Sport

Joshua vs Klytjko – största tungviktsmatchen sedan 1990-talet

När britten Tyson Fury slog Wladimir Klytjko i oktober 2015 så var en boxningsepok över. Bröderna Klytjko hade dominerat tungviktsboxningen i ungefär femton år. De var omöjliga att få ned på tronen. Jag har alltid haft stor respekt för dem. De gav alltid ett ödmjukt intellektuellt intryck, fast de blev allt tråkigare boxare. De utnyttjade sin storlek, hängde på motståndarna, skallade, höll fast och gick ständigt i clinch. De kontrollerade och tröttade ut sina motståndare. Fury hade storleken och fysiken för att hantera Klytjko och vann på ett enigt domarbeslut. Någon returmatch fick vi aldrig. Den rann ur sanden när Fury tappade motivation, var skadad och ställde till med skandaler. Han blev av med alla sina bälten. Samtidigt steg en annan britt in i handlingarna.

Ikväll bänkar sig ungefär 90 000 människor på Wembley för att se när det blir av. Det här är den största tungviktsmatchen sedan 1990-talet.

Första gången jag såg Anthony Joshua var när han vann OS-guld på hemmaplan i London 2012. Det sades redan då att han var ett framtidsnamn för de stora titlarna. För ungefär ett år sedan tog han också sin första titel då han vann IBF-bältet. Han har sedan växt till att det bli en av de största brittiska idrottarna för tillfället. När en ny match mellan Klytjko och Fury aldrig blev av lyftes röster för att Klytjko och Joshua borde gå upp mot varandra. I kväll bänkar sig ungefär 90 000 människor på Wembley för att se när det blir av. Det här är den största tungviktsmatchen sedan 1990-talet.

Klytjko är 41 år och har inte gått en match på ungefär ett och ett halvt år. Det är så klart en svårbedömd före detta världsmästare som vill visa att han fortfarande håller. På bilderna inför har han sett riktigt laddad och vältränad ut. Han har inte slarvat med uppladdningen. Vi har sett boxare över 40 år komma tillbaka och göra riktigt bra matcher. Klytjko är kanske världens bäst skolade boxare. Han är smart, slug och taktisk. Han kan läsa sina motståndare och anpassa sig efter dem, och han kan trixen bättre än någon annan. Det vore dock konstigt om inte åldern har gjort sitt på styrkan och rörligheten.

Det här är det stora elddopet för Joshua. Kollar man listan på hans motståndare så kanske det saknas några stora namn för att det ska kännas tryggt. På de 18 proffsmatcher han har gått har ingen gått tiden ut. Vi vet inte hur han klarar tolv ronder. Jag tror Joshua är snabbare och mer explosiv än Klytjko, men kanske att han måste knocka i en tidig rond för att vinna. Ju längre matchen pågår desto större chans har Klytjko. Båda boxarna är lika långa och har lika bra räckvidd. Det betyder att Klytjko inte kan använda sin storlek och sin jabb för att att kontrollera och hålla avståndet som han vill. Joshua rör sig också rätt fint, han är nog en bättre boxare, men jag tror att Klytjko har en bättre plan för hur han ska genomföra matchen.

Jag håller på Joshua för jag vill att Klytjko-eran ska vara över helt. Då kommer tungviktsklassen blir medialt och sportsligt intressant igen. Sporten skulle behöva det.

Anthony Joshua–Wladimir Klytjko visas på Viaplay ikväll ca 23:00.

Just nu på TVdags

Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020
TVdags listar tv- och film-året 2019

Ingen koll på vad du ska kolla på? Checka in våra årslistor för 2019

1 januari, 2020
Intresseklubben Antecknar #68

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2019

31 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Kjell Häglund rankar årets 20 bästa komediserier

30 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Magnus Blomdahl listar årets 10 bästa skräckfilmer

30 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Björn Finér rankar tv-årets toppar & dalar

30 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Tora Liliedahl listar 10 kvinnor som gjort extra avtryck i år

29 december, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel