TVdags recappar 24-comebacken

Klockan tickar för dig, Heller

TVdags bevakar 24 är ett samarbete med Viaplay
Se 24: Live Another Day hos Viaplay för 79 kr/månad. Första månaden är fri!

Innehåller spoilers om 24: Live Another Day, avsnitt 8, 6:00 P.M.–7:00 P.M.

En av de saker jag gillar med 24 är att de aldrig har tvekat inför att ta livet av seriens framträdande rollfigurer. Jack Bauer är berättelsens tragiska konstant, men hans väg framåt kantas obönhörligt av död och olycka, ingen går säker.

Eller nej, det stämmer nog inte, de skulle inte ta livet av Chloe, sedan hon klev in i serien i säsong tre har Jack kommit att bli allt för beroende av henne – hon är datorkraften han behöver för att kunna manövrera sig framåt ute på gatan.

Men nu var det alltså dags för James Heller, under ett antal 24-säsonger försvarsminister och i den nya USA:s president, som bokstavligen fick bita i gräset på den engelska nationalarenan Wembley, dit han begett sig för att överlämna sig i Margot Al-Harazis våld i utbyte mot att hon skulle sluta attackera London med drönarplanen hon tagit kontrollen över. Hon gjorde processen kort, och avfyrade en drönarmissil rakt på honom. Han såg så ensam ut på den stora gräsmattan sekunderna innan, ensam men ändå tillfreds med sitt beslut och det snörpte till en aning i mitt hjärta.

Handlar det bara om att vi ska hållas på sträckbänken ett tag, hållas i någon form av osäkerhet?

Det borde inte råda något tvivel om att han är död, missilen exploderar exakt där han ögonblicket innan står, Heller och Bauer har anlänt dit bara minuter tidigare och de är ensamma på plats – de borde inte ha haft tid att rigga något så att Heller skulle kunna komma undan och inget tydde heller på att något sådant var i görningen.

Men något gnager ändå i mig. Efter explosionen kommer 24-klockan fram, tickar ner de sista tre sekunderna från 6.59.57, och den tickar verkligen. När någon viktig person fallit brukar denna hyllas med att klockan inte ger ifrån sig det karaktäristiska 24-tickandet, ingen tyst minut men i alla fall tre tysta sekunder. Men här tickades det. Var Heller inte tillräckligt viktig i seriens kanon, eller handlar det bara om att vi ska hållas på sträckbänken ett tag, hållas i någon form av osäkerhet trots de omöjliga oddsen? Om en vecka vet vi.

Övrigt jag noterade i veckans avsnitt:

  • Jack visade sina mer misogyna sidor när det gällde Margots dotter Simone Al-Harazi, trots att denna faktiskt visat vissa tecken på bot och bättring – »if she dies, so be it!«, som han krasst konstaterade i avsnittets inledning, och senare när Kate Morgan var tveksam till att väcka henne från den koma läkarna försatt henne i – »Wake the bitch up!« (eller »Så väck subban!« som Viaplay-översättningen löd).
  • Intressant att Margots son Ian snabbt utvecklade en fanatism större än hennes när beskedet kom att president Heller skulle överlämna sig till dem. Margots ord om att hon ville visa världen att även terrorister kan hålla sina ord verkade inte falla i så god jord. Gissar att det kan bli vändningen i seriens sista tredjedel – sonen (som ju är den som kan styra drönarna) vägrar ge sig även om Margot står vid sitt ord om att lägga av.

Skärmavbild 2014-06-17 kl. 17.30.01

  • Oväntad humorscen när Chloe gav en överförfriskad bloke onda ögat på puben – han försökte ragga, hon var i färd med att rädda stan från att utplånas, inte mycket utrymme för flirtande då.
  • Jag hoppas verkligen att Audrey i säsongens sista tredjedel får bli något mer än en porslinsdocka som männen i hennes liv måste hantera ack så varsamt för att hon inte ska falla i bitar.
  • Heller hann utfärda en amnesti för Jack innan Wembley-explosionen. Ska Jack inte längre behöva operera i skuggorna, kämpandes mot världens orättvisor enbart för att hans samvete säger honom att det är det rätta? Det kändes som en något för enkel lösning på ett stort problem, särskilt med tanke på att ryssarna lär gå bananas när de får nys om det.
  • Historien med Kates man som felaktigt pekats ut som landsförrädare när det egentligen är Navarro som levererat uppgifter till Adrian som sålt dem vidare till Kina – är det något mer än en sådan där onödig sidostory vi borde få slippa nu när säsongen är koncentrerad till blott tolv avsnitt? Jag är skeptisk.
  • Och på tal om tolv avsnitt – har jag missat någon form av upplysning, eller håller alla 24-fans på att bli dragna vid näsan av seriens skapare Howard Gordon gällande hur det går ihop med seriens tidigare format att ett dygn ska förflyta under de 24 avsnitten? Förra sommaren när Gordon höll presskonferens sa han bland annat »We’ll keep it a 24 hour story but we’ll tell 7-8, 8:15-9:15, 10-11 and then skip three hours if we need to«. Åtta avsnitt in har åtta timmar förflutit, har vi verkligen ett eller flera tidshopp att vänta under de fyra återstående så att klockan hinner dygnet runt och landar på 11.00?

24: Live Another Day sänds exklusivt på Viaplay i Sverige, nya avsnitt ett dygn efter USA-visning.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel