Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

Betyg 4 av 5

Äntligen är det dags för årets julkalender! Ett tillfälle som många ser fram emot och lika många har åsikter om. Det blir ju liksom ingen julkänsla om inte årets kalender åker på minst ett par anmälningar till granskningsnämnden.

Om årets kalender, Panik i Tomteverkstan, hamnar i blåsväder så vet jag inte vad det skulle bero på, men någon kommer säkert hitta något att haka upp sig på. Vid första anblick är det ett gemytligt juldrama komplett med tomtar, snö och hjälpsamma familjer. Manus och regi står Fredde Granberg och Thomas Claesson för.

Treåringen gillade »den och den och den och den«. Jag fick tyvärr inte klarhet i exakt vilka den och den och den och den var.

För att kunna ge ett gediget omdöme dukar jag upp med grötmiddag framför teven och samlar hela familjen Storm med de första avsnitten redo. Ja, vi heter alltså så. Jag har inte blandat ihop årtalen och tittat på förra årets kalender. SVT har i år lagt ut alla 24 avsnitt för förhandsvisning, men vi drar gränsen efter två. Någon måtta får det vara.

I årets kalender är julen i fara. Arbetet i tomteverkstan går på halvfart då nissarna saknar önskelistor att arbeta utifrån. Barnen har helt enkelt slutat att tro på Jultomten. Tomterådet, bestående av tidigare jultomtar och tomtemödrar, samlas för att diskutera problemen och den nuvarande tomten, Julius (Per Andersson), håller på att gå in i väggen.

SVT-JULKALENDERNPANIKITOMTEVE-2019-E02-1b60

Den första minuten sätter sagostämningen på ett mycket gemytligt sätt, innan vi träder in i Tomtens stuga för en lättsammare introduktion till Julius med familj, som även består av  Tomtemor (Pernilla Wahlgren) och barnen Julle (Elis Nyström) och Julina (Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou).

Nyheten att tron på tomten dalar diskuteras av såväl rådet som på radion. Något familjen försöker dölja för den redan bräckliga Julius. Hos tomterådet får dock Julius i uppdrag att återuppväcka tron på julen i den vanliga världen och förhindra att tomtevärlden går under.

Scenerna med tomterådet är klart starkast ur ett vuxet perspektiv. Inte minst då det består av en gedigen uppställning i form av Rolf Skoglund, Christina Schollin, Suzanne Reuter, Helge Skoog, Allan Svensson, Sven Melander och Katarina Ewerlöf. De mindre tittarna uppskattar nog delarna i tomteverkstan mer, där nissarna leds av Snögubben (röstad av Leif Andrée). För att inte tala om när vi är hemma hos tomtefamiljen där det bjuds på billiga ordvitsar och pruttskämt. Något för hela familjen med andra ord.

Vad tycker då familjen Storm?

Sjuåringen, som nyligen slutat tro på Tomten, började under andra avsnittet fundera på om det ändå inte kunde vara så att Jultomten faktiskt finns ändå och följde upp med planer på att sätta en väckarklocka på natten före dopparedagen för att kunna få en skymt av eventuella skorstensfarare. Hon tyckte även väldigt synd om Julius när han får reda på att nästan ingen tror på honom.

Treåringen gillade »den och den och den och den«. Jag fick tyvärr inte klarhet i exakt vilka den och den och den och den var.

36-åringen (även känd som frun) ogillade snögubben, men var i övrigt positiv.

SVT-JULKALENDERNPANIKITOMTEVE-2019-E05-3a67

Hela familjen är överens om att vi ser fram emot att få fortsätta tittandet fram till julafton och det är väl ett så bra betyg som något på en julkalender.

Panik i tomteverkstan har premär i morgon i SVT1 och SVT Barn kl 08:45 och kl 18:45.  Sändningstider på vardagar är kl 07:15 och kl 18:45 och helger kl 08:45 och kl 18:45. Det går även att se på SVT Play från kl 02:00 varje dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel