Jakten på den försvunna skatten, Tillbaka till framtiden, Mission Impossible… tre av varje (typ)!

Jul- & nyårhelgernas bästa filmer: Tidsreseklassiker, storfilmserier & humorkungar

1. Dum och dummare (Sjuan julafton kl 18:50)
Dum och dummareFörsta gången jag lade märkte till Jeff Daniels var i actionkomedin Something Wild, där Melanie Griffith drog med Jeff Daniels på galenskaper. Jag minns den nog ärligt talat mest för min tonårscrush på Melanie Griffith, även om det var Daniels som hade mest stjärnkvalitet i blicken. I Dum och dummare är det också galenskaper på gång. De två knasiga kompisarna Harry (Daniels) och Lloyd (Jim Carrey) ska återlämna en portfölj som Mary Swanson (Lauren Holly) glömt i limousinen som Lloyd kör. Jim Carrey fick sitt stora genombrott året innan Dum och dummare kom, i Ace Ventura – djurdetektiven, men det är Jeff Daniels jag viker mig av skratt åt, älskar särskilt scenen där han »svalkar« tungan med senap och ketchup.

2. Jakten på den försvunna skatten (TV3 juldagen kl 21)
Jakten på den försvunna skattenTV3 har den goda smaken att visa Jakten på den försvunna skatten-trilogin med början på juldagen (jag vägrar att inkludera den fjärde filmen i sviten, men jo, de visar den med). Actionarkeologen Indiana Jones söker efter artefakter världen över. En favoritscen är när han skjuter en svärdfäktande antagonist. Ryktet säger att Harrison Ford var krasslig på inspelningsdagen och att de egentligen skulle ha filmat en fajt. Ford bad om att i stället helt enkelt få skjuta ned svärdkillen. Klassiker. På den här tiden såg jag allt som Harrison Ford var med i, inte minst The Making of Raiders of the Lost Ark, i vilken han häftar fast hatten på huvudet.

3. Tillbaka till framtiden (SVT2 annandag jul kl 16:35)
Tillbaka till framtidenTidsresefantasten i mig slog frivolter 1985. Marty McFly (Michael J Fox) åker tillbaka i tiden för att se till att hans föräldrar blir ihop. Se upp för konstig stämning när mamma McFly flirtar med Marty. Alla tre filmerna (särskilt ettan och trean) är helt fantastiska så om du inte har sett trilogin så är det obligatorisk hemläxa när SVT2 visar filmerna på skön eftermiddagstid med start annandag jul.

4. Mission Impossible: Ghost Protocol (Sjuan fredag kl 21)
Mission Impossible: Ghost ProtocolBrad Bird, regissören bakom Mission Impossible: Ghost Protocol, har gjort två av mina absoluta favoritfilmer – Järnjätten och Superhjältarna – men nu är det »otecknat« som gäller. Visst är det maffigt och underhållande och jo, jag erkänner, jag hade alldeles sjukt höga förväntningar. Resultatet är en habil actionrökare. Helt okej att se en torftig tv-mellandag som denna. Simon Peggs comic relief-figur fungerar otroligt bra. Sawyer från Lost, som för övrigt gör tv-comeback i Intelligence efter nyår, gör ett fint men alldeles för kort cameoinhopp. Sjuan visar de tre första Mission Impossible-filmerna också, med början på julafton 21.00. Själv hoppar jag över Mission Impossible II, den tråkar ihjäl mig.

5. Stranger than Fiction (Kanal 9 lördag kl 20)
Stranger than FictionWill Ferrell spelar skattmasen Harold Crick, som ska kolla den bohemiska bageriägarens Ana Pascals (Maggie Gyllenhaal) räkenskaper i denna skruvade dramakomedi. Det skruvade är att Harold en dag börjar höra en författares berättarröst (Emma Thompson) som sufflerar allt han gör. Det låter bananas – men fungerar, mycket tack vare Will Ferrels återhållsamma komiska fingertoppskänsla. Att superruttade Dustin Hoffman och Emma Thompson har små biroller och att Maggie Gyllenhaal är så härligt dryg (han är ju trots allt skattmas!) och allmänt fabulös gör Stranger than Fiction till en riktig pärla. En favoritscen är Ferrells version av Wreckless Eric-låten Whole Wide World.

6. Varning för Jönssonligan (TV4 söndag kl 15:10)
SickanFör oss Gösta Ekman-fantaster är det en dröm att se den första Jönssonligan-filmen. Jag vågar inte ta gift på att att filmen som helhet fortfarande håller, men scenen där Sickan har fått en smäll och gått i knasig barndom och får för sig att Vanhedens italienska sko är en katt som heter Nisse – den är i alla fall fortfarande otroligt rolig. TV4 visar även de två efterföljande Jönssonligan-filmerna, 30 och 31 december.

7. AI – Artificiell intelligens (Kanal 9 måndag kl 21)AI
En science fiction-Pinocchio-saga med ett android-»barn« (Haley Joel Osment, ungen som ser döda i Sjätte sinnet, ni vet) som vill bli en riktig människa. Filmen gjordes, åtminstone delvis, som en hyllning till Stanley Kubrick. Kubrick hade planer på att göra filmen men så blev det aldrig. Manuset passades vidare till Spielberg. Tyvärr är filmen alldeles för lång – men ändå väldigt sevärd. Jude Law är strålande plastig i rollen som glädjeroboten Gigolo Joe. Android-bonanza!

8. Midnight Run (SVT1 nyårsafton kl 00:10)
Midnight RunOm ni ska gå ut och titta på fyrverkerier på nyårsnattens tolvslag: bränn av några raketer och spring tillbaka så hinner ni precis in igen till Midnight Run, där Robert De Niro spelar prisjägaren Jack Walsh på jakt efter maffiarevisorn Jonathan Mardukas (Charles Grodin). Deras samspel är underbart att se!

9. Batman (TV4 nyårsdagen kl 23:20)
BatmanDet är lätt att glömma bort (alternativt inte alls ha koll på) hur torftigt superhjälteklimatet i världen var i slutet av 1980-talet. De två sista Stålmannen-filmerna med Christopher Reeve i huvudrollen var snarare superhjältekomedier än »riktiga« superhjältefilmer. När Tim Burtons Batman hade premiär ändrades det klimatet från istid till högsommar över en natt. Om man ser tillbaka på den nu, med Christopher Nolans Dark Knight-trilogi i färskt minne, så var Batman mer lekfull och mer serietidningsaktig och rolig – där den skulle vara rolig, inte ofrivilligt och inte för mycket. Samtidigt kändes den goth, svart och fräsch. Det är först i efterhand som den känns 1980-tal. Att Jack Nicholson skulle spela Jokern trodde jag inte på förrän jag såg det med egna ögon. Och Betelgeuse (Michael Keaton, alltså) som Bruce Wayne/Batman? Minst sagt udda. Men jag minns att vi diskuterade valet hemma och bestämde oss för att det kanske kunde funka. Det gjorde det!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel