TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 30 bästa humorserier

Det hade givetvis varit coolare att toppa med någon av de bästa UK- och USA-serierna som fortfarande inte nått Sverige. The Dress Up Gang är något jag rentav skulle vilja köra ett »Jag har sett tv-humorns framtid och dess namn är…«-grepp med. Helt magiskt mjuk och vänlig i stället för hård och vass, men samtidigt brutalt modemedveten. Lurade ett tag också på att toppa med I Hate Suzie eller Beef House. För att inte tala om fotbollsdomaravsnittet av Inside No 9, hur sjukt bra och snudd på sporthistoriskt unikt var inte det?

Men… pandemiåret 2020 kunde jag inte välja något annat än ett svenskt mästerverk. Vår strategi var den bästa. I alla fall när det gäller pandemiproduktion.

I dag kallar vi oftast genren mockumentary, men när den var ny – när Larry David drog i gång Curb Your Enthusiasm för 20 år sedan – brukade några av oss säga realcom. Det brukar heta att skådespelarna »gör förhöjda versioner av sig själva« i de här serierna. Det är en regelrätt klyscha, eftersom ordet »förhöjd« inte betyder något i sammanhanget utan snarare är motsatsen till vad det handlar om. En mer korrekt beskrivning borde vara »en slemmigare version av sig själva«.

Premiärdatum oklart är också ur ett internationellt perspektiv outstanding i år. Många har försökt skapa specialanpassad pandemihumor, inte minst i USA, men ingen har varit i närheten av detta.

Jag föredrar att skilja på mockumentary och realcom. Till skillnad från den förra så bygger den senare just på att skådespelare gör just degraderade versioner av sig själva. Och det mest utmärkande för genren är inte att de spelar sig själva utan hur de gör det.

Humorn är, måste vara, självspäkande på gränsen till självutplånande. Den måste ligga på gränsen till det genanta. Det som »förhöjs« är inte personerna utan deras sämsta egenskaper, eller rättare sagt allmänmänskliga sämre egenskaper, för publiken att identifiera sig med. Det är en klassisk engelsk tradition som svensk komedikultur anammat till fullo.

Premiärdatum oklart är inte bara ett svenskt mästerskap i genren, som jag skrev under den första säsongen sent i somras. Då härrörde jag detta främst till att den beprövade vetenskapen i produktionsteamet: Micke Lindgren och Henrik Dorsin har redan gjort storverk i genren i Grotesco, och Johan Ulveson excellerade redan 2005 i den fenomenala och allra första svenska realcomserien Ulveson och Herngren.

Premiärdatum oklart är också ur ett internationellt perspektiv outstanding i år. Många har försökt skapa specialanpassad pandemihumor, inte minst i USA, men ingen har varit i närheten av denna SVT-produktion.

Samtliga skådespelare här lyckas göra fantastiska degraderade versioner av sig själva. Alla är skamlöst roliga – även det helt oskrivna kortet, operasångaren Klas Hedlund. Men mest är det den svenska delen coronapandemin, där den befann sig i somras och fram till september, som skrattspeglas. Och här dubbelexponeras realcomen med klassisk mockumentary.

Jag är något alldeles brutalt imponerad av Micke Lindgrens och Björn Edgrens manus, hur de lyckats med en så fullödig ensembleproduktion mitt i pandemin och samtidigt spela mot verklighetens förlopp av allt från mänskliga beteenden och konspirationstänk till officiella utspel från Folkhälsomyndigheten och regeringen. Och att de lyckats göra det så snabbt, alltihop, och så hisnande perfekt

Vad som till en början tycks rätt rapsodiskt knöts i september ihop i en första fantastisk finalsäck där alla subplottar visade sig sitta samman – och ändå lyckas man just nu, med en precis påbörjad andrasäsong blott tre månader efter den första, fortsätta dubbelexponeringen med pandemins utveckling, nu med »andra vågen«. Att ha gått i land med detta, att ligga så kusligt nära i tid (och inte, som den i sig imponerande Orca, släpa efter med ett halvår), ja, däri lyfter Premiärdatum oklart från årets roligaste svenska serie till rent världsmästerskap.

Kjells topp-30 – bästa humorserierna 2020

 1. Premiärdatum oklart (SVT Play)
 2. Kidding (Showtime/HBO Nordic)
 3. Dave (FXX/HBO Nordic)
 4. I Hate Suzie (Sky Atlantic)
 5. The Dress Up Gang (TBS)
 6. Curb Your Enthusiasm (HBO Nordic)
 7. Inside No 9 (BBC)
 8. Robbie (Comedy Central)
 9. The Duchess (Netflix)
 10. Kärlek & anarki (Netflix)
 11. Better Things (FX/HBO Nordic)
 12. Work in Progress (Showtime/HBO Nordic)
 13. Breeders (HBO Nordic)
 14. Ted Lasso (Apple+)
 15. Dead to Me (Netflix)
 16. Beef House (Adult Swim)
 17. Home (Channel 4)
 18. Älska mig (Viaplay)
 19. Two Weeks to Live (Sky One)
 20. Mythic Quest: Raven’s Banquet, (Apple TV+)
 21. Royalties (Quibi)
 22. Everything's Gonna Be Okay (Freeform)
 23. Afterlife (Netflix)
 24. Dips (SVT)
 25. Aunty Donna's Big Ol' House of Fun (Netflix)
 26. Truth Seekers (Amazon Prime Video)
 27. Adult Material (Channel 4)
 28. Upload (Amazon Prime Video)
 29. Maxxx (Channel 4)
 30. Moonbase 8 (Showtime/HBO Nordic)

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen Film- & tv-året 2020.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel