Klipp

Kulturell frigörelse & episk amerikansk drömpop med The Aces

Ni kanske minns att jag gick apskit om det unga Hollywood-bandet Hey Violet förra sommaren?

Nu är det dags igen. Igår släppte The Aces sitt debutalbum When My Heart Felt Volcanic och jag har inte gjort annat det senaste dygnet än spelat det, från början till slut, om och om igen.

Allt är så fruktansvärt rätt med The Aces. Alla fyra bandmedlemmarna har var och en för sig både en musikalisk och scenisk trovärdighet som sammantaget blir, som de själva säger sig känna det med albumtiteln, vulkanisk.

Där finns massor med beröringspunkter med Hey Violet. Det är samma slags kommersiella amerikanska pop där alla kreativa processer hålls inom bandet – precis som Hey Violet är The Aces briljanta låtskrivare, musiker, arrangörer och performers. De är i ungefär samma unga vuxenålder men har ändå båda hunnit hålla på i tio år – The Aces började som ett »typ grungeband« när de var i tio-, elvaårsåldern. Och de har vuxit på samma slags organiska sätt och har stora, hängivna fanbaser med gemensamma band/fans-chattkanaler som dessutom är så viralt globaliserade att båda banden kunnat turnera i Euorpa innan debutalbumsläppet (men Stuck och Physical från debut-ep:n förra sommaren har förstås varit stora hits).

Det som skiljer lite är att The Aces mixat in mer funk- och R&B-pop-influenser men helheten är ändå en unik monolit med den där oförklarliga magiska kvaliteten som skiljer ut stor pop från generisk.

Det en imponerande uppvisning i kulturell frigörelse när de inleder en av sina största låtar med textraden »You know I'm not religious«.

Och så att de är mormoner, då. Men även i det sammanhanget skiljer de ut sig. Den lilla collegestaden de kommer från, Provo, är praktiskt taget tokreligiös. Och för The Aces är det ett kulturellt fundament som de gärna lyft fram fördelarna med – som att de kunde gigga på stans rockklubbar redan som tolvåringar eftersom ställena inte säljer alkohol. Men det är också uppenbart att de håller på att frigöra sig från det. I  äldre artiklar om dem, när de hette The Blue Aces och var i 15-årsåldern, gjordes typiska mormonpoänger om dem – att de, som typiska LDS-medlemmar, inte dricker kaffe, till exempel. Men redan då sa de bestämt att »The Aces är ett popband, inte en LDS-grupp«, och det är en ideologi som vunnit över religionen i dag. De sjunger om alkohol, de har med sig kaffemuggar i intervjuer, men framför allt är det en imponerande uppvisning i frigörelse när de inleder en av sina största låtar med textraden »You know I'm not religious«. Låten heter Lovin' is Bible men understryker världslig kärlek, och går igenom flera religiösa begrepp och strippar dem på det religiösa, praktiskt taget sjunger rakt ut att en mänsklig, fysisk kärleksrelation är »det enda som kan frälsa dem«.

Allt är så fruktansvärt rätt med The Aces. Alla fyra bandmedlemmarna har var och en för sig både en musikalisk och scenisk trovärdighet som sammantaget blir, som de själva säger sig känna det med albumtiteln, vulkanisk.

Här kommer mina Youtube-favoriter med bandet. Både officiella videor och konsertklipp. Har ni ett popsinne som är det minsta skapt som mitt så kommer ni att vara fast ett tag.

Just nu på TVdags

Kommentar

Här är alla anledningar till att På spåret spårat ur – går det att rädda?

9 december, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Beat, Dogs of Berlin & det nya tyska tv-undret

9 december, 2018
Streamingtips

Kan Andrev få en vän? Intressant om manlig ensamhet… och vänskap

8 december, 2018
Kommentar

På SVT i kväll: Morran och Tobias-biofilmen som blev orättvist sågad

8 december, 2018
Trailer

Äntligen! Avengers: Endgame har fått både titel & trailer

7 december, 2018
Nyhet

Nyårsmys eller nyårsrys? Mikael Persbrandt läser Ring, klocka ring

7 december, 2018
Recension

Roma – ett mästerverk om ett Mexiko i förändring

7 december, 2018
Recension

Netflix-premiär för Serkis Mowgli – klart godkänd men ingen klassiker

7 december, 2018
Premiär

Pappslöjd, spritsenap & After Eight – Jul med Ernst är tillbaka

6 december, 2018
Recension

HBO Nordics Min fantastiska väninna är handlingsförlamande fantastisk

6 december, 2018
Kommentar

Värst i tv-världen just nu: Julia Davis gränslösa Sally4Ever

5 december, 2018
Fråga

Vår tid är nu-mysteriet med arvet efter Helga – hur går det ihop?

5 december, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel