Till minne

John Mahoney har bänkat sig i Frasier-fåtöljen för den sista vilan

John Mahoney är död. Han föddes i Blackpool men flyttade som tjugonånting till USA där han gick  med i armén och senare jobbade som engelskalärare och redaktör. Det var först i mogen ålder han startade sin bana som skådespelare, i den legendariska Steppenwolf Theatre i Chicago med folk som Gary Sinise, John Malkovich och Laurie Metcalf som drivande krafter. Efter en tid på teaterscenen startade han sin film/tv-karriär i början av 1980-talet, när han var i fyrtioårsåldern. Slå på en thriller från den eran – Russia House, Frantic, In the Line of Fire, Primal Fear, Striking Distance – och chansen är stor att John Mahoney dyker upp i en biroll som ambassadtjänsteman, polis eller åklagare. Han hade den där osvikliga förmågan att alltid göra sin roll minnesvärd, oavsett hur liten den var, oavsett om resten av filmen höll måttet eller inte.

Mahoney hade den där osvikliga förmågan att alltid göra sin roll minnesvärd, oavsett hur liten den var, oavsett om resten av filmen höll måttet eller inte.

Bland Mahoneys filmroller är det framförallt två som står ut. Han djupt mänskliga porträtt av författaren W.P. Mayhew i Barton Fink (1991), en skrävlig sydstatsman som håller demonerna och självhatet stången med att härja med sin livskamrat (en lysande Judy Davis) och hälla i sig kopiösa mängder sprit – en otypisk larger than life-roll för Mahoney, som oftast spelade med små medel, men så var det ju en bröderna Coen-film också (han skulle senare dyka upp i The Hudsucker Proxy). Den andra rollen är Cameron Crowes Say Anything… från 1989. En kärlekskrank John Cusack med boomboxen i armar uppåt sträck är den ikoniska bild vi förknippar med filmen, men allra bäst är Mahoney som Ione Skyes frånskilda pappa. Glöm Cusack och hans trånande, guldet i den här filmen är Mahoneys fina porträtt av en krisande pappa, och hans trubbiga och varma scener tillsammans med Skye.

Mahoney som W.P. Mayhew i Barton Fink.
Mahoney som W.P. Mayhew i Barton Fink.

Men John Mahoney är givetvis framförallt ihågkommen för sin roll i Frasier, som han gjorde under hela seriens era 1993-2004. Är Frasier tidernas bästa sitcom? Frågan kan diskuteras, och även om Frasier Cranes ständiga neuroser och eviga käbblande med Niles är fenomenalt roligt skulle serien aldrig blivit så fulländad utan persongalleriet runt omkring dem. Däribland Mahoney som pappa Martin Crane, polisen som blivit hemmaman efter en skottskada, och nu bor inhyst hos Frasier, till bådas förtret. Ständigt parkerad i sin favoritfåtölj – som Frasier hatade, där den stod centralt positionerad i hans minimalistiska loungeinredning – med käppen inom bekvämt räckhåll. Pappa Cranes blue collar-bakgrund och »enkla« smak i ständig krock med Frasiers och Niles förfinade och ängsliga intellektualism plockade ständiga poänger, och Mahoney fyllde rollen med enorma mängder värme och sårbarhet.

Nu har John Mahoney satt sig tillrätta i favoritfåtöljen för sista gången – och går till tv-historien som en av de finaste birollsskådespelarna någonsin.

Barton Fink, Say Anything och en handfull andra Mahoney-filmer finns att strömma. Frasier går att se på Viaplay. 

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I podden: Soraya Chemaly om Rage Becomes Her: The Power of Women’s Anger

14 november, 2018
Recension

Tung Lassgård räddar Jägarna – Premiär på C More i dag

14 november, 2018
Recension

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott – besök magiska Paris i denna fullproppade uppföljare

14 november, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om muterade zombier, tidshopp & Grey Carol

13 november, 2018
Stan Lee (1922–2018)

Julia Skott tar farväl av Stan Lee, superhjältarnas superhjälte

13 november, 2018
Intresseklubben Antecknar #56

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Mission Impossible-sviten del 2

13 november, 2018
Teaser

#ForTheThrone – HBO-pepp inför sista säsongen av Game of Thrones

13 november, 2018
Teaser

Forky!? Första teasern för Toy Story 4 är här

12 november, 2018
Lista

Säg det med kroppen! 20 dansscener du inte vill missa

11 november, 2018
Premiär

Lagom trevliga Andra åket får bärhjälp av Klungan & Grotesco

11 november, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: House of Cards sublima finalsäsong

11 november, 2018
TVdags betygsätter tolkningarna

Stor med gäst stjäl showen i kvällens Så mycket bättre

10 november, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel