Netflix-kalendern lucka 23: Firefly

Klassiskt rymdäventyr med stora känslor

När underbarnet Joss Whedon försökte sig på science fiction med cowboytematik gick det till slut snett. Förtroendet han åtnjöt hos tv-bolaget Fox (och en hel underhållningsbransch) efter Buffy the Vampire Slayer och Angel var monumentalt. Men tittarsiffrorna räckte inte för att ge Firefly (2002) en säsong till.

Jag känner nästan fantomsmärtor när jag tänker på hur episk sagan hade kunnat bli med en säsong till.

Joss Whedon är i och med Buffy i princip ensam ansvarig för den våg av »urban fantasy« som i dag sköljer över oss i form av böcker, film och tv. Med Firefly försökte han skapa ännu en ny, bred genre. Men den här gången var han bara före sin tid.

Hösten 2002 var science fiction-genren i och för sig vid god hälsa, med exempelvis Stargate SG-1. Men man levde kvar i en gammal traditionell världbyggaranda. Joss Whedon ville skapa ett mer karaktärsdrivet drama utifrån ett gäng cowboys på drift i den kalla rymden, en överbliven grupp soldater från förlorarsidan som samlades runt den karismatiske kaptenen Mal (Nathan Fillion).

Det låter enkelt, men bara det faktum att vi i Firefly för första gången fick se »handhållna«, skakiga, cgi-bilder på rymdskepp kändes helt banbrytande. Och därmed klev genren också in i vår moderna begreppsvärld.

Om det inte var för att dramat och karaktärerna var av världsklass hade man kunnat se projektet som början av en Whedonsk negativ trend. Jag ser det i stället som själva höjden av hans gärning. Hans nästa stora tv-projekt, Dollhouse (2009), känns platt och intetsägande där Firefly är full av hjärta, starka kvinnor och högt ställda ambitioner om att skildra krigssargade själar.

Whedons stora skara trogna fans älskade serien men tyvärr räckte inte det för Fox. Den lades ner omgående, och alla de fans som samlade in pengar till en fortsättning fick i stället ett blekt tröstpris i filmen Serenity (2005).

Än i dag är serien, som dåtidens kritiker fann lite udda, förvånansvärt fräsch. Otaliga gånger har den placerat sig högt på listor över bästa serierna någonsin, faktiskt oavsett kategori.

Det kan vara bra att veta att avsnitt ett på Netflix är den pilot som Whedon ville skulle öppna säsongen men som inte sändes förrän efter att serien hade gått klart. Fox ville ha en ny pilot, och Whedon fick två dagar på sig att skriva ett helt nytt avsnitt. Detta heter nu The Train Job och ligger som nummer två på Netflix.

Är det något den efterföljande filmen fick till var det den omöjliga kärlekshistorien mellan Mal och Inara (Morena Baccarin). Jag känner nästan fantomsmärtor när jag tänker på hur episk den sagan hade kunnat bli med en säsong till. Eller fem. Om din bild av Nathan Fillion är den skojiga, småtjocka deckarförfattaren i Castle är Fireflys Mal en mycket hetare potatis. Som chef är han inte alltid populär och han tar inte alltid rätt beslut. Men han har hjärtat på rätta stället under sina breda hängslen. Och vi älskar honom.

Se Firefly här: http://nflx.it/1fgFzoM

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Les demoiselles de Rochefort (1967)

11 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel