk chans i ett sådant möte.

Så vi ska inte låtsas som att detta är en match av så stor internationell dignitet. Det här en nationell angelägenhet, men en kul sådan. Som boxningsintresserad är det kul att en boxningsmatch är snackis i medierna. Sporten behöver den här typen av händelser för att komma igenom mediebruset. Jag skulle kunna kommentera trashtalket inför den här matchen, men jag tycker det har varit utan finess och mest plumpt. Matchen har piskats upp som rivalmöte och hatmatch men jag har dock aldrig förstått riktigt vad Laurén haft emot Svensson. Men det är tydligt för alla att de inte gillar varandra. Det går i varje fall att ställa deras personligheter mot varandra. Svensson är den mjuka och Laurén den hårda. Svensson använder smeknamnet »Swedish Princess« medan Mikaela Laurén är tuffingen som suttit i fängelse. Det märks också inför att Laurén är den tuffa i snacket, medan Svensson inte varit lika på.

I vanliga fall är det två viktklasser mellan dem, men för att kunna mötas har de valt viktklassen mellan. Det innebär att Laurén går ned en klass och Svensson upp en.

Men låt oss hålla oss till det sportsliga. Laurén är favorit på grund av att hon är starkare. Hon slår hårdast av dem och är störst. Men också på grund av att hennes senaste vinster har sett mycket imponerande ut. Jag tror dock att man lätt överskattar hennes insatser. Motståndet har som sagt varit rena slagpåsar.

Om Laurén slår hårdast så är Svensson den smartaste av dem. Hon är mer teknisk och mer strategisk. Hon försvarar sig bäst, men räcker det till för att stå emot Lauréns styrka? Det märks på deras olika stilar att Svensson har hållit på längre och har mer boxning i sig – detta trots att hon är 11 år yngre. Hon är mer skolad. Svenssons svaghet är att hon saknar ett bra vinnande vapen.

I vanliga fall är det två viktklasser mellan dem, men för att kunna mötas har de valt viktklassen mellan. Det innebär att Laurén går ned en klass och Svensson upp en. Det är oftast lättast att gå upp än att gå ned. Det har inneburit att Laurén har varit tvungen gå ned i vikt samtidigt som hon tränat hårt. Det är inte lätt om man samtidigt ska få sig energi. Hur ansträngande var hennes bantning? Det bör innebära att Svensson har den fysiska fördelen om matchen går tiden ut. Laurén har inte gått en tiorondersmatch sedan hon vann sin titel för snart två år sedan. Hur är hennes fysiska status för att klara det? Laurén stora chans är att hon får till avslut i ronderna ett till fem. Svenssons chans är det det motsatta. Hon måste stå emot Lauréns tidiga anstormning. Klarar hon det tror jag att hon kommer att ta över matchen.

Det är i varje fall en mycket intressant match som jag har sett fram emot länge nu.

Klara Svensson-Mikaela Laurén visas på Viaplay och Viaplay Fighting och börjar cirka kl 22.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel