TVdags listar tv-året 2013

Jimmy Svensson rankar årets tv-höjdpunkter

Årets…

Intro: ESC-finalen i Malmö med Aviciis, Björns och Bennys specialskrivna låt We Write the Story. Trots att SVT:s budget var en fjärdedel av den året innan så blev hela ESC-veckan en mäktig upplevelse. Thumbs up, SVT!

Sämsta: Svenska journalister som runkat upp GW under hela året och skrivit om hans USA-succé trots att det blev känt ganska tidigt att Backstrom inte plockats upp av CBS. Det var inte förrän Sigge Eklund pratade om det i sin podcast i höstas som de svenska tidningarna vaknade till liv. Är det ingen som vågar ställa kritiska frågor till GW?

Musikalavsnitt: The Good Wifes mästerliga Hitting the Fan.

Kriminalserie: The Fall var fantastisk. Men franska Engrenages visade än en gång att det är den bästa kriminalserien som gjorts i Europa.

Dokumentär: Det finns inget som slår HBO:s Road to the Winter Classic. Det blir ren poesi när Liev Schreiber snackar hockey till dessa fantastiska bilder.

Tittarflopp: Äkta Människor. De tre första avsnitten hade 598 000, 420 000 och 488 000 tittare. Det är uselt för en dramaserie i SVT.

Misshandlare: TV3, som köper in serier och visar dem ett tag för att sedan gömma dem nere i källaren utan att berätta när de tänkt plocka upp dem igen. Var är Nashville?

Cast: Liev Schreiber, Eddie Marsan, Elliott Gould, James Woods, Paula Malcomson, Steven Bauer, Katherine Moennig och Jon Voight i tunga och brutala Ray Donovan. Familjedrama i Sopranos-style. Dessutom var det Mickey Donovan (Voight) som fick mig att upptäcka twerking, långt före Miley Cyrus twerkade på MTV-galan.

Musikögonblick: Öppningen av The Americans med Fleetwood Macs Tusk var ju helt klart en av årets höjdare. Men jag kan inte sluta tänka på när Stuart i Hello Ladies fick sms från Kimerbly och fick fnatt till tonerna av Roxy Musics Oh Yeah!

Upplevelse: Tredje säsongen av Nikita. De två första säsongerna halvsov jag mig igenom, men i den tredje säsongen blossade den helt plötsligt upp till en av årets bästa.

Skogshuggare: Dexter Morgan.

Hallåa: SVT:s hallåa som snackade lite för mycket innan ett avsnitt av Homeland. Extra roligt att hon några veckor efter detta drev med sig själv när hon skulle påa Homeland igen.

Mat-tv: Hannibal. Har aldrig blivit så hungrig av att titta på en tv-serie. Dessutom årets snyggaste.

Nostalgi: Unge Kommissarie Morse. Den kommer säkerligen inte att vara med på några topplistor, men det var helt underbart att följa Morse i Oxford igen.

Missar: Ingen svensk kanal har köpt in Ray Donovan, Run, Southcliffe eller Rectify. Fyra kanonserier. Köp in nu!

Komedi: Hello Ladies. Genanshumor deluxe, men ändå i vissa stunder väldigt fint när Stephen Merchant jagar brudar i Los Angeles. En fattigmansversion av Entourage.

Underskattade: Chicago Fire. Visst, det är grabbigt, men favoriterna i denna serie om en brandstation i Chicago är de två kvinnliga ambulanssjukvårdarna spelade av Monica Raymund och Lauren German. Och när snutarna Jon Seda och Jason Beghe gästar så är den i samma klass som Det tredje skiftet.

Drama: House of Cards. Kevin Spacey är lysande som Frank Underwood – en kall, hänsynslös och manipulativ politiker som inte skyr några medel för att knipa åt sig en maktposition i Vita huset.

Kemi: Holder och Bullet i The Killing.

Spänning: När Homeland skruvar upp tempot och ägnar sig åt jobb ute på fältet så är det spännande som attans. I säsong fyra vill jag se mer av detta.

Sex: Masters of Sex. Läs David Hylanders text.

Överskattade: Game of Thrones. Alltid Game of Thrones.

Buskis: Red Wedding.

Brudar: Girls så klart!

Man: Eddie Marsan. Briljant i både Ray Donovan och Southcliffe.

Kvinna: Olivia Colman. Bäst i överskattade Broadchurch. Magnifik i Run, där hon spelar en mamma som får reda på att hennes söner begått ett fruktansvärt brott. En av årets bästa miniserier.

BBC: SVT och Channel 4. SVT börjar göra musikdokumentärer i BBC-klass. Channel 4 gör bättre BBC-drama än BBC.

Gulligaste: Alex och Sierra i The X Factor US.

Hejdå 1: Det är underbart att krypa upp i soffan på fredagskvällen och se Alex Schulman och Markus Larsson i Schulman Show. Men nu är det tydligen slut. Det är tråkigt.

Hejdå 2: Southland. Bästa snutserien som gjorts. Dessutom är jag nöjd med slutet.

Hejdå 3: Breaking Bad. Strålande avslutning.

Svenska musikläggning:  1900:s Den minsta av segrar i Alla är fotografer. Bästa svenska musikläggningen sedan Elton Johns Are You Ready for Love i Studio Pop.

Boogie: Daft Punk ställde in uppträdandet hos Stephen Colbert, men det gjorde inget. Colbert ringde några polare och fixade årets dansvideo.

 

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen TV-året 2013!

Just nu på TVdags

Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Mästerliga & modiga Dispatches from Elsewhere

14 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Falsk identitet – Kjell & Björn diskuterar

7 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel