Allt om Fight of the Century, del 1

Klippen, filmerna och programmen – vi laddar upp inför Mayweather–Pacquiao

Tidigt söndag morgon svensk tid är det då dags för det som har kallats Fight of the Century. Det är dags för Floyd »Money« Mayweather vs. Manny »Pacman« Pacquiao. Boxningsmatchen det har snackats om i flera år. Vi börjar med att gå igenom de viktigaste klippen, tv-programmen och dokumentärerna.

Mayweather har 50 cent och Justin Bieber i sitt gäng, Pacquiao har Kimmel och Ferrell. Rätt lätt att välja sida väl?

Jag har knappt ägnat mig åt någon annan sportjournalistik de senaste två veckorna än att följa uppsnacket i de amerikanska sportmedierna. Temperaturen har ökat för varje dag. Alla scenarior har gåtts igenom och analyserats ned i minsta detalj. Det har skrivits hur mycket bra som helst. De duktiga amerikanska sportjournalisterna älskar att visa upp sin stilistiska briljans. Jag rekommenderar framför allt det som har publicerats av Grantland och Los Angeles Times.

Trots att matchen är i i Las Vegas och med en amerikansk deltagare hittar jag ingen trashtalk-journalistik mot »Pacman«. Han behandlas med väldigt stor respekt och hänsyn. De har tagit honom rätt mycket till sitt hjärta i USA. Det hedrar dem och något för många andra att ta lärdom av.

Vi börjar med dokumentären Manny som kom i vintras. Mottagandet av den var sådär. Flera amerikanska recensenterna kallade den lite tunn och det är absolut inget mästerverk. Det är en film för fansen. Det är kort och gott historien om hans liv, från uppväxten på Filippinerna till den stora idrottsscenen. Jag undrar om inte detta är den sista boxningsdokumentären den legendariska boxningsjournalisten Bert Sugar medverkade i innan han dog. Alla bra boxningsdokumentärer bör ha med en person som har hatt och röker cigarr.

Inför matchen har Showtime gjort en tredelad bakom kulisserna-serie, Inside Mayweather vs. Pacquiao. Den här typen av program är jänkarna briljanta på. De lyckas skapa stämning, känsla och ett sug efter matchen. Ju mer man tittar desto mer längtar man till matchen. Jag förvånas alltid över hur öppen den amerikanska proffsidrotten är och hur nära journalisterna kommer. Kanske är det för att den amerikanska idrotten är så kommersiell. Det är en underhållningsprodukt ut i fingerspetsarna. Därför har man förstått värdet av att synas i media och bjuda på sig. Det går inte att innesluta sig.

Matchen skulle egentligen ha ägt rum för fem år men man kom aldrig överens över dopningstesterna eller hur pengarna skulle fördelas. Då var de flesta överens om att den aldrig skulle äga rum. HBO:s Mayweather/Pacquiao: At last är historien om matchen som äntligen blir av. Det är inte så många månader sedan det gick ett sus genom idrottsvärlden efter att det skickats ut bilder på att de två hade träffats i samband med en Miami Heat-match. Det var första gången någonsin de två träffades. Redan ett klassiskt ögonblick i idrottshistorien.

I HBO-producerade Mayweather/Pacquiao: The Legends Speak får vi höra fem olika boxningslegender prata om matchen. Den första halvan är med Oscar de la Hoya och Shane Mosley. Två boxare som har mött både Mayweather och Pacquiao och förlorat båda. Det är dock andra halvan som är intressant här. Legenderna George Foreman, Lennox Lewis och Bernard Hopkins sitter bredvid varandra och diskuterar matchen. Så stiliga, så coola och så mycket idrottshistoria det finns i de människorna. Kolla och lär svenska kanaler, det är så här man gör inför-snack-program. Intressant samtal, bra programledare och den rätt snygga avskalade scenografin. För att få en uppfattning över hur stor den här matchen är kan man lyssna på när George Foreman ranka den. Den största matchen genom tiderna är returmatchen mellan Max Schmeling och Joe Louis från 1938, tvåa är första matchen mellan Muhammad Ali och Joe Frazier 1971 och detta är då nummer tre på listan.

Både Inside Mayweather vs. Pacquiao, Mayweather/Pacquiao: At Last och Mayweather/Pacquiao: The Legends Speak finns också att se på Viaplay.

ESPN vill också vara med på ett hörn. Denna är egentligen snabbversionen av Manny. De har åkt till Filippinerna och letat efter Pacquiaos rötter.

Pacquiao har medverkat i Jimmy Kimmel Live! två gånger, första gången 2011. Då framförde han Imagine tillsammans med Will Ferrell. Andra gången var i förra veckan. Då började Kimmel sjunga på den filippinska låt som Pacquiao använder som entrélåt på matcherna. Charmigt och superkul. Mayweather har 50 cent och Justin Bieber i sitt gäng, Pacquiao har Kimmel och Ferrell. Rätt lätt att välja sida väl?

Vi avslutar med Will Ferrell en gång till. Den här gången från när han och Kevin Hart medverkar i ESPN Sportnation och spekulerar över utgången på sitt vis.

Matchen sänds som PPV på Viaplay kl 05 på söndag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel