Kommentar

Lägg ner drevet mot Anton/Mr Cool – pedofili har en varm, kär & självklar hemvist i humortraditionen

Har vi verkligen redan glömt The Aristocrats? En av 00-talets mest omskrivna, hyllade och omdiskuterade dokumentär- och humorfilmer?

Det verkar så. Plötsligt tänker en mängd svenska kulturellt insatta personer att skämt om pedofili »måste bort«. Om inte från tankerummet så i alla fall från offentliga rum typ Spotify (och, får man förmoda, streamingtjänster som har The Aristocrats).

Sandra Ilar, en av landets absolut bästa och mest unika ståuppare, försvarade inte bara Anton/Mr Cool utan provokationskomiken i stort som kulturform och kulturtradition.

Det började alltså med ett drev mot komikern Anton Magnusson, som ibland använder det burdusa aliaset Mr Cool och släpper ur sig vidrighetshumor som en regredierad uppdatering av Eddie Meduza (ungefär som Will Sharpe uppdaterar Mickey Rooneys asiatrasisthumor i Flowers, vilket jag skrev om här på TVdags i morse). Men framför allt är »Mr Cool«-karaktären en satirisk persona som är rappare och skriver raptexter. Anton Magnusson själv är komiker som skriver popkulturell satir. Mr Cool är alltså hans satir över sexistisk och våldsförhärligande rapkultur.

Anton är en av våra mest intressanta undergroundkomiker, och han har för övrigt, tillsammans med Simon Gärdenfors, gjort en egen – i mitt tycke genial – version av The Aristocrats utifrån den svenska Bellman-vits-traditionen:

Det initiala drevet mot Anton fick till följd att komikerbranschen – givetvis – slog tillbaka. Inte minst kvinnliga komiker som Sandra Ilar försvarade Anton och, framför allt, provokationskomiken som kulturform och kulturtradition. Sandra är för övrigt en av landets absolut bästa och mest unika ståuppare – här är ett av hennes klassiska bidrag till pedofilihumorn, ni ser det drygt tio minuter in (men ni ska givetvis kolla hela!):

Och vad leder dessa idiotiska drev till? Jo, total kulturförmörkelse:

Skärmavbild 2018-07-01 kl. 12.57.51

 

Men det senaste dygnet har vi sett en intressant vändning  – när även Sandra Ilar drabbats av ett drev. Eller ett försök till drev, i varje fall, iscensatt av Cissi Wallin – som redan tidigare nått det extrema lågvattenmärket att referera Anton/Mr Cool till mordet på Kim Wall (Anton och Kim har haft ett förhållande). I skrivande stund verkar det dock som om lynchmobben inte ville följa med den här gången utan i stället omformerade sig till en backlash: Cissi Wallin möttes av mycket bra svar på tal i sin tråd, och Sandra Ilar fick så mycket stöd där att Wallin kände sig tvingad att låsa sitt Insta-konto.

Den segern – för Sandra Ilar och för humorfriheten – tycker jag vi firar vi med att se The Aristocrats igen! Finns på Blockbuster för 19 spänn.

Och här, som en avslutande bonus, följer en intervju som Hynek Pallas gjorde i anslutning till premiären av The Aristocrats:

Hynek Pallas möer Gilbert Gottfried, Regency Hotel, New York, 2005

En man kliver in på en talangscouts kontor och säger att han kan erbjuda en suverän familjeföreställning. Sedan berättar han om en akt som innehåller allt från incest till nekrofili. »The Aristocrats« är namnet på ett skämt som berättats komiker emellan sedan vaudevillens dagar. I dokumentärfilmen med samma namn drar ett hundratal komiker – däribland Whoopi Goldberg, Drew Carey, Eddie Izzard och Gilbert Gottfried – sina varianter på ett skämt så grovt att det sällan lämnar komediklubbarnas omklädningsrum.

Regency Hotel, Park Avenue, Manhattan, New York. Nitton våningar upp i ett rum belamrat med tjocka amerikanska filmjournalister och vidhängande gratismat håller Penn Jillette, som tillsammans med komikern Paul Provenza regisserat Aristocrats, låda.

Han är en enorm man, säkert två meter lång och med en armvidd som en isbjörn. Till vardags är Jillette mest känd som ena halvan av varietyshowen Penn & Teller och han är en fantastisk historieberättare. Jillette har just fört rummet genom en hisnande Texas-berättelse som inkluderar ett besök i Willie Nelsons hus (absolutisten Jillette erkänner att det är väldigt svårt att inte bli stenad när man hänger med Willie) och hur långt han är beredd att resa för att se Bob Dylan (ohälsosamt långt).

Stämningen är minst sagt uppsluppen när en liten man med ett elakt grin i ansiktet slinker in i rummet tillsammans med Paul Provenza. Jillette high-fivar den lille mannen som med en hög gällröst säger något nedsättande om Jillettes mamma och fortsätter till buffén. Tre minuter senare har den lille lagt beslag på rummets telefon och framför en förbluffad journalistkår ringer han sin manager glatt citerandes en intervju i New York Post där han förklarat att alla utom han själv i filmen Aristocrats sög.

Möt Gilbert Gottfried.

Det är svårt att tänka sig en komiker bättre lämpad att berätta det skabrösa skämtet än stå-upp-komikern Gottfried. Han har rykte om sig att vara Amerikas vulgäraste stå-upp-komiker, men det är blandningen av hån och psykopati i den höga gälla rösten som är hans skarpaste vapen. För att inte tala om hans förakt för konventioner: I oktober 2001 på en tv-sänd gala drar Gottfried ett skämt om att hur orolig han blev när han såg att hans Los Angeles-flight hade en mellanlandning på Empire State Building. Inte populärt. Publiken buade och Gottfried räddade skinnet genom att dra en version av Aristocrats så vulgär att Rob Schneider ramlade ihop i en liten hög.

En halvtimme senare sitter vi i ett hotellrum och diskuterar händelsen.

Vad tänkte du den kvällen? Tvekade du?

– När publiken ropade »too soon«, så trodde jag att de menade att jag skulle ha tagit en längre paus innan slutklämmen. [Skratt] Jag ville vara den förste som drog det första riktigt osmakliga skämtet för The Current Tragic Event. Det var en konstig tid … Folk sa att showbusiness var över – man skulle inte kunna sjunga eller dra skämt längre. Kom igen. Kommer du ihåg att det var dags för Emmy-galan vid samma tid och man diskuterade att folk skulle klä ner sig. Så till ära av de tusentals som dog skulle inte kvinnor bära urringat. Det betydde säkert mycket för de sörjande: »Oh, Pamela Anderson bär en polotröja – jag känner mig så mycket bättre!« Så jag drog skämtet och alla blev chockade och sen drog jag Aristocrats, vilket blev en ventil tror jag. Folk vågade inte skratta år mitt 9/11-skämt så de exploderade efter Aristocrats.

Så du var den förste att outta skämtet. När hörde du det själv för första gången?

– Länge sen. Jag minns inte riktigt när, men jag minns att jag berättade det för Penn på ett kafé i Las Vegas för många, många år sen.

– Men jag vill understryka att allt det här med att det skulle vara en hemlig handskakning är en myt. Det är bara ett väldigt svårt skämt att berätta för en publik eftersom det inte har en ordentlig punchline.

Har du sett filmen?

– Tyvärr. Jag kan inte lyssna på andra komiker, det är som att jobba på en ledig dag. Jag tittade ner i golvet tills jag hörde min röst.

Kan du berätta skämtet utan att använda ett enda runt ord – och göra det kul?

– Hmm…Tja. Och så drar Gilbert Gottfried en så akademiskt ren och torr variant av Aristocrats att en journalist nästan måste bäras ut ur rummet efter ett skrattanfall.

Penn Jillette är något mer seriös när jag träffar honom, men inte mycket. Han och Paul har just fått reda på att deras film bojkottats av filmkedjan AMC, som är en av USA:s största.

Regissörerna till Inside Deep Throathsa att det är politisk att göra en film som blir NC-17 [17-års-gräns] i USA eftersom det är som att be folk att inte komma till biografen. Men det är frivilligt om man vill be MPAA [som sätter åldergränserna på filmer i USA] gradera den. Var det därför ni valde att inte sätta en gräns på filmen?

– Vi har inte censur i USA och i mina ögon är MPAA som frivillig censur. Men det här är inte menat som en politisk film: Det värsta jag vet är falska martyrer. Mel Gibson och Michael Moore är egentligen en och samma person, det skiljer bara tusen sit-ups mellan dem. AMC har makten att säga att de inte vill visa min film och jag har makten att be dem suga kuk. Om folk vill Aristocrats får de helt enkelt köra lite längre.

Varför ville ni göra den här filmen?

– Jag och Paul hade hört så många olika varianter av Aristocrats genom åren. Det är som ett personligt visitkort för många komiker eftersom det handlar om improvisation, om resan och inte punchlinen. Skämtet är som jazz, det är som Stella By Starlight. Faktum är att mina jazzmusikervänner fattar det snabbare än ståupp-komikerna. Det finns komiker som kan dra ut Aristocrats till en halvtimme, säger Jillette andaktsfullt.

– En annan anledning till att vi ville göra den här filmen är att snuskiga skämt är lika amerikanska som äppelpaj. Till och med George Bush drar dem.

Jaså?

– Ja, han berättar dem för Kinky Friedman och Kinky drar dem för mig.

Får vi höra ett?

– Sorry, det är konfidentiellt. Men det mest patriotiska man kan göra i USA den fjärde juli är att berätta ett snuskigt skämt och be MPAA dra åt helvete.

Hynek Pallas

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel