Streamingnytt

Revenge of the Nerds! Här är veckans fem bästa filmer på streaming

Äntligen fredag! Här är fem stycken godbitar ur veckans filmskörd.

1. Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made (Netflix)

Geek alert! Med start 1982 ägnade tre tolvåriga killar i Mississippi hela sin barndom – sju somrar – åt att scen för scen återskapa Jakten på den försvunna skatten på mikrobudget och med släkt och vänner som skådisar. Filmen hade till slut premiär 1989 och föll i glömska i många år, tills Eli Roth snappade upp den 2002, bollade vidare till Aint' It Cool-nestorn Harry Knowles som visade den på sin filmfestival i Texas och stenklotet började rulla igen – Raiders fick kultstatus, trots att inte särskilt många faktiskt sett den. För två år sen startade killarna (nu vuxna män) en Kickstarter-kampanj för att till slut kunna filma den enda scen som saknades – slagsmålet vid naziflygplanet där Harrison Ford får spö av stuntlegendaren Pat Roach – eftersom den var för dyr och inte helt barnvänlig. Slitet med detta får vi följa i Raiders: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made, en dokumentär där folk som Eli Roth, Ready Player One-författaren Ernest Cline och Steven Spielberg himself dyker upp och spiller kärlek över filmen. Dokun hade premiär i somras, släpps nu på Netflix – och Mississippi-killarna är i skrivande stund ute på en till stora delar slutsåld USA-turné med sin fanfilm. Movie magic!

2. The Childhood of a Leader (TriArt)

Första världskriget närmar sig sitt slut och en amerikansk familj beslutar sig för att stanna kvar på franska landsbygden. Pappan är med i fredsförhandlingarna och den djupt kristna mamman kämpar med att hantera sonens lynniga humör och raseriutbrott, lika oberäkneliga som ondskefulla. The Childhood of a Leader – med nyskriven musik av Scott Walker! – är löst baserad på barndomshistorier från flera av 1900-talets mest ökända diktatorer och ger ett fascinerande porträtt av framväxande ondska. Regidebut av Brady Corbet, skådis som gjort roller i bl a Turist och Hanekes amerikanske version av Funny Games. Mycket peppad på den här!

3. Pojkarna (Folkets Bio)

Jessica Schiefauers lysande och Augustprisvinnande ungdomsroman i hyllad filmatisering av Alexandra-Therese Keining. Tre tonårstjejer och högstadiebästisar dricker ett mystiskt elixir och förvandlas nattetid till pojkar – och en ny värld öppnas. Från dagliga trakasserier till en helt ny frihet, och känslan av att vara människa och inte bara flickkropp. Den bästa och mest realistiska ungdomsskildringen sen Fucking Åmål tyckte Erika Hallhagen i SvD. Jag kom aldrig iväg på bio så den här måste ses nu.

4. Triple 9

John Hillcoat – den australiske regissören och Nick Cave-polaren som gett oss mustiga och brutala filmer som The Proposition, The Road och Lawless – är tillbaka! Denna gång med ett kriminaldrama fullproppat av härliga skådisar: Norman Reedus från The Walking Dead, Aaron Paul från Breaking Bad, Chiwetel Eijefor, Clifton Collins Jr, Woody Harrelson och Casey Affleck. Samt Kate Winslet som tuggar fradga i en riktigt flamboyant roll som rysk maffiabosshustru. Triple 9 fick meh-recensioner och bombade hårt i USA men jag kan inte tro annat än att den är riktigt mysig.

5. The Big Short (Netflix)

Denna vecka Netflix-premme också för Adam McKays kritikerrosade och Oscar för bästa manus-vinnande finansdrama med Melissa Leo, Marisa Tomei och ett gäng män.

Klicka på titlarna för att få info om var du kan strömma filmerna.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Familjetragedin Ray Donovan flödar över

26 januari, 2020
Pop Culture Confidential

Veckans & förra veckans podd: Oscars-nomineringarna & tv-året 2020!

24 januari, 2020
Analys

Vem är Holly Gibney? TVdags reder ut kopplingarna mellan The Outsider & Mr Mercedes

21 januari, 2020
Nyhet

Äntligen besked: Disney+ kommer till Sverige i sommar

21 januari, 2020
Nyhet

Jaaa! Studio Ghiblis mysiga filmskatt samlad – Netflix visar (nästan) alla filmer

21 januari, 2020
Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel