Ny säsong av Check It Out!

John C Reilly förbryllar som »Steve Brule«

Det är inte helt lätt att förhålla sig till John C Reillys galenpannakreation Dr Steve Brule. Jag känner mig ständigt kluven till honom och har så gjort sedan Brule debuterade som sidofigur i ett avsnitt av Tim & Eric Awesome Show, Great Job! för sju år sedan. Å ena sidan är Reilly otroligt rolig som Brule – en oberäknelig naturkraft som genom sitt naiva men samtidigt gränslösa sätt att hantera sin omgivning tvingar fram en humor som är en blandning av tafflig slapstick och krypande skämshumor, därtill med Reillys metodaktiga hängivelse till rollen.

En djupt störd man med intelligens som ett barn och utan basala insikter om hur världen fungerar? Med andra ord: sitter jag och skrattar åt ett lyte här?

Å andra sidan – vad är det jag skrattar åt? På vems bekostnad kommer skratten? Brules, såklart. Men vem är Steve Brule i Tim & Erics universum? En excentriker, ett märkligt original som harvar runt på en lokal tv-station i rollen som allmän expert, testare och reporter i banala inslag med caféprogramkaraktär – ja, en sorts amerikansk Alan Partridge? Eller en djupt störd man med intelligens som ett barn och utan några som helst basala insikter om hur världen fungerar? Med andra ord: sitter jag och skrattar åt ett lyte här? Något skaver. Det är inte jätteproblematiskt, och jag tror naturligtvis man bör leta efter Brules väsen i den absurdistiska tradition som Tim & Eric företräder snarare än i realism, men jag har märkt att ju mer jag ser av Brule, och ju mer Reilly skruvar doktorn, desto mer skaver det. Och i Check It Out! with Dr. Steve Brule är det Brule för hela slanten, på gott och ont.

Check It Out! är alltså en spinoffserie från Awesome Show, som startade när karaktären Brule – ursprungligen improviserad tillsammans med Reilly med avsikten att göra ett kort gästspel i sketchshowen – blev omåttligt populär bland Tim & Erics fans (de återkommande inslagen »Brule's Rules« tillhör de roligaste duon gjort). Serien är upplagd som ett Öppna kanalen-program i vilket Brule storögt bekantar sig med olika saker och företeelser som rädsla, pengar och båtar. Den lätt amatörmässiga, halvanaloga, tredje-generationens-VHS-band-estetiken är bekant för Awesome Show-tittare.

I kväll, amerikansk tid, börjar tredje säsongen av Check It Out!. Premiären har föregåtts av en rad korta promos (se nedan), och häromkvällen visades hela säsongen inför en entusiastisk publik på Vista Theatre i Los Angeles. Enligt folk som var där kan vi vänta oss samma koncept som tidigare, men med om möjligt än mer skruvade förvecklingar och pinsamheter. Eller som en kompis sa: »There's an episode that I can't wait for you to see. I don't even know how something like that is going to air on TV.«

Check It Out! with Dr. Steve Brule går på Adult Swim.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel