Sport

Joshua vs Klytjko – största tungviktsmatchen sedan 1990-talet

När britten Tyson Fury slog Wladimir Klytjko i oktober 2015 så var en boxningsepok över. Bröderna Klytjko hade dominerat tungviktsboxningen i ungefär femton år. De var omöjliga att få ned på tronen. Jag har alltid haft stor respekt för dem. De gav alltid ett ödmjukt intellektuellt intryck, fast de blev allt tråkigare boxare. De utnyttjade sin storlek, hängde på motståndarna, skallade, höll fast och gick ständigt i clinch. De kontrollerade och tröttade ut sina motståndare. Fury hade storleken och fysiken för att hantera Klytjko och vann på ett enigt domarbeslut. Någon returmatch fick vi aldrig. Den rann ur sanden när Fury tappade motivation, var skadad och ställde till med skandaler. Han blev av med alla sina bälten. Samtidigt steg en annan britt in i handlingarna.

Ikväll bänkar sig ungefär 90 000 människor på Wembley för att se när det blir av. Det här är den största tungviktsmatchen sedan 1990-talet.

Första gången jag såg Anthony Joshua var när han vann OS-guld på hemmaplan i London 2012. Det sades redan då att han var ett framtidsnamn för de stora titlarna. För ungefär ett år sedan tog han också sin första titel då han vann IBF-bältet. Han har sedan växt till att det bli en av de största brittiska idrottarna för tillfället. När en ny match mellan Klytjko och Fury aldrig blev av lyftes röster för att Klytjko och Joshua borde gå upp mot varandra. I kväll bänkar sig ungefär 90 000 människor på Wembley för att se när det blir av. Det här är den största tungviktsmatchen sedan 1990-talet.

Klytjko är 41 år och har inte gått en match på ungefär ett och ett halvt år. Det är så klart en svårbedömd före detta världsmästare som vill visa att han fortfarande håller. På bilderna inför har han sett riktigt laddad och vältränad ut. Han har inte slarvat med uppladdningen. Vi har sett boxare över 40 år komma tillbaka och göra riktigt bra matcher. Klytjko är kanske världens bäst skolade boxare. Han är smart, slug och taktisk. Han kan läsa sina motståndare och anpassa sig efter dem, och han kan trixen bättre än någon annan. Det vore dock konstigt om inte åldern har gjort sitt på styrkan och rörligheten.

Det här är det stora elddopet för Joshua. Kollar man listan på hans motståndare så kanske det saknas några stora namn för att det ska kännas tryggt. På de 18 proffsmatcher han har gått har ingen gått tiden ut. Vi vet inte hur han klarar tolv ronder. Jag tror Joshua är snabbare och mer explosiv än Klytjko, men kanske att han måste knocka i en tidig rond för att vinna. Ju längre matchen pågår desto större chans har Klytjko. Båda boxarna är lika långa och har lika bra räckvidd. Det betyder att Klytjko inte kan använda sin storlek och sin jabb för att att kontrollera och hålla avståndet som han vill. Joshua rör sig också rätt fint, han är nog en bättre boxare, men jag tror att Klytjko har en bättre plan för hur han ska genomföra matchen.

Jag håller på Joshua för jag vill att Klytjko-eran ska vara över helt. Då kommer tungviktsklassen blir medialt och sportsligt intressant igen. Sporten skulle behöva det.

Anthony Joshua–Wladimir Klytjko visas på Viaplay ikväll ca 23:00.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Den stukade storheten i Succession

25 augusti, 2019
Recension

Premiär för HBO Nordics klart hyggliga originalserie Beforeigners

21 augusti, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel