Det är skurkrollerna vi minns

Jeppe i Paradise Hotel – värsta tv-svikaren sedan Nina Myers i 24

Jag är så pass gammal att jag med fasa och fascination minns Falconetti. Hela 1900-talets mest hatade tv-personlighet, en rollfigur i Bill Bixby-regisserade miniserieversionen av Irwin Shaws Rich Man, Poor Man. Det gick inte många helger i Sverige under hösten och vintern 1977 utan att det snackades om det senaste avsnittet av De fattiga och de rika, och i synnerhet om – ju längre in på seriens tremånadersstrypgrepp på den svenska folksjälen vi kom – psykopaten Falconetti, spelad av en annars okänd William Smith med lapp för det ena ögat och livsfarlig stirrblick på det andra.

Och hur han direkt efteråt, när han just berövat Aina på kvartsmiljonen han lovat henne, garvar likt Robert De Niros Max Cady i biomörkret i Cape Fear.

I andra roller i den där serien såg vi bland andra Nick Nolte, Ed Asner och Den Stora Godheten Himself, Peter Strauss, men de hade ingen chans mot ondskan hos Falconetti. William Smith berättade senare att han fortfarande flera år efteråt fick stryk på gatan av tanter med paraplyer för att han hade varit så elak på tv.

Mest beryktad i Sverige, när det gäller hatade skurkroller, har utan tvekan Per Morberg varit. Dels för rollen som pillertrillarpsykot Viggo i Rederiet, dels för att han även i verkligheten påstods ha badboy-drag av Viggo…

Men i går kväll gled Viggo ner från svenska tv-svins förstaplats och Jeppe Johansson i Paradise Hotel intog tronen med 200 000 kronor på fickan.

Vi har glömt de urfina bagarsönerna i De fattiga och de rika men glömmer aldrig Falconetti. Vi kommer snart att ha glömt stackars jättesnälla Aina Lesse som i slutändan inte fick en spänn från Paradise Hotel, men Jeppe skrev in sig själv i den svenska tv-historien.

Visst, vatten rinner fort under såpade reality-broar, och inte blev den där Marre, som på liknande vis svek hiphoparens lillsyrra i första omgången av Paradise Hotel 2005, spöad med paraplyer på gatan eller överhuvudtaget ihågkommen.

Men det här var större. Blotta kraften Jeppe drämde glasbollen i golvet med, och hur han bytte från Peter Strauss- till Falconettiblick. Och hur han direkt efteråt, när han just berövat Aina på kvartsmiljonen han lovat henne, garvar som Robert De Niros Max Cady i biomörkret i Cape Fear… Just där är vi alla övertygade om att vi bevittnat det värsta tv-sveket sedan Nina Myers i 24 – eftersom det är gjort med sådan kalkylerad illvilja, av ingen annan anledning än att Jeppe verkligen vill spela den största douchebagen någonsin.

Den svenska realityns Dennis Hopper.

Finalen av Paradise Hotel sändes på TV3 i går och finns på Viaplay.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel