Fotboll

Stor premiärhelg! TVdags tippar fotbollsallsvenskan 2017

I dag börjar äntligen fotbollsallsvenskan 2017. I början av november kan vi utnämna mästare 2017. Förra året avgjorde Malmö serien ett par omgångar före slutet. Jag tror det kommer att bli mycket jämnare år. Inget lag sticker ut lika mycket som Malmö gjorde då. Trupperna ser mer jämna ut och lag som AIK och Djurgården har fått nya resurser. Jag ser favoriter med frågetecken. I år rivstartar serien med toppmöte mellan Malmö och Göteborg inför cirka 30 000 på Nya Ullevi. Bra att de lägger matchen i TV4 så fler får chansen att se den.

Spelbolagen ser det som troligast att något av lagen Malmö, AIK och Göteborg vinner.

Om man kollar vinnaroddsen så är rangordningen Malmö, AIK och Göteborg. Spelbolagen ser det som troligast att något av de lagen vinner. Det är väl egentligen logiskt . Det är de tre storklubbarna i Sverige. Men ingen av dem går in i serien utan frågetecken. De har varken lyckats få igång sin lagmaskin eller satt sin bästa elva under försäsongen. Ingen av dem ser ut som vinnare just nu. Det finns några bra insatser här och där. AIK gjorde en bra match Norrköping, Malmö har ett par bra halvlekar mot Molde och Rosenborg och Göteborg gjorde en bra halvlek mot Sirius i cupen. Men det har inte varit några segermaskiner.

Malmö har haft problem att göra mål under försäsongen. Chanser har skapats men effektiviteten har inte funnits där. Anders Christiansen, som var en av de bästa spelarna förra året, har precis kommit tillbaka från skada. Försäljningarna av Enoch Kofi Adu och Kari Arnason är större försvagningar än vad man tror. Rasmus Bengtssons framtid är osäker på grund av sin knäskada. Däremot är inte jag lika oroad som många andra av de många kontrakten som går ut efter säsongen. Det kan snarare innebära att spelare lyfter sig. Sista kontraktsåret kan ibland få effekten att spelare presterar bättre. Resurser finns också till att ersätta spelarna. Frågetecknet är att Malmö har inte hittat sin vinnande startelva eller taktik. De är snarare en bit därifrån. I år räcker det inte för Malmö att ha den bästa truppen. Nu måste spelet också bli bättre. De andra lagen har blivit bättre.

Göteborgs problem är att truppen är överskattad och att Jörgen Lennartsson är en överskattad tränare. Truppen saknar bredd. Jag tycker att defensiven fortfarande saknar Gustav Svensson. Han var allsvenskans bästa defensiva mittfältare 2015 och är inte ersatt. Efter det har inte defensiven funnits där. Inlånade Mix Diskerud är en spelare med hög potential, men han har inte spelat tävlingsfotboll sedan förra sommaren och det är kortsiktigt att låna in en spelare en halv säsong. Sebastian Eriksson är inget toppnamn som vissa tycks tro. Tobias Hysén är långt förbi sin peak och hans anfallskollega Mikael Boman är ingen man vinner SM-guld på. Här behövs mer kvalité. Truppen saknar finnes och kreativitet.

AIK är allsvenskans bästa defensiva lag och förmodligen laget som är bäst på fasta situationer. Det kommer att bli svårt att göra mål på AIK och de kommer att göra ett antal mål på Stefan Ishizakis inläggsfrisparkar. Det är dock allt. Jag saknar ett varierat, kreativt och smart anfallsspel i AIK. Var finns kombinationsspelet? Det har inte hänt särskilt mycket när man har haft bollen runt motståndarnas straffområdet. Det måste hända mer. Förhoppningarna står säkert till Henok Goitom.  Jag gillar annars Rickard Norlings 3–5–2 när det fungerar, men det blir lätt för mycket en fembackslinje och trångt i mitten. Om inte AIK hittar anfallsspelet så kommer det att sluta med för många oavgjorda matcher.

Både AIK och Göteborg  byter förstemålvakt till den här säsongen. I stället för att köpa nytt har man valt att satsa på vad som fanns i truppen. AIK spelar med Oscar Linnér, 20 år och endast gjort fyra allsvenska matcher från start. Göteborg satsar på Pontus Dahlberg, 18 år och noll allsvenska matcher. Det är två stora talanger, men inte mycket till rutin man slänger in. De kommer båda att sättas inför helt nya situationer. Jag kan uppskatta modet hos båda klubbarna och jag önskar att det lyckas, men är det sannolikt att det slår in på båda håll. jag tror att något av lagen letar ny målvakt i sommar, om man har ambitionen att ta SM-guld.

De två lagen som imponerat mest på mig i vår är också de två lagen som spelare cupfinal om några veckor, Norrköping och Östersund. Det finns ett kul gäng unga spelare i Norrköping. Jag tänker på David Moberg Karlsson, Niclas Eliasson, Andreas Blomqvist, Linus Wahlqvist, Simon Skrabb och Filip Dagerstål. Krydda det med unge men redan erfarne Nicklas Bärkroth, förra årets genombrottsman Sebastian Andersson och försäsongens store målskytt Kalle Holmberg. Rutin och stabilitet finns sedan i Andreas Johansson och Daniel Sjölund. Det är ett lag som kan vinna SM-guld. Jag tycker också att man är nära att hitta det mest optimala sättet att spela på. Norrköping kommer att bli farliga.

Det tredje laget som ses som utmanare till topptrion är Häcken, men jag är ändå lite tveksam. Jag tycker de borde ha kommit högre upp förra året med den truppen.

Årets hype på förhand är så klart Östersund. Ska man sätta dem som guldutmanare eller har motståndarna läst deras spel nu. Av försäsongen att döma så gäller det första. Truppen är bättre nu än inför förra säsongen. Av nyckelspelarna har de bara tappat Alex Dyer, men i stället har de fått in Johan Bertilsson från Gefle och lånat Darijan Bojanic från Helsingborg. Saman Ghoddos tycks vara på samma humör som under andra halvan förra året. Ken Sema har varit kanonbra i cupen. En av deras brister förra året var försvarsspelet i eget straffområdet. De var till exempel inte bra på defensiva fasta, men där har de fått in stabilitet i Tom Pettersson från Göteborg. Truppen är dock tunn. Det krävs inte många skador för att de ska vara nere på spelare som knappt håller i superettan.

Det tredje laget som ses som utmanare till topptrion är Häcken, men jag är ändå lite tveksam. Jag tycker de borde ha kommit högre upp förra året med den truppen. De borde ha avslutat serien bättre trots att Rasmus Lindgren, Alexander Farnerud och Alhassan Kamara kom in och gjorde det bra. Mikael Stahre måste sätta defensiven samtidigt som han behåller det fina anfallsspelet från Peter Gerhardssons tid. Flera av nyckelspelarna har också oroväckande skadehistorik. Jag är rädd för att det bara lite av varje och att man tillslut landar på en mittenplacering.

En av snackisarna inför är hur bra Jonas Olsson och Kim Källström kommer att vara i allsvenskan. Min gissning är att de kommer att ha allsvenskans högsta högstanivå. Jonas Olsson kommer att vara allsvenskans bästa straffområdesförsvarare. Det kommer att vara omöjligt att göra hörnmål på Djurgården med han på plan. Lägg till att han även kommer att göra några framåt. Frågetecknet är hur han klarar att spela i en högre stående backlinje. Han kommer också att dra på sig mycket varningar och frisparkar. Kim Källström kommer att dominera matcher mot topplag och derbyn. Det är där vi kommer att få se hur bra han egentligen är. Jag ställer mig i stället frågan hur motiverad han kommer att vara i övrigt. Han har erkänt själv att gnistan inte fanns där hela tiden i Grasshoppers, men var det på grund av situationen där eller på honom själv. Han kommer att vara allsvenskans bäste passningsspelare när han vill det. I övrigt tycker jag att Djurgårdens mittfältsspel väger för mycket över på den offensiva kanten. Vid bolltapp högt upp kan de sätta backlinjen inför jobbiga omställningar. De borde försökt behålla Alexander Faltsetas. Anfallet imponerar inte heller

Kalmar har kanske allsvenskans bäste innermittfältspar i Rasmus Elm och Ismael. Om då Elm håller hela året. Det är dock allt. I övrigt ett rätt ungt lag som kommer att svaja. De kommer också förmodligen bli tvungna att sälja Ismael i sommar. Hammarby tror jag kommer att sakna Erik Israelsson mer än vad som sagts. Backlinjen som växte under fjolåret kommer att sakna David Boo Wiklander. Jag hoppas för hans egna skull att Jiloan Hamad kommer tillbaka till nivån han höll i Malmö 2013. Örebro kan bli årets stora besvikelse. De har blivit av med Astrit Ajdarevic, som var väldigt viktig för deras defensiv förra året. De har dock fått in Kennedy Igboananike i anfallet. Elfsborg är svårtippade. Här finns kompetens men försäsongen har inte sett så kul ut. Truppmaterialet spretar kanske för mycket och det finns kanske för mycket mediokert för att det ska leda till toppstrid. För att de ska lyckas måste nya spelare slå igenom. Varför inte unge mittfältare Simon Olsson?

Senast en nykomling åkte ur direkt var Öster 2013. Nykomlingarna på senare år har visat sig vara väl rustade för sitt första år i högsta serien. Trupperna de har varit topplag med i superettan har visat sig hålla för att klara sig kvar i allsvenskan. Problemen har uppstått något år senare när spelare har lämnat för större klubbar, kontrakt ska skrivas om och ny tränare ska anställas. När klubbarna ska ömsa skinn. För att lyckas med det måste man ha lyft ekonomin ordentligt. Erfarenhet säger att det är väldigt svårt. Därför tror jag att Sirius och Athletic Eskilstuna kommer att klara sig kvar, kanske till och med ångestfritt. Däremot kommer de att få problem om något år. Sirius har en okej startelva, men har haft jätteproblem med skador under försäsongen. I laget ser jag mest fram emot att se Kingsley Sarfo mot allsvenskt motstånd. Jag är förvånad över att något större lag inte har lagt beslag på honom. Eskilstuna har förvisso haft enormt stor spelaromsättning under vintern, men så var det även inför förra året. Frågan är hur Pelle Olsson kommer att väga defensiven och offensiven mot varandra.

Jönköpings södra-tränaren Jimmy Thelin kommer att bli tvungen att trolla med knäna för att hålla Jönköping kvar.

Halmstad, som är den tredje nykomlingen, känns inte lika förberedda för detta. Förutom ett par undantag känns det här som en superettan-trupp. Jag trodde faktiskt inför förra året att Halmstad skulle promenera genom superettan enkelt, men de slarvade alldeles för mycket. Det håller inte för att landa på säker mark i allsvenskan. Det mest spännande är att se hur supertalangen Sead Haksabanovic utvecklas.

De två som kommer att få det tyngst är Sundsvall och Jönköping. Båda två har sämre lag nu än vad de slutade serien med förra året. Sundsvall var allsvenskans sämsta lag andra halvan förra året. Jag ser inte vad som ska ha lyft dem sedan dess. De har en intressant islänning i nye Kristinn Freyr Sigurdsson, men annars tomt på bra spelare. Linus Hallenius säger kanske någon, men han har gjort en bra säsong i hela sin karriär. Det var i superettan. Jönköpings södra har en väldigt tunn trupp. Jag hoppas att vi får se långtidsskadade målvaktstalangen Anton Cajtoft komma tillbaka. Tränaren Jimmy Thelin kommer att bli tvungen att trolla med knäna för att hålla Jönköping kvar.

TVdags tippar

 1. IFK Norrköping
 2. AIK
 3. Malmö FF
 4. IFK Göteborg
 5. Östersunds FK
 6. Djurgårdens IF
 7. IF Elfsborg
 8. BK Häcken
 9. Kalmar FF
 10. Hammarby
 11. IK Sirius FK
 12. Athletic Eskilstuna
 13. Örebro SK
 14. Halmstads BK
 15. Jönköpings södra
 16. GIF Sundsvall

Premiäromgången

IFK Göteborg–Malmö FF (TV4, i dag kl 13)

Halmstads BK–Östersunds FK (C More Sport, i dag kl 16)

GIF Sundsvall–Athletic Sundsvall (C More Fotboll, i morgon kl 15)

AIK–BK Häcken (C More Sport, i morgon kl 15)

IFK Norrköping–Hammarby IF (C More Sport, i morgon kl 17:30)

Kalmar FF–IF Elfsborg (C More Fotboll, måndag kl 19)

Örebro SK–Jönköpings södra (C More Live 2, måndag kl 19)

Djurgårdens IF–IK Sirius FK (C More Sport, måndag kl 19)

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel