Kommentar

Kontrovers på barnens bästa gata – klart Bert & Ernie kan vara homo

Igår blev det lite uppståndelse på internet efter att Mark Saltzman, som bland annat jobbat på Sesame Street i femton år, i en intervju med Queerty sa att han absolut tänkt på och skrivit Bert och Ernie som ett gaypar, inspirerad av sin egen relation med Arnold Glassman.

Sesame Street Workshop gick ut med ett uttalande på Twitter där de sa att nej, Bert och Ernie är inte ihop, och de är dockor och har ingen sexualitet:

»As we have always said, Bert and Ernie are best friends. They were created to teach preschoolers that people can be good friends with those who are very different from themselves. Even though they are identified as male characters and possess many human traits and characteristics (as most Sesame Street Muppets™ do) they remain puppets, and do not have a sexual orientation.«

Det är inte första gången de gått ut med ett sådant förtydligande. Bert och Ernie har av många sedan länge betraktats som ett par. Att på 1970-talet kalla två män som bor ihop för »special friends« är svårt att inte läsa som klassisk kod för homosexuella, utöver hur deras relation sen faktiskt spelas. (Ett fint exempel i samtiden: 2013 hade The New Yorker ett omslag med titeln Bert and Ernie's Moment of Joy där de satt lutade mot varandra och tittade på tv:n när samkönade äktenskap blev lagligt.)

Man skulle kunna hänvisa till att Saltzman började jobba på programmet 1984, femton år efter att Jim Henson och Frank Oz skapade figurerna, och att det är de – eller kanske Henson-företaget – som äger de intellektuella rättigheterna att bestämma hur deras figurer är och beter sig. Han gjorde det heller aldrig tydligt i manus, utan utgick till exempel från saker Arnold (Arnie) störde sig på för att hitta på Ernies irritationer. (Och han säger ju faktiskt inte att de är ett par, bara att det var så han tänkte sig dem.) Men frågan är om det ens spelar roll vem som egentligen har tolkningsföreträde, när »försvaret« är så löjligt.

Vissa påpekade förstås genast att Miss Piggy och Kermit väldigt uttalat har en romantisk relation, vilket andra menade inte räknades eftersom de hör hemma i Mupparna, inte Sesam. Men: Miss Piggy har gästat Sesame Street, och Kermit är helt klart en del av den vanliga uppsättningen. Ska vi tänka oss att han genomgår något slags magisk av-köningsportal mellan inspelningslokalerna, så att han har en läggning i det ena rummet men inte i det andra?

Det blir dock irrelevant, eftersom det enkelt går att hitta en wiki-lista på flertalet uttalade heteropar, inklusive ex (och ensidiga förälskelser) i Sesame Street. Flera av dem har dessutom barn, även om vi förstås inte vet om monster förökar sig genom avknoppning eller ägg eller glittermagi. Då blir det ganska absurt att påstå att dockor inte har någon sexuell läggning, eller tendens till relationer.

Kom inte och blåljug internet rakt upp i ansiktet.

Lite grann kan man paja båda sidors argument med ett av exemplen på listan, en låt från 1974 som Bert sjunger själv, 'I Want To Hold Your Ear', där han inleder med att säga att han en gång hade en flickvän. Det kan förstås vara tänkt som skämtsamt påhittat mellansnack, eller så kan Bert vara bisexuell, eller ha haft en flickvän innan han kom på vem han egentligen gillar. Oavsett vilket etablerar det konceptet flickvän, det vill säga relation, för sesam-muppar generellt och Bert specifikt.

Kanske man man tycka att det är långsökt att kalla uttalandet för homofobt. Men att påstå att det inte finns några sexuella läggningar bland sesam-dockorna, bara när någon påstår att två manligt kodade dockor är ihop, och tvärt emot seriens egna etablerade mönster, är svårt att se som något annat. Säg att de bara är vänner, fine. Säg kanske till och med att just de två är asexuella, vad vet jag. Ge dem i panik varsin rosa-filtig flickvän. (Gör inte det.)

Men kom inte och blåljug internet rakt upp i ansiktet. Inte för att försöka neutralisera ett enskilt förmodat par, och inte låtsas om att det är för att de är två män. Särskilt inte när Sesame Street alltid handlat om att lära barn hantera alla sorters stora och små känslor och frågor, inte bara alfabetet. Det finns en mupp med HIV, en med autism, programmet lärde barn att förstå döden när en av människoskådespelarna dog, och så vidare. Varför skulle det inte kunna visa barn, som generellt inte är kristdemokrater utan ganska chill med det mesta, att två män kan leva ihop precis som en mamma och pappa? Ja, de skulle kunna vara vänner, och det är fint att visa vänner som lever ihop. Men det är inte mindre fint om de ibland kryper över i varandras enkelsängar, eller båda två gör badankan sällskap i badkaret.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Virtuosa cliffhangers i heist-smarta The Day

23 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel