Säsongspremiär för Klockan nio hos stjärnorna på TV4

Helge Skoog räddar Katrin Z, Regina Lund & prins Mohombi – förvandlar pekoral till sci-fi-Gökboet-action

Ni får ursäkta att TVdags rubriker tenderar att låta som Gäster med gester- eller På minuten-uppgifter. Men det är en crazy tv-värld därute och i kväll blir det åka av igen när TV4 har säsongspremiär på ett stycke total tut-i-rutan-reality.

Ni kan konceptet: fyra kändisar bjuder varandra på hemlagad middag, alla sätter poäng på alla och så blir det lite Stjärnorna på slottet-light på det. Kan bli hur lugnt och trist som helst – men inte när spökjägaren Regina Lund och bloggkokon Katrin Zytomierska ingår i premiärkonstellationen, va?

Jag har 25 stycken hjälpare med mig, och vissa är från andra planeter, och vissa har annan form än vi har."

Nejdå. I kväll infrias alla löften.

»Shit, du finns på riktigt! Tommy Fucking Nilsson!« inleder Katrin hemma hos den gamle schlagersångaren, men överraskande nog är det Mohombi som stjäl första halvan av showen med det tyngsta patetik-artilleriet.

Som när desserten ska kommenteras. »God kombination, med kanel och körsbär«, säger Katrin, oväntat balanserat och vänligt, medan Mohombi langar ut tungan i arslet på Tommy Nilsson i svensk tv-historias mest obalanserade omdöme genom tiderna:

»Tommys kanelglass får mig att tänka på en låt av Evert Taube: Så skimrande var aldrig havet! Och stranden aldrig så befriande! Fälten, ängarna och träden… aldrig så vackraaaa… och blommorna aldrig så ljuvligt doftande!«

Och det blir inte sämre av att Helge Skoogs pladdriga prata – en synnerligen vitsig och vass voiceover manusförfattad av Helge och Anders Högrell – klipps in mellan meningarna och, ja, inte bara interpunkterar utan direkt punkterar den värsta kändisgenansen. Det sätter tempot i Klockan nio hos stjärnorna och gör det till en, faktiskt, seriöst bra genreserie.

Afro-viking, det är jag! Fifty-fifty black and white, like Obama! Här är en hatt jag har på mig för ceremonier, för min pappa är kung i Kongo. Här har du ett gammalt vapen också som är 300 år gammalt.«

Och lyckligtvis hjälper Helge Skoogs fräna ironier föga i fallet i Mohombi. När betyget på Tommy Nilssons middag ska sättas tar Mohombi fram en 8:a (av 10) och motiverar: »För symbolikens skull så har jag valt denna siffra, för att den också symboliserar oändlighet, och jag tror att det här är en oändlig vänskap som har skapats i kväll.«

Sedan bär det av hem till Mohombi själv. Det första som händer där att han går ner i spagat av spänniga citat, typ: »Afro-viking, det är jag! Fifty-fifty black and white, like Obama! Här är en hatt jag har på mig för ceremonier, för min pappa är kung i Kongo. Här har du ett gammalt vapen också som är 300 år gammalt.«

Helge Skoogs pladdriga prata bryter in: »En gammal brödspade?«

Ändå går – givetvis – aldrig Helge Skoog till överdrift, manuset är exakt avvägt mellan retfull syrlighet och uppmuntrande värme. (Jag kan redan nu förvarna om att vi i ett kommande avsnitt kommer att få höra Helge gorma: »Spela Shoreline!«)

Hos Regina – som inte vågar ta emot hemma utan på sitt stammis-förorts-spa (inte olikt det där i Torpederna!) –­ är det såklart en massa dravel om änglar och shit. Jag var förberedd på det, och hyfsat stålsatt, så det enda som äter sig innanför huden på mig här är Helge Skoog-voiceoverns karakteristik om Regina Lund som »nyfiken genom hela karriären«. Genuin nyfikenhet är för mig en sköld mot anfall av hokuspokus. Regina är snarare en sådan som sväljer allt alternativt osett, ohört och oprövat. Och självklart är det Regina som i slutändan står för kvällens knäppaste citat:

»Jag har 25 stycken hjälpare med mig, och vissa är från andra planeter, och vissa har annan form än vi har.«

Mohombis reaktion är underbar – han drar. »Ring inte mig när Regina har sina blåa kompisar på besök…« När han sedan återvänder har produktionen gjort en blå rymdgubbe av hans gestalt vid matbordet.

Sedan blir det antiklimax »ute på ön« med Katrin Z, som dock oftast inte befinner sig härute i skärgården utan, som hon själv uttrycker det medan hon knyter på sig ett Josef Frank-förkläde från Svenskt Tenn, »lever ett spektakulärt liv« inne i stan. Det måste dock definitivt medges att det är Katrin Zytomierska som knåpar ihop kvällens överlägset proffsigaste och mest aptitretande stjärnmiddag.

Klockan nio hos stjärnorna säsong 3 har premiär i kväll på TV4 kl 21.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel