TVdags listar film- och tv-året 2015

Kjell Häglund hyllar årets bästa omklippning – om Morran och Tobias & adhd-parian på samhällskroppen

Det är märkligt. Jag hyllade Morran och Tobias när det stack ut ur den annars bedrövliga sketchantologiserien Svensk humor, och jag kände mig djupt delaktig i den hela, breda, svenskfolkliga hype som växte fram i höstas när det blev en hel serie på SVT Flow med 16 kortare webisodes under 2014… men det var först i januari i år, när materialet klippts om och klippts ihop till fyra halvtimmeslånga avsnitt för SVT:s lördagstablå, jag såg hela vidden av dess kvalitet.

Alla citerade och härmade Morran förra vintern – »Bubbeeeeaaan!« – men det var först då det slog mig att jag inte hört någon seriös diskussion utifrån serien (utöver den jag haft med min fru) om föräldraskapets kontra samhällets reaktion på, och förhållningssätt till, neuropsykiatriska funktionshinder.

I ett apokalyptiskt samhälle, eller som nybyggare på en nyupptäckt kontinent, skulle Tobias vara en av vinnarna. Det är dagens skola och samhälle som saknar kompetens att ta till vara på detta.

Robert Gustafsson och Johan Rheborg har skapat och skrivit serien med stöd av regissören Mats Lindberg (som gjorde Kenny Starfighter och Kenny Begins med Rheborg) samt Manusfamiljens Stefan Wiik. Jag har ingen aning om vem som bidragit med vad, men klart är att insikterna om vuxen-adhd inte är alldeles allmänna och slumpmässiga.

Gustafssons Tobias är en rörande representant för alla med neuropsykiatriska funktionshinder som varit chanslösa på grund av vuxenvärldens och inte minst skolans bristande ansvar för social inkludering; rentav blivit aggressivt utkörda från det allmännas gemenskap, aningslöst attackerade av ett samhällskroppens immunförsvar – ja, neuropsykiatriska funktionshinder är det moderna samhällets autoimmuna sjukdom.

Jag har inte sett det så tydligt som i de omklippta, längre avsnitten, när Morrans dysfunktionella resonemang får tydligare sammanhang och plötsligt skär som glasklara diamanter genom omständigheterna.

Vad vi ser i Tobias får sin fulla förklaring med Morrans ledsagande bakgrundsberättelse om hur han alltid varit full av idéer och livslust men ibland spårar ur och fastnar i en destruktiv cirkel och, rent bokstavligt, »bara kör runt, runt« innan han till slut lugnar ner sig och går att prata med igen.

I det omklippta, längre formatet får Morrans dysfunktionella resonemang tydligare sammanhang och skär plötsligt som glasklara diamanter genom omständigheterna.

Som när vi ser honom börja bygga upp ett växthus i vardagsrummet för att odla morötter men sedan massakrerar alltihop när han ska plöja den insläpade jorden med sin motocrosscykel.

Vi skrattar åt Morrans undfallenhet men hon är inget annat än en typiskt erfaren förälder som lärt sig vad som funkar bäst. Hon hade förstås behövt massor av stöd i sin föräldraroll men inte fått ett skit, och hon har ändå gjort det som krävts för att Tobias inte helt skulle gå under: brett mackor, lyssnat och deltagit förbehållslöst, inte dömt, tålmodigt väntat ut alla aggressionsutbrott och destruktiva mentala låsningar.

I ett apokalyptiskt samhälle, eller som nybyggare på en nyupptäckt kontinent, skulle Tobias vara en av vinnarna. Han har faktiskt massor med intelligens och själverövrade kunskaper, inte minst praktiska och tekniska. Det är dagens skola och samhälle som saknar kompetens att ta tillvara på detta och få honom, och alla som är som Tobias, att känna gemenskap med oss andra.

Morran och Tobias är det mest politiska som dramatiserats på svensk tv på många år. Och då pratar vi om en komediserie som fått hela Sverige med på noterna. Det är formidabelt, och jag hoppas att den planerade säsong 2 hoppar över webisode-stadiet och går rakt på fullformatet.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2015. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel