TVdags-kalendern lucka 14

Länge leve drottning Cersei – det är du som bär Game of Thrones

Det finns mycket att säga om den senaste säsongen av Game of Thrones, som är den tv-händelse jag minns tydligast från 2017 på gott och på ont. Antalet gånger jag suckade högljutt eller utropade sarkasmer i säsongens avslutande avsnitt är lika delar osmickrande för tv-serien som för min karaktär och tillräckligt många texter har skrivits om det som sedan lästs av mig för att jag med gott samvete skulle kunna sabla ned serien i ännu en text.

Cersei Lannister, årets mest självlysande tv-karaktär. De sju konungarikenas egen maktfullkomliga drottning, underbart spelad av Lena Heady.

Så låt oss i stället fokusera på något faktiskt funkade i säsongen och som har funkat rakt igenom alla säsonger: Cersei Lannister, årets mest självlysande tv-karaktär. De sju konungarikenas egen maktfullkomliga drottning, underbart spelad av Lena Heady.

Är du mot förmodan ingen Game of Thrones kan man säga att hon är lite som Westeros Arbogakvinna. Känslokall, manipulerande och med en djupt problematisk relation till den egna familjen (för att uttrycka det milt).

Det finns mycket att säga om Cersei. En karaktär med fler #MeToo-upprop efter sig finns nog inte i Game of Thrones (endast räknandes levande karaktärer, det vill säga, för annars så ligger nog både Ramsay Bolton och Joffrey en bit före där). Hon spelar hela tiden ett sjukligt maktspel, tar precis vad hon vill ha och hon skäms inte för det en sekund. Hon är lätt att avsky när hennes handlingar riktas mot karaktärer man gillar, men man kan ändå inte låta bli att älska henne just på grund av att hon inte skyr några medel. Den där gränslösheten både fascinerar en får en att nästan avundas den på något sjukt sätt.

Cersei

Många tittare önskade livet ur Cersei i den sjunde säsongen. Kanske inte för att de ogillade henne, utan för att de tyckte att hennes karaktär inte hade mer att ge och var sugna på framsteg i den ju ofta stillastående handlingen. Jag var nog en av dem i början av säsongen, men ju längre säsongen fortskred desto mer insåg jag vilket misstag det hade varit om hon dött. I listan på alla karaktärer som borde dött i säsong sju innehar hon jumboplatsen (med Bronn, Thormund och Jorah i toppen på den listan).

För vad skulle egentligen finnas kvar för intressant när Cersei är borta? Hon bär ju hela serien.

Utöver att vara den karaktär som är mest intressant ur både ett psykologiskt och politiskt perspektiv, är hon den mest svårtolkade och mest oförutsägbara rent handlingsmässigt. Hon kan gå ond snödrottning hela vägen och regera över ett kargt islandskap med enbart de döda som hennes undersåtar – men det är även rimligt att tänka sig att hon skulle även kunna förkasta sina tidigare beslut när hon får se den vita armén i vitögat. Hon är, så att säga, det enda vilda kortet kvar i en lek med numera allt för många uppenbara regler.

Om Cersei hade dött, och när hon väl dör, finns det ju bara fantasy kvar.

För det var nog ingen som började titta på Game of Thrones från början för att de var ofantligt intresserade av de där spök-zombierna som vi fick ta del av fem minuter i första avsnittet. Vi fortsatte titta för att vi blev kompisar med och förälskade oss i karaktärerna och de spännande mänskliga historierna. En karaktärsdriven story snarare än en driven av handlingen. Om Cersei hade dött, och när hon väl dör, finns det ju bara fantasy kvar. Bara det goda mot det onda, tidsresande och wargande, snökungen mot elddrakarna och så vidare. Det mänskliga dramat får ställa sig åt sidan.

Cersei är den enda starka kvarvarande mänskliga konflikten i Game of Thrones – och även den enda anledningen till att det fortfarande håller någon som helst kvalitet. Så: länge leve drottning Cersei, ingen dricker en bägare vin som du – må du länge regera i Westeros!

PS. För den som är intresserad kan jag även tipsa om Youtube-kanalen Alt Shift X. Den enda guiden i ämnet som helt lyckas sy en vävnad av de tjocka Reddittrådarna.

Game of Thrones finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Se »Battle at Big Rock« i väntan på nästa »Jurassic World«

17 september, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Present till fansen i nya Room 104-premiären

15 september, 2019
Kommentar

Filip & Fredrik levererar – SVT sjunker som en sten

14 september, 2019
Recension

Netflix-premiär för drabbande våldtäktsdramat Unbelievable

13 september, 2019
Nyhet

Fantasynytt! Terry Pratchetts The Watch har fått skådespelare

12 september, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: kvinnorna bakom gripande Netflix-serien Unbelievable

11 september, 2019
Nyhet

Apples drag för att locka tv-kunder: Lågt pris och friår

11 september, 2019
Podcast

Filmfrossa! TVdags-podden från Malmö filmdagar

9 september, 2019
Kommentar

I säsong 6 av Younger får Diana lysa – medan annat luktar blöt filt

8 september, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Från sylvass satir till syskonkram i Succession

8 september, 2019
TVdags listar

Plötsligt ser man dem! Stjärnorna du inte visste var med i storfilmen

7 september, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Mindhunter-producenten & manusförfattaren Liz Hannah

4 september, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel