TVdags-kalendern lucka 19

Kerry Bishé fulländad som Donna Clark i Halt and Catch Fire

Att jag tycker att Halt and Catch Fire är en av de bästa serier som någonsin gjorts har nog framgått av mina TVdags-texter, och att jag blivit förälskad i en av dess huvudpersoner, Donna Clark, skrev jag om redan för två och ett halvt år sedan. Men det finns mer att säga om henne känner jag nu, för Donnas resa genom de fyra säsongerna var inte bara hennes egen, det var på något sätt vår gemensamma resa som kvinnor, från att vara den huvudansvariga för hem och familj till att vara en som också får jaga drömmar, utvecklas och inspirera andra.

Hon som gör allt jobb utan att få något erkännande

Vi möter Donna för första gången en bit in i pilotavsnittet när hon hämtar sin make Gordon ur en fyllecell mitt i natten med de små döttrarna sovande i baksätet.
»You didn’t have to bring the kids, did you?«, säger Gordon lite anklagande, fastän han vet att det borde vara skamset.
»I think I did«, svarar Donna förebrående. För vem skulle hon fråga om hjälp mitt i natten och vems fel var det att hon överhuvudtaget behövde komma.

Donna är uppenbarligen den som får familjen att funka, den som löser problemen och den som anpassar sig till maken. Hon är den som är praktisk och tänker på det viktigaste.
»Do you still have job?«, är det första hon frågar Gordon.

Donna Clark S1

Donna är inte bara hemmets projektledare. Hon har ett arbete som egentligen inte är tillräckligt utmanande för henne, medan Gordon får ett jobb som är otroligt utmanande. Hon rycker in och släcker bränder även på hans jobb, eftersom hon är smartare än både honom och hans kolleger.

Första säsongens klimax är årets COMDEX-mässa där Cardiffs nya PC ska ställas ut och slå alla med häpnad. Det må vara Donnas förtjänst att de ens kommit dit, men det är också hennes misstag som nu stjälper dem. Gordon är vansinnig först:
»He used you!«, skriker han och refererar till Donnas chef.
»At least he encouraged me and rewarded me«, försvarar sig Donna kallt.

Så svältfödd på uppskattning är hon så hon lapade i sig den som någon behagade visa henne, även om den kom från fel håll. Hon har räddat makens projekt otaliga gånger med sin kunskap och sina idéer och detta har hon alltså gjort på sin fritid och vad har hon fått det, inget erkännande eller ens en förfrågan om hon ville börja jobba för dem.

Men Donna är inget offer. Säsongen slutar med att Gordon hämtar upp henne i en ny fancy bil efter att hon har sagt upp sig från sitt jobb. Han mår mycket bättre, hon mår superbra. De är ett team igen och balansen är mycket jämnare nu. Hon har tagit ett aktivt beslut. Hon vill komma vidare, utmana sig själv och jaga sina drömmar också.

Hon som hittar sina egna kompromisser

Andra säsongen börjar nästan två år senare på Mutiny, företaget som programmeringsgeniet Cameron har startat och som hon bad Donna att driva tillsammans med henne. Donna verkar glad, energiskt och positiv medan hon försöker styra upp verksamheten och lösa konflikter, men det är inte bara kul. Cameron och Donnas olika syn på företagande ger sig till känna och Donna är den ansvarsfulla igen, den praktiska.

Donna Clark S2

»I don’t wanna be the mom here! I do that at home. I came here to do what I love and I don’t love dealing with the power company«, protesterar Donna.
»Don’t do those things! Nobody asked you to«, kontrar Cameron.

Men det är just det att Donna kan inte låta bli att vara mamman som ser till att allting fungerar och samtidigt försaka sin önskan att också skapa saker. Återigen tar Donna tag i sitt problem och beslutar hon sig för att kompromissa, inte så mycket med Cameron, utan med sig själv. Hon ska ta hand om det praktiska men tänker samtidigt ansvara för utvecklingen av en ny tjänst.

Donna forsätter att lägga mycket tid på företaget vilket är en orsak till att hon och Gordon tappar bort varandra. Men det är Donna som hittar lösningen, det är hon som ställer krav. Gordon måste investera i hennes och Camerons företag och på det sättet också i äktenskapet. Och några fler barn tänker hon inte skaffa bara för att reparera det som gått sönder.

Hon som inte är rädd för att ta svåra beslut

I säsong 3 behöver Mutiny expandera och Donna och Camerons olika motivation och drivkraft talar sitt tydliga språk igen. Donna är affärskvinnan som vill att företaget ska växa och tjäna pengar. Cameron bryr sig om sina spel och sina produkter. Donna är fortfarande den ansvarsfulla medan Cameron gör som hon vill utan att meddela någon. En annan sida av Donna  börjar då ta plats. Hon ljuger för att få sin vilja igenom, men hon göra det inte för sin egen skull, hon gör det för hon tror att det är det bästa för företaget.

Donna Clark S3

Relationen mellan Donna och Cameron speglar Donnas inre konflikt kring vem hon är och vill vara – mamma, affärskvinna, utvecklare, partner, chef.

Donna är det bästa som hänt Cameron har Camerons make sagt och hon håller med.
»You anchor me«, förtydligar hon.

Samtidigt Donna faktiskt är den som styr upp och skapar förutsättningar för Cameron, känner hon att hon själv fortfarande inte får den uppskattning hon förtjänar.
»Cam is the genius, Donna is the mom«, hör hon öronbedövande högt.

I ett annat rum en annan gång är Cameron förbannad.
»Stop patronising me, you are handling me, like you always do«, anklagar hon.
»I’m not gonna sit down and watch when this company is taken hostage by a petulant child«, kontrar Donna

Att vara »mamma« är ju inte enkelt, att hitta balansen mellan att uppskatta och uppfostra, guida och styra. Det blir trots allt mamman som alla lyssnade på i denna fråga, inte geniet och Donna är nu VD för ett stort, framgångsrikt Mutiny. Hon har skiljt sig, frigjort sig från Gordon. Det är dags att ta sig vidare på den resa hon är på.

Hon som till sist omfamnar sina olika sidor

Det är en ny Donna vi möter i säsong 4. Det har gått några år och hon jobbar nu på det investmentbolag (eller riskkapitalbolag) som hjälpte Mutiny att växa och börsnoteras. Hon är den som blir serverad, nu av sin assistent. Hon gör folk nervösa, de som är beroende av hennes pengar för att kunna genomföra sina idéer.

»You need to pursue your own vision, not aping after others«, instruerar hon några hoppfulla stackare. »I was really rooting for you guys«, avslutar hon sen mjukt men hänsynslöst medan hon dricker sin vitaminjuice och njuter över den makt hon har.

Donna är smart. Hon har inga problem med att utmanövrera de män som försöker ta hennes plats. Men att vara en maktutövande skitstövel är hon egentligen inte helt bekväm med, att bli som »männen« är att inget som hon eftersträvar och hon är inte immun mot sina egna hänsynslösa handlingar. Ur en grå aska av självömkan, sorg, självrannsakan stiger det slutligen upp en ny Donna.

Donna Clark S4

Denna Donna har samlat kvinnor i branschen till en tillställning hemma hos sig själv där hon vågar berätta vad det har tagit henne att komma dit hon är. Hon förlorade sitt äktenskap. Hon röstade ut sin kvinnliga partner ur hennes eget företag. Hon undrar om hon tillbringar tillräckligt mycket med mina barn. Men det hela vägs upp med att hon har åstadkommit saker.

»I’ve done things. It always comes with a price, but I did them«, konstaterar hon och framhåller också att allt handlar om människor och hon fick hjälp, av Gordon, Cameron och av Diane Gould, investeraren som hjälpte Mutiny och som sedermera blev hennes mentor.
»I’m rooting for you. How can I not?«, avslutar hon, »I’m a partner by trade, a mother and sister by design. I am so proud to be on this journey with you.«

Donna omfamnar till slut faktumet att hon faktiskt är en mamma. Inte bara bokstavligen, utan också hur hon är som person, den omhändertagande, fixaren som ser till att världen snurrar, den ibland nedlåtande vuxna som ska ta hand om, hantera och tillrättavisa personerna omkring sig, som inte förstår sitt eget bästa. Men detta hindrar henne inte från att bli den affärskvinna och partner hon också vill vara. Den hon har valt att vara. Tvärtom. Det är hennes styrka.

D and C

I allra sista scenen är hon ju precis båda. Hon ser omtänksamt till att Cameron kommer iväg på sin resa samtidigt som hon kommer på sin (och Camerons) nästa affärsidé. Hon har lyckats bejaka alla sina sidor, de får båda plats i hennes liv. Man kan vara mamma och en driven affärskvinna. Man kan göra en mängd misstag och ändå vara framgångsrik. Man kan ha fullt med brister och ändå vara perfekt.

Man måste vara beredd på att ge sig ut på en resa, våga ta för sig, göra misstag, betala priset och resa sig upp igen. Man måste hitta rätt personer som kan stötta en, men det finns ingen annan som kan göra resan åt en. Donna Emerson Clark, i Kerry Bishés fulländade gestaltning, gör ändå denna resa för oss. Hon är alla kvinnor. Hon är den jag var, den jag är, den jag vill vara och den jag kan bli.

Halt and Catch Fire, hela serien, finns på C More. Säsong 1–3 finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Virtuosa cliffhangers i heist-smarta The Day

23 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel