Kommentar

Kalla fötter gör comeback i Storbritannien – TVdags minns Rachels bortgång

Tidigt i premiäravsnittet av Kalla fötter-comebacken påminner Karen oss om att det har gått 14 (!) år sedan vi sågs sist. Oj, vad konstigt. Utspelar det sig i framtiden?, tänkte jag. Men nix pix, det var verkligen 14 år sedan sist. Så om du inte minns säsongsavslutningen helt och hållet så är det inget konstigt. Och om du minns någonting alls av förra säsongen så är det nog samma saker som jag minns: Att Rachel dog och att de var i Australien, där Pete och Jo skulle gifta sig. Dock gav snabb research vid handen att Australien-resan utspelade sig redan i säsong 4. Men det var i säsong 5 Rachel dog…

Känslan av saknad är så fruktansvärt ogripbar och att då låta en skådis vara kvar i serien som »närvarande död« urholkar saknaden till en alltför förenklad känsla.

Jag är så klart inte ensam om att ha ett svårt förhållande till hur dödsfall framställs i tv-serier. Min teori är att vår rädsla för döden i tv-rutan i princip har tvingat fram det populära dramaturgiska greppet att låta rollfigurer som dör ändå fortsätta närvara i bild. När Rachel dog men fortsatte vara i bild förstod vi tittare att Adam hade svårt att förstå och acceptera Rachels död. Samtidigt blev avskedet mindre dramatiskt för oss tittare, eftersom vi fortfarande såg och hörde henne.

Känslan av saknad är ju så fruktansvärt ogripbar. Att då låta en skådis vara kvar i serien som »närvarande död« urholkar saknaden till en alltför förenklad känsla. Nu låter det kanske som jag tänkt på Rachels död varje dag i över tio år men det har jag givetvis inte. Men minnet simmar upp till ytan då och då, som när en annan serie nyligen använde samma grepp. Då insåg jag varför jag inte blir lika drabbad som när skådisen bara försvinner ur serien (som så ofta i Spooks, till exempel).

karen&adam

Men tillbaka till senaste säsongen – här kommer hisspitchen:

Nu, 14 år senare, bor Adam i Singapore och ska gifta sig med sin flickvän sedan sex månader. Han åker hem till England för att övertala sonen, Matthew, att komma över till Singapore för att närvara på bröllopet. Självklart vill han också att kompisarna också ska komma över. Men nu pratar vi om Kalla fötter – där är ingenting strömlinjeformat. Och efter första avsnittet på över tio år har jag svårt att säga vad det är jag har saknat mest: Adams irländska, Karens underbart dryga överlägsenhet mot exmaken eller kanske helt enkelt ensemblen över lag.

Kalla fötter (Cold Feet) visas på ITV i Storbritannien. Ingen klart om visning i Sverige.

Just nu på TVdags

Recension

Njutbar McAvoy räcker inte hela vägen för Glass

18 januari, 2019
Recension

Blod, våld & mer blod i spännande andrasäsong av The Punisher

18 januari, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: tv-våren & Ralph Breaks the Internet

17 januari, 2019
Trailer

Vad sägs om nya Spider-Man: Far From Home-trailern? Två tummar upp!

15 januari, 2019
Premiär

Synd! Finans-knasiga Black Monday är alldeles för ojämn

14 januari, 2019
Nyhet

Slutet är nära! Då är det premiär för Game of Thrones sista säsong

14 januari, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: 7 veckor med Mahershala Ali i True Detective

13 januari, 2019
Hyllning

Från fabulös Baker Boy till The Dude – Tora Liliedahl om favoriten Jeff Bridges

13 januari, 2019
Klipp

Här försöker bedragaren Trump få folk att bygga en mur – i ett tv-avsnitt från 1958

11 januari, 2019
Recension

Netflix ungdomsserie Sex Education inleder tramsigt – men växer

11 januari, 2019
Nyhet

Stellan Skarsgård blir genomond rymdbaron i Villeneuves Dune

10 januari, 2019
Trailer

Hurra! Snart dags för mer Grace and Frankie!

9 januari, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel