Premiär

Julmys och gubbsnusk i stjärnspäckade A Very Murray Christmas

Per: Julspecialare är en fin gammal tradition på amerikansk teve. I dessa väntans tider är det kanske den ökänt pajiga Star Wars Holiday Special från 1978 som är mest top of mind, men det vanliga upplägget är att en folkkär kändis samlar kändisvänner och gästartister kring sig och bjussar på några julsånger i gemytlig atmosfär. Själv är jag väldigt svag för den här specialaren från 1957 där Frank Sinatra och Bing Crosby på ett »otvunget« sätt kör lite forcerat småprat, drar några julklassiker och dricker glögg ur en gigantisk skål. Har du några favoriter?

Ida:  Jag måste erkänna att jag är en obildad stackare som levt i mörker angående denna trevliga tradition! Konstigt eftersom jag är otroligt svag för konceptet Folk I Grupp Samlas Kring Piano På Fest. Varför händer inte det mer i verkligheten?! Svag för Star Wars också – vilket strålande om än krystat koncept. Men nu kollade jag på din länk med Crosby och Sinatra och känner att jag verkligen missat något! När de står och sjunger Jingle Bells och småsnackar och sippar glögg samtidigt… härligt!

A Very Murray Christmas var tydligen Sofia Coppolas idé. Hon och Bill Murray har varit kompisar sedan Lost in Translation-tiden men inte lyckats få ihop något.

A Very Murray Christmas var tydligen Sofia Coppolas idé. Hon och Bill Murray har varit kompisar sedan Lost in Translation-tiden men inte lyckats få ihop något, men hon hade något slags vision om att Bill (som jag familjärt tänker kalla honom nu) skulle sjunga, Chet Baker-style, på Carlyle Hotels Bemelmans Bar.

Coppola, Bill och manusförfattaren Mitch Glazer (som jobbade med Bill på Scrooged) skrev i alla fall den här lilla entimmesspecialaren, ringde in alla kända polare och sjöng in ett antal dängor. Upplägget är att Bill, som spelar sig själv, ungefär i alla fall, ska ha en julshow på Carlyle Hotel i New York. Men det är århundradets snöstorm ute och ingen av stjärnorna kan komma. Hans intensiva producenter som spelas av Amy Poehler (»Kommer Clooney? Kommer Clooney? Kommer Clooney?«) och Julie White vill inte ställa in men tvingas. Men då blir det barhäng och sprit och sång istället!

Per: Jag gillar att det är så anspråkslöst, det är uppenbart att team Murray-Coppola-Glazer inte lagt många timmar eller knappt ens minuter på att skriva manus. Den bärande idén är att vi framförallt ska trivas tillsammans med Murray, och att hans buttra charm och deadpan-leverans ska räcka timmen ut. Det gör den… nästan. Utan något att berätta blir det ju också bara så intressant som nästa låt, och där är det lite ojämnt. Det är till exempel småkul när Bill desperat tvingar Chris Rock att vara med i showen, men deras låt tillsammans är rätt olidlig.

Det är kul när Jenny Lewis dyker upp och kör klassikern Baby It's Cold Outside tillsammans, men Bills raggningsförsök på henne gav lite jobbiga Woody Allen-vibbar…

Men efter det blir det roligare gästartister. Det är kul när Jenny Lewis dyker upp och kör duett på klassikern Baby It's Cold Outside, men Bills raggningsförsök på henne gav lite jobbiga Woody Allen-vibbar…

Ida: Jag fick lite panik av gubbsnuskeriet. Speciellt som vi nyligen diskuterat hur det är med gubbsen som paras i hop med unga tjejer. »Vilka kalla händer du har, jag kan värma dem under min arm, det är det näst varmaste stället på kroppen« – Nej, Bill!

Och förlåt – men jag gillade inte alls att Miley Cyrus var med. Det har ingenting att göra med henne som artist, hon är proffsig och allt, utan bara att det kändes som att det här är ett gäng som känner varandra och har jobbat ihop på olika sätt – de har en relation –  och så kom hon neddimpandes i pytteliten porrtomtedräkt och skulle lyftas hit och dit av de grånande gubbsen! Näe, du. Min teori: det var Scarlett Johansson som skulle vara med egentligen. Polare med Coppola och Bill, och har en dokumenterat härlig sångröst. Hon sa nej, och de behövde en annan ung tjej.

Min favorit var absolut Maya Rudolph! He-rr-e gud så bra! Fantastisk sång också: Christmas (Baby please come home). Henne skulle man ju vilja sitta och lyssna mer på, gärna med den där drinken »Soiled Kimono« i handen.

a-very-murray-christmas-7
Maya Rudolph sjöng Christmas (Baby Please Come Home).

Fairytale of New York är det ju svårt att inte bli känslosam av tycker jag, speciellt när alla klämde i i refrängen! Som jag önskar att man vore lite mer avslappnad och kunde göra något liknande med sina vänner. Baby It's Cold Outside tycker jag är underbar men som sagt, varför la de in som en flörtgrej där?!

Jag är nog extra svag för jullåtar om att vara ensam.

Per: Jag tyckte väldigt mycket om allra första låten, juldeppklassikern The Christmas Blues. Bill sjunger den ensam i hotellrummet – eller inte helt ensam, Paul Shaffer är med som ett slags sideckick-Mållgan vid flygeln – och han gör det väldigt fint, där är hans skeva och med åren raspiga röst helt perfekt. Sen gillade jag verkligen låten som den franska kökspersonalen (alias popbandet Phoenix) sjunger, Alone On Christmas Day, en ganska okänd Beach Boys-låt. Den är förresten släppt på singel (7" och digitalt) och alla intäkter går till Unicef. Fint!

Jag är nog extra svag för jullåtar om att vara ensam. Vi får inte glömma de ensamma! Och apropå konceptet »tv:n som sällskap«, nog kändes både ambition och utförande som att det var meningen att den här filmen bäst avnjuts som bakgrundsmys för den som är salongsfull på glögg och sitter och dåsar i julsoffan, eller är jag orättvis?

Ida: Nej, det var väl en jättebra beskrivning! Jag har på A Very Murray Christmas i bakgrunden igen just nu faktiskt! Jag såg den tyvärr ensam efter en rätt värdelös kväll och blev deppig av den. Fast kanske ändå deppig på lite fint sätt? Tonen var ju lite tragikomisk, som Bill är så bra på att vara också. Speciellt slutet var ju väldigt Bill Murrayskt och melankoliskt. Den där käcka drömscenen gillade jag mindre.

Nej, den här julspecialen drar ju inte ner asgarv, jag tror jag fnissade högt en enda gång, och det var i början när Amy Poehler vrålar att Bill ska använda sin »stage voice«.

Jaha, vad säger du då, kommer A Very Murray Christmas bli en del av julkanon i det Perstrandska hemmet, tillsammans med Die Hard och Gremlins?

Per: Haha, de två är ju svårslagna. Men istället för Netflix julbrasa som vi brukar loopa på jularna i brist på the real thing kan ju istället Bill och hans vänner funka som stämningshöjare, i bakgrunden som sagt. Du då, blir det några återbesök i hotellbaren?

christmas2
Jenny Lewis, Maya Rudolph, Rashida Jones, Jason Schwartzman med flera i Fairytale of New York.

Ida: Helst vill jag besöka Carlyle Hotel i verkligheten förstås! Måste bara skaffa mig ett lite mindre realistiskt liv först, sedan är jag den förste att stå i den där murriga baren och skråla Fairytale of New York. Men filmen: mja, kanske, möjligen kommer jag mer lyssna på vissa av sångerna, som den med Maya Rudolphs. Och sedan titta på Scrooged – mindre melankoli, mer Bill Murray och lika mycket jul!

A Very Murray Christmas finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel