Följ hashtaggen #SmartGirlsAsk

Utseendehetsen! Journalisterna på Emmygalan får tips om smartare frågor

Dags för Emmygalan och återigen kommer vi få titta på massa urtjusiga män och kvinnor som förväntansfulla vandrar längs den röda mattan i förhoppning att de ska få ta med sig en statyett hem. Och den här gången kanske de kvinnliga skådespelarna kan känna sig lite mer förväntansfulla inför vilka frågor de ska få på väg in i Microsoft Theatre, Los Angeles. I samma anda som #AskHerMore-kampanjen inför Oscars-galan tidigare i år som kulminerade i Connie Brittons fantastiska hår-video för några veckor sedan, så har Television Academy slagit sina påsar ihop med Amy Poehlers organisation Smart Girls (igen) och deras #SmartGirlsAsk-kampanj.

Om alla journalisterna längs röda mattan har svårt att komma på några frågor som inte handlar om hår och utseende, kläder eller dieter, så är det bara att gå in på twitter, där det nu flödar av goda förslag på frågor. Här är några av mina favoriter:

  • »How has failure helped you grow in your career?«
  • »What woman deserves a biopic about her life that hasn't been made yet?«
  • »Girls can like sports too! Who's your favorite sports team to follow?«

Inte är det vem som helst som kommer med förslag på frågor heller. Hilary Clinton tycker att det ska frågas: »If you were president, what’s the first thing you would do?« och så Shonda Rhimes:

Själv önskar jag att dessa kampanjer får en räckvidd långt förbi röda mattan. Jag har i stort sett slutat titta på intervjuer med Connie Britton, min favoritskådespelare, för att det fortfarande oftast handlar om just hennes hår, hennes utseende, och hur det är att sjunga i Nashville. När man får läsa en sällsynt intervju med Nashvilles skapare, Callie Khouri, så handlar frågorna mycket om hur det är att vara kvinna i Hollywood (och man hänvisar fortfarande till när Callie Khouri skrev feministiska mästerverket Thelma & Louise) och att göra TV som kvinna. Och detta är väl relevanta kommentarer och frågor, men jag vill komma förbi också det där. Ställ intressanta frågor om deras faktiska arbete. Fråga Connie Britton om hennes karaktär, Rayna Jaymes, och hennes utmaningar i livet, och till exempel vad det innebär att vara producent. Fråga Callie Khouri om vad hon vill säga med Nashville, för det handlar faktiskt inte bara om ren underhållning à la kärlek och brustna hjärtan, musikbranschen och rivalitet. Den porträtterar ett antal kvinnor (och män för den delen) med otroliga djup, som alla, så gott de kan, försöker hitta rätt väg livet. Det gäller inte bara Nashville, för till skillnad från filmvärlden, så finns det ju gott om TV-serier med intressanta kvinnoroller. Skriv om dem och fråga om dem, det finns oändligt mycket att ta av! Även Fox som är kanalen som sänder Emmygalan imorgon engagerar sig i kampanjen, förhoppningsvis angelägna om lite upplyftande och intressant konversation på mattan och de uppmanar att tweeta frågor som de vill ska ställas till specifika skådespelare. Så tweeta på!

Mina favoriter på Emmygalan? Tatiana Maslany naturligtvis i Orphan Black, en serie som har noll problem med Bechdel-testet och som det faktiskt skrivs en del intressanta artiklar om, och Lily Tomlin i Grace & Frankie, för jag älskar Lily Tomlin!

Emmygalan visas i SVT i natt kl 0:55.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel