Guide

Långläsning! Precis allt du måste veta om nya Spider-Man

Spider-Man: Homecoming är en underbar film som så perfekt kombinerar allt vi älskar med Marvels tidigare filmer. Som Björn Finér skrev i TVdags recension är Tom Holland svinbra i huvudrollen och äntligen känns det som att Marvels populäraste superhjälte gjorts rätt (Tobey Maguire kanske kändes rätt 2002 men våra krav har höjts en hel del sen dess – se om den filmen nu vetja och bered dig på att inte bli imponerad). I denna artikel går vi igenom alla referenser i Spider-Man: Homecoming och jämför den med serietidningarna och de tidigare filmerna!

En typisk Marvel Team-Up

När Marvel fick chansen att låta Spider-Man vara del av sitt Marvel Cinematic Universe hade de ett klurigt problem. Det har redan gjorts fem filmer om karaktären varav den senaste kom ut så nyligen som 2014, och genom de filmerna fick vi se två versioner av hur väggklättraren fick sina krafter, sju av hans mest ikoniska skurkar, samt tolkningar av flera av de mest populära berättelserna från serietidningarna. Att Marvel Studios lyckats göra en film som är helt annorlunda från de tidigare filmerna om Spindelmannen och samtidigt visa upp en så autentisk version av karaktären är kanske inte förvånande med tanke på att studion blivit känd för att göra fyndiga och nyskapande filmatiseringar av sina hjältar, för trots att upplägget skiljer sig en hel del från de tidigare tolkningarna så är det samtidigt en av de mest Marvel-iga filmer som gjorts.

marvel team up

En av de härligaste grejerna med Marvel både i serietidningarna och MCU-filmerna är ju hur sammankopplat allting är, där karaktärer, platser och idéer kan korsa över mellan olika berättelser på ett naturligt sätt. Just Spider-Man, i rollen som Marvels populäraste karaktär, har sedan 1970-talet alltid haft ett flertal egna serietidningar som kommit ut varje månad, och om man räknar med alla andra figurers serier han varit med i har Peter Parker varit med i flera tusen serietidningsnummer. I sin recension klagade Björn lite på att det inte kändes helt rätt med Iron Man i filmen, men i många av Marvels serier, speciellt Spider-Man så är det väldigt ofta som de olika hjältarna dyker upp och samarbetar, utan att det behöver vara ett speciellt tillfälle med The Avengers eller något slags inbördeskrig. På 1970- och 1980-talet var Spider-Man stjärnan i tidningen Marvel Team-Up, där han i varje nummer samarbetade med olika hjältar. Det har redan pratats om att nästa Spider-Man-film kommer låta honom teama up med en annan av MCUs etablerade hjältar, och vi vet att Hulken kommer dyka upp i Thor-filmen i höst – Jag älskar det dynamiska sättet de parar ihop olika hjältar för att skapa intressanta berättelser och tycker det känns mer naturligt här än till exempel Black Widow i Iron Man 2 och Hawkeye i Thor där de bara kastade in dem för att etablera dem före The Avengers.

Nya versioner av gamla skurkar

Marvel-chefen Kevin Feige ville använda skurkar i Spider-Man: Homecoming som inte använts i tidigare spindelfilmer och som tur är hade de fortfarande en hel del att välja mellan. Många superhjältar som bekämpat ondska i mer än ett halvt sekel fullt av serietidningar har fortfarande bara ett fåtal igenkännbara ärkefiender i rotationen, men Spider-Mans serier har förmodligen introducerat fler kvalitetsskurkar i Marvels universum än någon annan. Om man jämför med DC:s största hjälte, Superman, som har nästan 250 skurkar listade på Wikipedia och som varit med i ungefär lika många filmer som Spider-Man, så slåss han ändå inte mot samma två eller tre skurkar i alla filmer? Vulture dök upp redan i Amazing Spider-Man #2 1963, Shocker några år senare i 1967, och har båda varit återkommande skurkar i Spider-Mans diverse serier sen dess.

vulture

Adrian Toomes i serietidningarna är en gammal gnällig gubbe som begår brott iklädd sin simpla gamdräkt, och i Homecoming har de verkligen uppgraderat både hans personlighet och hans vingar. I stället för någonting i stil med Falcons utfällbara vingar från Captain America-filmerna så har Michael Keatons Vulture en massiv och livsfarlig maskin på ryggen, som nästan har mer gemensamt med Green Goblins glidare. Som Adrian Toomes är Michael Keaton också mer lik Green Goblins alter ego Norman Osborn än den ganska inkompetenta Vulture från serietidningarna, inte bara för att han är en mäktig och kall, medelålders man, men han är ju till och med pappa till en av Peters vänner. I serietidningarna är Toomes inte pappa till Liz Allen, men som bekant är Norman pappa till Peters bästa vän Harry Osborn. De ville inte använda samma karaktärer som i de tidigare filmerna men lyckades ändå på ett briljant sätt återskapa dynamiken mellan Peter, Keatons Norman Osborn-gestaltning av Vulture, och hans dotter – en vändning jag verkligen inte var beredd på.

shocker
Jag gillar Bokeem Woodbines Shocker men tycker han kunde haft en mask i alla fall när han gick till skolan…

Shocker är inte den roligaste skurken från tidningarna men jag gillar filmens tolkning, där Logan Marshall-Green (eller »Ryans bror från The OC« som min sambo aldrig kommer sluta kalla honom) börjar som Shocker men dör helt oväntat halvvägs genom filmen. Hans karaktär är Jackson Brice, vilket i serietidningarna är namnet på den sopiga skurken Montana från ett gäng fulingar som kallar sig the Enforcers. I den tecknade tv-serien Spectacular Spider-Man från 2008 så tyckte manusförfattaren Greg Weisman att Shocker från serietidningarna saknade personlighet så han lät skurken Montana som de redan etablerat i serien bli Shocker istället. Jag antar att det är därifrån idén kom att låta det vara just Jackson Brice som dör i filmen så de kunde låta hans ersättare vara den riktiga Shocker från serietidningarna, Herman Schultz, spelad av Bokeem Woodbine som var helt fantastisk i andra säsongen av Fargo.

Ännu en skurk från serietidningarna, som jag inte själv gjort kopplingen till förrän jag såg det på wikipedia, är Toomes kumpan som hela filmen sitter och fixar med deras uppfinningar. De kallar honom bara Mason i filmen, men det är deras version Phineas Mason som i serietidningarna också var med redan i Amazing Spider-Man #2. Han var en gammal gubbe som då kallade sig »The Terrible Tinkerer« och som sen dess uppfunnit massa manicker och vapen till den sortens superskurkar vars krafter är baserade i teknologi.

Konstigt val av rektor

howling
Jim Morita (längst till vänster) med The Howling Commandos som i serierna leddes av Nick Fury och i filmen av Bucky.

När det kom ut att Kenneth Choi fått rollen som rektorn på Peters skola i Spider-Man: Homecoming så var jag nog inte den enda som tyckte det var ett väldigt märkligt val. Choi spelade ju nämligen Jim Morita från The Howling Commandos i både den första Captain America-filmen och ett avsnitt av Agents of SHIELD. Att ge honom en annan roll inom MCU kändes dumt, men när jag såg filmen märkte jag ett inramat foto av hans soldatkaraktär inne på rektorns kontor. Så rektor Morita måste alltså vara släkt med Jim Morita, och vi behöver inte oroa oss att de på Marvel börjar glömma bort vad som hänt i tidigare filmer.

Musiken låter otroligt bekant

Och då menar jag inte hur de briljant bakat in den klassiska introlåten från 1960-talets tecknade tv-serie i början av filmen. När jag såg Spider-Man: Homecoming och hörde Michael Giacchinos svepande filmmusik så lät den oerhört bekant och det tog någon minut innan jag kom på vilken låt det lät som. Jag vet inte hur många andra som minns den kortlivade sci-fi-serien The Visitor från 1997 med John Corbett från Northern Exposure i huvudrollen (som visades på torsdagseftermiddagar på TV4 under våren 2001), men om det är en sak som jag aldrig kunnat glömma så är det seriens otroligt catchiga introlåt. Det är inget fel på filmens musik men jag kan inte undvika att ständigt höra The Visitor och det känns minst sagt lite märkligt, så jag föredrar nog det Danny Elfman-komponerade soundtracket från filmerna med Toby Maguire. Men lyssna själva och jämför:

Vad är Damage Control?

I början av filmen får vi se att Adrian Toomes och hans gäng jobbar med att städa upp i New York efter utomjordingarnas attack som vi först såg i The Avengers. De får dock sparken när en dam (Tyne Daly från 1980-talsdeckaren Cagney & Lacey och familjemysserien Vem dömer Amy?) från Damage Control dyker upp och säger att de kommer ta över. Det här är så vitt jag vet första gången vi hör eller ser någonting om Damage Control i MCU, men i serietidningarna är det ett etablerat företag som helt enkelt städar upp efter att superhjältar och skurkar har sönder saker. Om Hulken förstört en gata och ett par byggnadsfasader för att han blivit lite arg så kommer Damage Control med en gång och lagar det. För ett par år sen beställde ABC, som även är kanalen bakom Agents of SHIELD, Agent Carter, och kommande The Inhumans, ett pilotavsnitt till en Damage Control-komediserie som skulle handla om de som jobbade med att städa upp superröror, men efter att ha sagt att serien skulle komma ut under säsongen 2016–2017 så har vi inte hört ett knyst om det. Ingen vet vad som hände med den potentiella serien men en del har spekulerat att Marvel kanske ville introducera konceptet i Spider-Man: Homecoming först. Efter att ha sett filmen känns det ju inte direkt som att det här var någonting man var tvungen att se innan det kunde göras en serie om företaget, men jag kan inte sluta hoppas att det ändå kan bli av!

Snygg-faster May

aunt may
Är det säkert att de inte blandade ihop faster May med Mary Jane?

Jag gillar de flesta val de gjort i filmen när det kommer till skådespelare och hur de ändrat/förbättrat karaktärer från serietidningarna, men jag är fortfarande inte särskilt förtjust i Marisa Tomei som faster May. Jag kan förstå att de vill skapa någonting mer naturligt där en 16-årig pojkes faster inte är typ 70 år gammal så hon kan relatera till Peter bättre, men det känns bara inte nödvändigt. Det är ett ganska stort hopp från »äldre dam« till flörtig snygg-faster som Tony Stark typ skulle dejtat om han inte redan hade en flickvän. Vad var vitsen med att killen på restaurangen var kär i henne? I serietidningarna är May en riktigt förtjusande tuff tant och det är som att de inte behållit någonting alls från den karaktären. Vad tyckte ni om nya faster May?

Vem är bästa kompisen Ned?

ned
Ganke Lee från Ultimate Spider-Man, Ned i filmen, och Ned Leeds som Hobgoblin.

Peters kompis Ned är väldigt lik karaktären Ganke Lee från serietidningarna som är bästa kompis med Spider-Man i ett alternativt universum. Hans roll i filmen är rolig och nödvändig för att Peter ska ha någon att prata med och inte behöva prata med sig själv som är vanligt i serietidningar. Men enligt producenten Eric Carroll så är Ned i alla fall delvis även inspirerad av seriefiguren Ned Leeds, även om det inte är säkert film-Ned kommer ha det efternamnet eller någonting annat gemensamt med den karaktären i kommande filmer. Ned Leeds var nämligen under många år en kollega och rival till Peter när han jobbade på Daily Bugle, där båda var intresserade av sekreteraren Betty Brandt (som i filmen är tjejen i skolans nyhetsrapporter) som sen gifte sig med Ned. Med mest märkvärdiga med Ned Leeds i serietidningarna är dock att han var skurken Hobgoblin! Det är svårt att se Ned från filmen som en framtida skurk, men det är kul att leka med tanken och se vad de gör med honom framöver.

Killen med skorpiontatuering

scorpion

Jag hade inte hört att Michael Mando från Better Call Saul och Orphan Black skulle vara med i filmen och blev väldigt överraskad av att höra namnet Mac Gargan. Om man inte kände igen skådespelaren eller namnet från serietidningarna kan man säkert ha missat den här karaktären helt – Gargan var killen med en stor skorpion tatuerad längs halsen som skulle köpa Toomes vapen på färjan innan Peter la sig i och sabbade för FBI. Gargan hamnade i vattnet och nästa gång vi såg honom var i eftertextscenen där han träffar Toomes i fängelset och gör det klart att han kommer vilja döda Spider-Man när han kommer ut. I serietidningarna är Mac Gargan ännu en klassisk Spindelmannenfiende – The Scorpion. Mando är ett utmärkt val som Gargan, och om han kommer vara en av skurkarna i nästa film har jag inget emot det.

På senare år har Gargan i serietidningarna även varit den populära skurken och antihjälten Venom, något som skulle vara väldigt spännande att se i händerna på Marvel Studios, men som ni kanske hört så planerar Sony som äger rättigheterna till dessa figurer att göra en Venom-film. Detta är Sonys desperata försök att casha in på den här nya vågen med barnförbjudna superhjältefilmer som tjänat in så mycket pengar för 20th Century Fox med filmerna Deadpool och Logan. Denna Venom-film med Tom Hardy i huvudrollen kommer förmodligen vara helt fristående med möjlighet att koppla ihop den med Marvel Cinematic Universe senare beroende på om filmen blir bra och om det passar med Marvels framtida planer.

MJ?

mj
Nya MJ är lite mer butter än den klassiska versionen.

Det var mycket kontrovers runt att Disney-stjärnan Zendaya fått en roll i filmen. När det först ryktades om att hennes karaktär var Mary Jane Watson som varit Peter Parkers flickvän och senare fru under majoriteten av hans serietidningshistoria så blev många män på internet arga eftersom Zendaya är en svart ung kvinna. Som svar på detta skrev Guardians of the Galaxy-regissören James Gunn ett väldigt bra öppet brev på sin facebook-sida om varför det inte bör spela någon roll vilken ras en skådespelare har. Jag kan förstå att dedikerade fans vill se adaptioner som är så visuellt trogna förlagorna som möjligt, men när man snackar om berättelser och karaktärer som skapades för länge sen (nästan exklusivt av vita män), måste man ju inse att de helt enkelt inte speglar den mångfaldiga värld vi lever i idag, och dessa filmer är gjorda för en mycket mer mångfaldig publik än de serietidningarna var. Jag tyckte Zendayas karaktär Michelle var väldigt rolig och annorlunda i filmen, och om det är så att hon existerar istället för Mary Jane Watson i den här världen så får det väl gå – Zendayas version är ju redan oerhört mycket bättre än Kirsten Dunsts.

Donald Glover ville spela Spider-Man

miles
Donald Glover som Aaron Davis och hans brorson Miles Morales.

Det är ingen hemlighet att Community-stjärnan Donald Glover länge drömt om att spela Spider-Man. 2010 när filmen The Amazing Spider-Man skulle göras (där rollen i slutändan gick till Andrew Garfield), så pratade Glover om att han skulle vilja spela superhjälten, men trots många fans stöd på internet blev det inget av. Det inspirerade dock författaren Brian Michael Bendis att skapa en mörkhyad Spider-Man i Marvels Ultimate-serietidningar som utspelar sig i ett alternativt universum från de klassiska serierna. Där blev den nya karaktären Miles Morales Spider-Man, och när Miles senare dök upp i ett par avsnitt av tecknade Ultimate Spider-Man så fick Donald Glover göra rösten! Just nu håller Marvel även på att göra en fristående tecknad film om Miles Morales-versionen av Spider-Man som ska ha premiär vi jul nästa år.

Nu när vi gått igenom vem Miles Morales är och hans koppling till Donald Glover kan vi diskutera skådisens roll i Spider-Man: Homecoming. I serietidningarna är karaktären Aaron Davis som Glover spelar i Homecoming nämligen Miles Morales farbror och den världens version av skurken/antihjälten Prowler. Han nämner till och med i filmen att han har en brorson! Så medan detta för tillfället bara är en liten kul detalj för fans så etablerar det ju att dessa karaktärer finns i MCU. Om Marvel planerar att fortsätta göra filmer som följer samma kontinuitet i många år framöver så kan de nu låta Miles Morales-karaktären ta över när Tom Holland förr eller senare väljer att hänga upp sina trikåer. Kanske om de börjar plantera dessa idér i folks huvuden redan nu, så kommer de förhoppningsvis vänja sig och inte protestera allt för mycket när en ny Spider-Man är mörkhyad. Tecknade filmen med Miles Morales kommer också hjälpa med detta. Smart drag, Marvel!

Spider-Man: Homecoming går på bio.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel